Hlavní obsah

Celtic jí nabídl nasazení, Sparta však zůstane minimálně 10 let bez Ligy mistrů

Praha

Jen si to představte. Nasazená Sparta a v koši nenasazených pětice Ludogorec Razgrad, Maribor, Legia Varšava, Slovan Bratislava a Aalborg. Že by i play off Ligy mistrů mohlo být hratelné? Mohlo, díky krachu Celtiku Glasgow se Letenským takový scénář přímo vnucoval. Jenže fotbalisté Sparty ho odmítli. Až se v pátek v Nyonu bude losovat, bude je zajímat jen play off Evropské ligy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Opaření fotbalisté Sparty Praha po porážce od Malmö. Zleva David Bičík, Roman Benář a Josef Hušbauer.

Článek
Fotogalerie

Podzim 2005. To už je pro Spartu pomalu magické období, kdy si naposledy zahrála Ligu mistrů. A po středečním výbuchu v Malmö je jasné, že bez ní zůstane minimálně do příštího podzimu, tedy rovných 10 let.

Všechno přitom měla ideálně nalinkované. Loňskou blamáž s Häckenem v domácích soutěžích napravila, vyhrála ligu, pohár i Superpohár. Hlavně však dala dohromady mladý perspektivní tým, který soupeře přehrává nápaditou kombinací. A co víc, přes léto mistrovský kádr udržela pohromadě. Zelenou k odchodu dostal pouze brankář Vaclík, jednoznačným cílem byl návrat do milionářské soutěže.

„Dobře víme, že pokud postoupíme, budeme mít jistotu zápasů v pohárech pro celý podzim. Ale náš úmysl a náš sen je posunout Spartu blíž největší evropské soutěži. Tedy Lize mistrů," opakoval trenér Vítězslav Lavička před odletem do Malmö.

Až příliš mnoho optimismu

Jenže ve Švédsku jeho tým po roce znovu propadl. Co bylo platné, že se sparťané honosili větší kvalitou. Malmö hrálo s chladnější hlavou, přesně vědělo, co má dělat - a na hřišti předvedlo mnohem větší vůli po postupu než český mistr.

„Řekl bych, že před odvetou měla Sparta až příliš optimismu na úkor větší pokory," všiml si Ivan Kopecký, bývalý trenér fotbalové reprezentace do 21 let. „Vzhledem ke svojí větší kvalitě přistoupila Sparta k odvetě až příliš nonšalantně. A doplatila na to," shodl se s ním Verner Lička, prezident Unie českých fotbalových trenérů.

„Letos byla přitom šance na postup do Ligy mistrů obrovská. Jenže kluci to nezvládli a na sezóně budou mít znovu obrovskou kaňku. Double teď ztrácí lesk. Hned po zisku titulu jsem říkal, že se bude hodnotit až podle Ligy mistrů," poukázal exletenský kanonýr Horst Siegl.

Naděje pro český koeficient ještě žije

Jen postupem do play off si na Letné mohli zajistit nějakých 58 milionů korun, účast v základní skupině Ligy mistrů je pak honorována pohádkovými 220 milióny korun.

Nic z toho se Sparty netýká. Bude se prát o to, aby shrábla aspoň pár miliónů v Evropské lize. V ní české týmy bodují snáze než v těžší Lize mistrů, což je aspoň nějaká naděje pro český koeficient. Pokud do hlavní soutěže projdou Sparta i Plzeň, šance na posun na 12. místo evropského žebříčku a tím pádem přímý postup českého šampióna do Ligy mistrů zůstane.

Sparta se však každopádně jako by vrátila o rok zpátky. Dusno po Häckenu tehdy vyřešila s chladnou hlavou. Nezměnila realizační tým a ještě doplnila kádr, což se jí vyplatilo.

Titul zůstane hodně drahý

Teď bude muset vyřešit situaci po Malmö. Vedení po minulé sezóně přiznalo, že zisk titulu není právě levnou záležitostí, protože klub za něj musel vyplatit svým hráčům i zaměstnancům patřičné prémie. A návratnost skýtal jen postup do Ligy mistrů, který se znovu nekoná...

V případě postupu do Evropské ligy bude Sparta široký kádr potřebovat. K prodeji některé z opor však minimálně v jednom případě nejspíš dojde, třeba o Hušbauera je zájem v Itálii.

Po výbuchu v Malmö se Sparta bude zase celý rok pachtit za tím, aby příště vůbec dostala šanci na další zteč Ligy mistrů.

Podaří se Spartě postoupit alespoň do Evropské ligy?
Ano
28,8 %
Ne
71,2 %
Celkem hlasovalo 42211 čtenářů.

Reklama

Související témata: