Hlavní obsah

Červená pro Naniho? Zasloužená, řekl Roy Keane. A rozzuřil fanoušky United

Manchester/ Praha

Nenávidí ho, zazlívají mu vyloučení Naniho, ale podobný hon jako hráči a příznivci Chelsea na norského sudího Övreba pořádat nebudou. Natož aby snad tureckému arbitrovi Cuneytu Cakirovi vyhrožovali smrtí, jako se se to stalo skandinávskému rozhodčímu po zápase Ligy mistrů mezi Chelsea a Barcelonou před čtyřmi lety. A to přesto, že inkriminovaný okamžik a červená pro záložníka Manchesteru United Naniho poznamenala celou osmifinálovou odvetu na Old Trafford a de facto rozhodla o vyřazení Fergusonových Rudých ďáblů z nejprestižnější evropské klubové soutěže.

Foto: Jon Super, ČTK/AP

Záložník Manchesteru United Nani (druhý zleva) vidí červenou kartu v utkání proti Realu Madrid.

Článek
Fotogalerie

„Drsné, ba dokonce neuvěřitelné rozhodnutí," neskrýval zlobu Fergusonův asistent Mike Phelan, když měl hodnotit verdikt tureckého rozhodčího Cakira.

Správný verdikt, překvapil Keane

Hlavní arbitr totiž v 56. min. osmifinálové odvety na Old Trafford tasil červenou po Naniho výpadu ve stylu kung fu. Evidentně nechtěném, protože domácí útočník vůbec neviděl a netušil, že zasáhne obránce Álvara Arbelou.

"Nabídl sudímu možnost, aby ho vyloučil a ten rozhodl správně. Zbytečné mluvit o tom, jestli to Nani udělat chtěl či nikoli," zastal se tureckého arbitra bývalý kapitán Manchesteru United Roy Keane pro televizní kanál ITV.

"Nemohu situaci hodnotit, protože jsem ji pořádně neviděl," vyjádřil se diplomaticky kouč Realu José Mourinho.

„Nesmím mluvit, mám to zakázané," odmítal jakkoli reagovat portugalský legionář Nani, když celý opařený odcházel ze hřiště, neboť mu docházelo, k jak zásadnímu zvratu v osmifinálové partii vyloučením přispěl. Kouč Manchesteru Alex Ferguson nemluvil také, protože ho inkriminovaná situace, po níž Real průběh střetnutí bleskově otočil a dvěma góly si zajistil výhru a postup do čtvrtfinále, tak rozrušila, že zůstal v šatně a na tiskovou konferenci vůbec nepřišel.

„Je příliš rozrušený," omlouval ho asistent Mike Phelan.

Turek je na Angličany zaměřený

Na ostrovech pochopitelně okamžitě vytasili, že Turek Cakir je na anglické kluby zaměřený a hned vypočetli, že předloni vyloučil Manchesteru City v Kyjevě Balotelliho, loni v Barceloně Chelsea Terryho a teď do třetice Manchesteru United Naniho.

Že by však byl na Cakira pořádán v Anglii podobný hon, jaký zažil po vzpomínaném duelu mezi Chelsea a Barcelonou před čtyřmi lety norský sudí Tom Henning Övrebö, to se nestane. Tehdy skandinávského arbitra Drogba a spol, málem inzultovali, poté byl nařčen z toho, že byl uplacený a v hotelu ho musela dokonce chránit policie. I po letech mu docházely anonymy hrozící mu smrtí.

Turek Cakir sice zlobu a vášně na Old Trafford zažil, neboť i Ferguson mu po závěrečném hvizdu vehementně sděloval své mínění, ale pod policejní ochranu se uchýlit nemusel.

Keane naštval fanoušky Rudých ďáblů

Velká část příznivců Manchesteru United se po kontroverzním vyloučení Naniho pustila do bývalé ikony klubu Roye Keana. Ten jako spolukomentátor televizního přenosu označil rozhodnutí tureckého arbitra Cuneyta Cakira za správné a pochopitelné. Na sociální síti Twitter se už v noci objevily stovky komentářů nespokojených fandů, podle kterých Keane ztratil soudnost.

„Myslím, že rozhodčí učinil správné rozhodnutí. Každý je s jeho verdiktem nespokojený, ale musíme si uvědomit, že šlo o nebezpečnou hru. A za tu se dává i červená karta. Jestli to tak Nani chtěl, nebo nechtěl, to už je irelevantní," prohlásil bývalý záložník Manchesteru United, který se v posledních letech vydal na trenérskou kariéru a několikrát se nechal slyšet, že jeho vztahy s manažerem Alexem Fergusonem jsou hodně chladné.

Jednačtyřicetiletý Keane upozornil na to, že turecký sudí Cakir celý souboj Naniho se zadákem Realu Arbeloou konzultoval i se svým asistentem a až po delším váhání se rozhodl domácího hráče vyloučit. „Možná mu to doporučil asistent, ale bylo dobře, že se oba poradili. Vyloučení bylo správné," zopakoval Keane. Jeho komentáře se pochopitelně setkaly s kritickou reakcí fanoušků Rudých ďáblů.

„Je to ta nejhorší věc, která se mohla stát. Špinavé komentáře Roye Keana pro nás mají trpkou pachuť," píše jeden z mnoha příznivců Manchesteru United na Twitteru. Další dodal: „Poslední kousek respektu, který jsem k němu ještě měl, je nenávratně pryč."

Bývalý rozhodčí Poll: Vyloučení bylo drsné

Bývalý anglický i mezinárodní sudí Graham Poll, který v současnosti píše sloupky do listu Daily Mail, je toho názoru, že Naniho vyloučení nebylo správné. „Bylo to drsné rozhodnutí a všichni, kdo sympatizují s Manchesterem United, se teď cítí podvedeni," upozornil bývalý arbitr, který řídil čtrnáct let zápasy Premier League a jedenáct sezón byl na listině FIFA.

„Nani šel do souboje s Arbeloou sice se zvednutou nohou, sledoval však pouze míč. Vypadalo to jako nebezpečná situace, ale maximálně na žlutou kartu," kontruje Poll. „Říká se, že nejlepším rozhodnutím sudího je takové, kterým se vyhne nějakému překvapení. Ovšem Cakir šokoval celý Old Trafford. Nicméně mě to příliš nepřekvapilo. Ze strany UEFA a šéfa rozhodčích Pierluigiho Colliny je velký tlak na ochranu fotbalistů v takových situacích. V Premier League by takové rozhodnutí nepadlo," dodal Poll.

Bylo vyloučení Naniho správné?
Ano
57,4 %
Ne
42,6 %
Celkem hlasovalo 19185 čtenářů.

Reklama