Hlavní obsah

Jednoho Slona na MS vypravil, do Bonyho stop teď Lavička chce nasměrovat i Timyho

Praha

Jeho bývalí svěřenci ze Sydney se objevili jen v širší nominaci Austrálie. Jednu známou tvář však trenér Vítězslav Lavička na MS v Brazílii tak trochu otcovským pohledem přece jen sledovat mohl. Před šesti lety si letenský kouč vytáhl z béčka do prvního týmu Sparty útočníka Bonyho Wilfrieda. „A od té doby ušel pořádný kus cesty,“ chválí bombarďáka z Pobřeží slonoviny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sparťan Tiemoko Konaté (vpravo) v přípravě proti Basileji.

Článek
Fotogalerie

Sparta

Bony, to byla pro Spartu náramná trefa. Prodala ho do Arnhemu, profitovala i z jeho dalšího přesunu do Swansea. A teď Wilfrieda dost možná čeká mise z nejtěžších - nahradit v Liverpoolu nejslavnějšího fotbalového kanibala Suáreze.

Ve Spartě přitom Bony začal dlouhou adaptací v béčku. Teprve v létě 2008 si ho Vítězslav Lavička vytáhl do áčka. A tehdy devatenáctiletý mladík se začal s Doškem, Slepičkou, Kuličem, Holendou a Jeslínkem prát o místo v útoku.

Na prvním kondičním soustředění ve Františkových Lázních si Afričan vytrpěl své. V cíli běhu se střídavou intenzitou na hranici anaerobního prahu podle slavného kouče Jacqueta se vyčerpáním málem zhroutil a trenér ho musel utěšovat.

„Je na něm vidět únava. S takovým objemem přípravy se asi setkal poprvé, navíc po sezóně v béčku neměl moc volna. Rozhodně však Bonyho nebudeme přehlížet," dával mu Lavička šanci.

Další talent z Pobřeží slonoviny

Wilfried pak začal řádit až v éře Lavičkova nástupce Jozefa Chovance. Lavička teď při svém dalším sparťanském angažmá chce do Bonyho stop nasměrovat dalšího Slona, mladého záložníka Tiémoko Konatého (24). Podle osvědčeného receptu, s pozvolným adaptačním přechodem ze Strahova do letenského áčka.

„Také Timy si přinesl nesporný talent a schopnosti prosadit se v mezinárodním fotbale," ujišťuje Lavička.

Rovněž Konaté potřebuje čas, v základní sestavě pro první soutěžní utkání nové sezóny s Levadií Tallinn ho nejspíš nenajdete.

„Snažíme se mu pomoci, aby se rychle naučil jazyk. Pro uplatnění na hřišti i mimo ně je to dost důležité," poukazuje kouč.

Zatímco Bony se učil rychle i kvůli české přítelkyni, jeho krajan je tichá voda. „Bony byl víc otevřený do kolektivu. Timy je spíš uzavřený do sebe, stydlivější," srovnává Lavička.

Nehraje si na hvězdu

„Bonyho příběh mi dodává sebevědomí. Dělal to přesně tak, jak měl, krok za krokem. Ale já si ani nepředstavuji, že ze mě bude hvězda jako on," řekl Konaté pro sparta.cz během soustředění v italském Brunecku.

Skromný je možná až příliš. „Jsem klidný člověk. Teď vím, že se musím soustředit na Spartu a jsem tak spokojený. Nechci si říkat, že ze mě bude jednou hvězda. Radši se dívám na postupné cíle."

To už tady jednou bylo, třeba i Timy jednou prorazí jako Bony, autor dvou gólů na MS v Brazílii...

První zápas 2. předkola Ligy mistrů Sparta - Levadia Tallinn se hraje na Letné dnes od 20:45, přímý přenos vysílá ČT Sport a on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: