Hlavní obsah

Vaclík sice čaroval, přesto poprvé inkasoval bůra: Real ukázal, že je o level výš. Možná o dva

Radek MalinaSport.czPrávo

Nikdy v životě neinkasoval pět gólů. Až na hřišti Realu Madrid při debutu v Lize mistrů. Fotbalový brankář Tomáš Vaclík v úterý sice předvedl na hřišti posledního vítěze nejprestižnější klubové soutěže Evropy několik fantastický zákroků, Bílý balet přesto slavil vítězství 5:1. "Domácí ukázali, že jsou o level výše. Možná o dva," uznale pokýval hlavou pětadvacetiletý rodák z Ostravy.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Tomáš Vaclík (vpravo) a Marek Suchý po čtvrté inkasované brance v souboji s Realem Madrid.

Článek

Byl první zápas v kariéře ve slavné Lize mistrů hodně hořký?

Když to vezmu zeširoka, debutoval jsem proti poslednímu vítězi soutěže, který má v kádru nejlepší hráče světa, a ještě na jeho hřišti. Z tohoto pohledu je to krása. Ale mám smíšené pocity, protože výsledek vypadá hrozně. Byla to demolice. Nicméně ač jsem dostal pět gólů, nebudu vzpomínat ve zlém.

Přestože jste čelili obrovské ofenzivní síle, drželi jste se tradiční rozestavení ze švýcarské ligy a nastoupili s třemi obránci. A úvod žádnou kalvárii nenaznačoval.

Při středečním tréninku jsme řešili se spoluhráči, že do první branky jsme byli schopní držet balón a hráli dobře. Ale po úvodním gólu jsme se nechali zatlačit a v rychlém sledu inkasovali jeden gól za druhým. Vypadalo to hrůzostrašně.

Real vyhrál první poločas 4:1. Neměl jste obavy z druhého dějství? Jaké byly pokyny?

O přestávce jsme si v šatně řekli, že ač je zápas rozhodnutý, nebudeme se šetřit, nevzdáme se a v druhém poločase necháme i přes jasný výsledek všechno, abychom nedostali další čtyři góly. Podle mého jsme druhý poločas zvládli lépe. Měli jsme i šance a výsledek mohl být příznivější.

Ovšem i mnohem horší. Několik vyložených šancí jste madridským hvězdám zmařil. Stejné množství těžkých zákroků jste neměl hodně dlouho, že?

Na hřišti Realu Madrid musí brankář počítat s velkým počtem střel. Jsem rád za úspěšné zákroky. Ale kouká se na výsledek, takže mě moc mrzí, že ač jsem něco pochytal, moje práce vlastně k ničemu nevedla. Chytil jsem přitom velké šance. Nicméně za čtrnáct dnů budu rád, že jsem mohl chytat proti nejlepším hráčům světa.

První gól jste paradoxně inkasoval od spoluhráče Marka Suchého, který si do vlastní branky srazil střílený centr. Co jste mu řekl?

Že je to asi osud. Dal první gól v Lize mistrů, ale vlastní a ještě ho střelil mně. On se prostě snažil zblokovat míč, aby neprošel k protihráčům. A byla smůla, že balón zapadl za tyč.

Jak hodnotil zápas s odstupem hodin trenér a spoluhráči?

Byli jsme rádi, že jsme dokázali držet balón a snažili jsme se hrát fotbal. Neodkopávali jsme balón bezhlavě na tribunu. Jenže když inkasujeme pět gólů, není to moc příjemné. Panovala spokojenost s hrou, kterou jsme se prezentovali, ale výsledek pochopitelně nikoho netěšil.

Poprvé v kariéře jste inkasoval pět gólů. Mohl jste některému zabránit?

Musím se podívat na video. Chci vidět znovu hlavně situaci při druhém gólu, který vstřelil Bale. Možná jsem mohl řešit vše jinak pozičně a zůstat hlouběji v pokutovém území. Ale dost pravděpodobně by si míč zpracoval, a pak by měl pozici ještě snadnější.

Který zákrok byl naopak nejtěžší?

Asi při hlavičce Pepeho po rohovém kopu nebo při dělovce Modriče. Čtvrtému gólu předcházela tečovaná střela, kterou jsem ještě dokázal zastavit. Jenže James Rodriguez balón stejně dorazil. Nejvíce si cením faktu, že jsem si mohl na San Bernabéu zachytat, nevyhořel jsem a zanechal snad dobrý dojem.

Jaký na vás udělal dojem kádr, v němž jsou hvězdy Jako Kroos, Ronaldo, Bale či Ramos?

Jsou dobří. Ukázali nám živě, proč stojí tolik peněz a proč tolik peněz berou. Jsou prostě nejlepší z nejlepších. V televizi člověku nepřijde, že jejich hra je tak rychlá. Ale na hřišti to byl strašidelný hukot. Jejich protiútoky jsou smrtící. Třetí gól Ronalda padnul prakticky do prázdné branky, ale zabránit se mu dalo těžko. Ukázali, že mezera mezi námi a Realem je obrovská.

Lepšímu soupeři jste tedy v kariéře nikdy nečelil?

Ne. Je to diametrální rozdíl. Chytal jsem proti Chelsea a její hra mi nepřišla v porovnání s Realem tak rychlá. Tohle byl vážně strašný fofr. Jsou o level výš než fotbal v našem podání. Možná dokonce o dva.

Zapůsobila na vás hodně atmosféra na stadiónu San Bernabéu?

Upřímně, už jsem zažil bouřlivější. Nebyl to hukot devadesát minut, kde by člověk neslyšel vlastního slova. Dalo se komunikovat s obránci zcela bez problémů. Lidi koukali na fotbal, občas zatleskali, občas pískali. Ale že by člověk neslyšel vlastního slova, to ne.

Vnímal jste pískot na brankáře Casillase, domácího kapitána a klubou legendu?

Ano. Pokaždé, když měl balón nebo chytil střelu, lidé pískali. Bylo zvláštní, jak se fanoušci k takové klubové legendě chovají.

Nepředhazoval vám s Markem Suchým nikdo upoutávku, kterou jste před zápasem natočili pro televizní stanici Prima Cool a jejímž motivem je zmuchlání plakátů Ronalda?

My jsme to spoluhráčům ukazovali už před zápasem. Kluci si z toho dělali srandu, přišlo jim to fajn. Novináři ve Švýcarsku to brali spíše jako provokaci. Ale šlo vyloženě o vtip. Po zápase nám nikdo nic v souvislosti s klipem nevyčítal.

Reklama

Související témata: