Hlavní obsah

Lavičkovi v konfrontaci s Malmö o srovnání účtů nejde, Spartu však chce do Ligy mistrů dostat

Praha

Respekt před vedoucím týmem švédské ligy má, svůj jasný cíl ovšem také. „Po loňské sezóně máme v úmyslu posunout Spartu do Evropy. A účast v Lize mistrů pro nás představuje velký motiv,“ pravil sparťanský kouč Vítězslav Lavička před úterním prvním duelem třetího kvalifikačního předkola Champions League proti fotbalistům Malmö. Přeloženo z diplomatické mluvy do myšlení letenského fanouška - nic jiného než postup trenér nebere. A ani v následujícím předkole se nemíní se svým týmem zastavit, protože start v základní skupině je cílem jeho i celé Sparty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Vítězslav Lavička.

Článek
Fotogalerie

Po loňském kolapsu proti průměrnému Häckenu dost smělý cíl vzhledem k tomu, že letos narazíte na leadera švédské ligy, který navíc po šestnáct kolech vede tabulku už o devět bodů...

Ale o to větší motiv, abychom ošidnou překážku v podobě Malmö zdolali.

První zápas 3. kvalifikačního předkola Ligy mistrů mezi Spartou a Malmö se hraje v úterý v 19.30, přímý přenos vysílá ČT Sport.

Losování pro vás ale mohlo dopadnout příznivěji a ze všech soupeřů připadajících v potaz se vám nemuselo stavět právě Malmö, když se švédským fotbalem nemáte ty nejlepší zkušenosti.

Jenže to je realita, kterou neovlivníme. Ovlivnit ovšem můžeme naši přípravu, stejně jako informace, které o soupeři nasbíráme, abychom na něho byli připraveni.

Co vám tyto informace říkají?

Že Malmö je velice dobře organizovaným týmem, který má v mužstvu šikovné hráče. Hlavně v ofenzivě, neboť oba útočníci se dobře doplňují a jsou nebezpeční pro každého soupeře. Prostě, náš protivník má svou kvalitu, což jeho postavení na špici švédské ligy potvrzuje.

Takže mnohem kvalitnější soupeř, než loni Hacken, jenž vás v kvalifikaci o Evropskou ligu vyřadil?

Pohled na tabulku švédské ligy, které Malmö kraluje, zatímco Hacken je ztrátou deseti bodů, vypovídá, že rozdíl je patrný na první pohled.

I tak jste rád, že se vám po roce nabízí možnost srovnat si se švédským fotbalem účty.

Nejde o srovnání účtů,. ale o další pozitivní výzvu na cestě, po níž jsme se vydali a na jejímž konci chceme Spartu posunout do Ligy mistrů.

Jenže v úterý večer se o to budete dost možná muset snažit bez dvou hráčů základní sestavy Krejčího a Matějovského. Jaký je vůbec jejich momentální zdravotní stav?

Matějovský absolvoval předzápasový tréninku a k dispozici by být mohl. Záležet bude ovšem na lékařích a také na tom, jak se bude cítit on sám. Na něm bude, aby vyhodnotil míru rizika a rozhodl. Pravdou však je, že je pozitivně naladěn a chce hrát. A moc, protože ví, že tým ho potřebuje. Pravděpodobnost Krejčího startu naopak moc vysoká není, protože se zatím s mužstvem nepřipravuje a trénuje pouze individuálně.

Reklama

Související témata: