Hlavní obsah

Osmifinalista Ligy mistrů Málaga nesmí kvůli dluhům do pohárové Evropy

UEFA potrestala kvůli dluhům osmifinalistu fotbalové Ligy mistrů Málagu ročním zákazem startu v evropských pohárech, pokud se do nich kvalifikuje v příštích čtyřech sezónách. Španělský klub navíc dostal pokutu 300.000 eur (v přepočtu zhruba 7,5 miliónu korun).

Foto: Marcelo del Pozo, Reuters

Manuel Iturra z Málagy (vlevo) v souboji o míč se sevillským Geoffreym Kondogbiou v utkání španělské ligy

Článek

Málaga byla distancována za to, že včas nesplatila své finanční závazky k hráčům a daňovému úřadu. Pokud navíc klub s katarskými vlastníky neuhradí dluhy do 31. března 2013, zvýší mu UEFA distanc ještě o jednu sezónu. Podle nedávných zpráv Málaga fotbalistům dluží devět miliónů eur.

Klub se může proti trestu odvolat k Arbitrážnímu soudu pro sport v Lausanne, což nejspíš udělá. Distanc považuje za nepřiměřený a nespravedlivý. "Energicky a bez oddychu se budeme odvolávat ke všem institucím, dokud nebude nastolena spravedlnost," uvedli v prohlášení představitelé španělského klubu, jenž sám sebe považuje za obětního beránka. "UEFA tak chce stanovit exemplární příklad," dodali.

Trest přišel den poté, co los osmifinále Ligy mistrů určil Málaze za soupeře Porto. Na odměnách od UEFA a podílu na zisku z televizních práv v Lize mistrů by zadlužený španělský klub měl dostat zhruba 25 miliónů eur (629 miliónů korun).

Málaga je aktuálně v tabulce španělské ligy na čtvrtém místě, které by jí zajišťovalo postup do předkola Ligy mistrů. I kdyby se v tomto ročníku do pohárové Evropy nekvalifikovala, trest jí platí až do sezóny 2016/17.

Kvůli prohřeškům proti takzvané "finanční fair play" v pátek UEFA potrestala ještě dalších sedm klubů. Pět z nich - Dinamo a Rapid Bukurešť, Partizan Bělehrad, Hajduk Split a Osijek - musí zaplatit dluhy do 31. března, jinak riskuje roční zákaz startu v pohárech. Vojvodina a Arsenal Kyjev vyvázly s pokutami.

Reklama

Související témata: