Hlavní obsah

Malmö - Sparta 2:0Po roce další švédská blamáž! Sparta si ani letos Ligu mistrů nezahraje

MinutaMin. Tým Hráč Akce
35. Rosenberg 1 : 0
55. Rosenberg 2 : 0
Záznam online reportáže

Malmö
Aktualizováno

Loni Häcken, letos Malmö. Švédské týmy již dva roky nemilosrdně ničí pohárové plány fotbalistů Sparty. Ti sice doma ve 3. předkole Ligy mistrů vyhráli 4:2, ani to jim však k postupu nestačilo. Odvetu ve Švédsku totiž dvěma góly rozhodl kanonýr Rosenberg a zajistil Malmö postupovou výhru 2:0. Sparta se tak ani po devíti letech do Ligy mistrů nepodívá a zbude jí pouze play off kvalifikace o postup do Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Opaření fotbalisté Sparty Praha po porážce od Malmö. Zleva David Bičík, Roman Benář a Josef Hušbauer.

Článek
Fotogalerie

Letenští nastoupili v očekáváné sestavě z posledního ligového utkání, uzdravený Krejčí usedl zatím jen na lavičku. Již v 8. minutě se ukázal král střelců české ligy Hušbauer. Uvolnil se ve vápně a přízemní střelou vystrašil Olsena. Horší pro Spartu bylo, že Vácha si již v 15. minutě vykoledoval žlutou kartu. A o chvíli později pustila do první šance domácích Forsberga, brankář Bičík však proti němu zasáhl včas.

Začalo se ukazovat, že ofenziva sluší oběma soupeřům líp. Rychlý Kadeřábek uvolnil v šestnáctce Lafatu, ale kanonýr posledních týdnů trefil míč holení, a tudíž nepřesně. Vzápětí sparťané nechali před vlastní brankou úplně volného Thelina a měli moc velké štěstí, že na centr ze strany nedosáhl. Malmö dokázalo zahrozit i z brejků, jeden z nich zastavil Švejdík ve 30. minutě jen za cenu žluté karty.

O pohromu si Pražané řekli sami. Laxně rozehráli přímý kop od vlastní šestnáctky, soupeř na půlce hřiště míč zachytil, kanonýr Rosenberg si v 35. minutě naběhl mezi stopery na Thelinovu narážečku patou a otevřel skóre. V tu chvíli potřeboval švédský tým k postupu už jen jeden gól...

Sparta ještě do přestávky zareagovala zvýšenou aktivitou. Na Dočkalův rohový kop si naběhl neobsazený Kováč a hlavou trefil břevno. Domácí měli velké štěstí, protože gólman Olsen jeho střelu jen bezmocně sledoval.

Rosenberg udeřil i podruhé

Letenským bylo jasné, že si také po přestávce musejí udržet aktivitu a vstřelit gól, protože jinak těžko uspějí. Matějovský se o to pokusil z poloviny hřiště, ale Olsena nenachytal.

V 55. minutě dostal sparťanský sen o Lize mistrů těžký úder. Bundesligou protřelý Rosenberg perfektně zahrál přímý kop z osmnácti metrů a vstřelil svůj druhý gól, kterým převážil postupové váhy již na stranu Malmö!

Po hodině hry tak musel na hřiště jako žolík Krejčí. Malmö se zatáhlo před vlastní branku a Spartě začal čas strašně rychle utíkat. Tím spíše, že kombinací se sice před šestnáctku soupeře dostat dokázala, do finální fáze se však zapojovalo příliš málo hráčů na to, aby dokázala natěšeného protivníka zaskočit.

Matějovský šanci neproměnil

Zatímco snaha sparťanů byla příliš upachtěná, Forsberg jim v 70. minutě předvedl smělou individuální akci a ohrozil Bičíka. A když už se hosté do šance prokombinovali, Matějovský z velké šance branku netrefil.

Právě na jeho úkor přišel na hřiště druhý útočník Bednář a hosté museli začít šturmovat. Na hrot se vysunul také stoper Kováč, jenže semknutý domácí tým Spartu do větších šancí nepouštěl.

V nastavení mohl výhru Malmö pojistit Adu. V samém závěru podtrhl zmar Sparty Vácha, který vyfasoval druhou žlutou kartu a šel do sprch o něco dříve než ostatní.

Český mistr roli favorita neunesl, švédský přízrak ho po roce znovu doběhl. A z velkého snu o Lize mistrů zbyly jen střepy...

Odveta 3. předkola Ligy mistrů:
Malmö FF - Sparta Praha 2:0 (1:0)
Branky: 35. a 55. Rosenberg. Rozhodčí: Buquet - Debart, Gringore (všichni Fr.). ŽK: Halsti, Rosenberg, Johansson, Mehmeti, Olsen - Vácha, Švejdík. ČK: 90.+6 Vácha. Diváci: 19 322. První zápas: 2:4, postupuje Malmö.
Malmö: Olsen - Tinnerholm, Helander, Johansson, Ricardinho - Kroon (66. Mehmeti), Halsti, Adu, Forsberg - Kiese Thelin (83. Eriksson), Rosenberg (90.+5 Cibicki). Trenér: Hareide.
Sparta: Bičík - Kadeřábek, Švejdík, Kováč, Costa (85. Breznaník) - Dočkal, Matějovský (74. Bednář), Vácha, Hušbauer, Přikryl (60. Krejčí) - Lafata. Trenér: Lavička.

Reklama

Související témata: