Hlavní obsah

Sparta podle Pospěcha vrátila Slavii, co měla

PRAHA

Zápas Zdeňka Pospěcha. I tak by se dalo nazvat 263. pražské derby mezi Spartou a Slavií. Jméno nevysokého útočníka po sobotním duelu zdůraznil i trenér Stanislav Griga. Domácí na Letné slavili výhru 2:1, gólem k tomu přispěl i křídelní útočník Sparty. "Ale odehráli jsme všichni velký zápas," odmítal chválu sedmadvacetiletý fotbalista.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Zdeněk Pospěch ze Sparty (vpravo) v souboji s Miroslavem Holeňákem ze Slavie.

Článek

Bývalý hráč Ostravy to neměl v poslední době lehké, po bezbrankové remíze v Blšanech v minulém kole jen vysvětloval, proč zahodil dvě tutovky. "Byl jsem hodně naštvaný, že se moje jméno tak propíralo. Aspoň se do šance dostanu, na rozdíl od jiných," postěžoval si Pospěch. Proti největšímu rivalovi Sparty si ale vše vynahradil. "Vrátili jsme Slavii, co jsme měli a splnili tak svoji povinnost," pochvaloval si po utkání.

Velký okamžik Pospěcha přišel v 31. minutě. Šimákův centr se odrazil ke sparťanskému útočníkovi, který si jej zpracoval na prsou a propálil vše před sebou. "Míč jsem si dal nešikovně moc nahoru, tak jsem jenom čekal, kdy mě někdo srazí. Nikdo ale kolem nebyl, tak jsem se jen soustředil na to, abych trefil branku," popsal svoji trefu rodák z Opavy.

Pospěch splnil vstřelením gólu nejen úkol útočníka, ale jako přeškolený obránce měl i jiné úkoly. Měl eliminovat silnou pravou stranu soupeře, kde jsou útočně naladění Krajčík a Piták. To splnil beze zbytku. "Chtěli jsme jejich pravou stranu eliminovat, proto jsem hrál tentokrát vlevo," vysvětloval forvard.

Spartu chce vidět každý dole

Navíc pohyblivý štírek zařídil vyloučení stopera Slavie Dosoudila. Čtvrt hodiny před koncem dostal přihrávku do běhu, obhodil si soupeře a pelášil směrem k brance Slavie. Dosoudil mu ale zakřižoval cestu a po faulu byl vyloučený. "Zastavil mě faulem, nešel vůbec po balonu. Navíc jsem trošku dostal loktem... Faul to byl, dál už záleželo na rozhodčím," přiblížil vyloučení Dosoudila faulovaný hráč.

Derby mělo parádní atmosféru, poprvé v české lize se na Letné tlačilo více než dvacet tisíc diváků. "Fotbal dělají lidi. Když přijdou, je to hned o něčem jiném, což je koneckonců vidět i na jiných ligách. I když na druhou stranu dneska přišlo i hodně takových, co chtěli vidět Spartu dole. Přišli, aby viděli jak prohrajeme. To se mi ale nelíbí, to není opravdové fandovství," řekl Zdeněk Pospěch.

Reklama

Související témata: