Hlavní obsah

VIDEO: Čech koncertoval u bicích. Evropa z toho byla paf, spoluhráči rajčata neházeli

Vratislav
Aktualizováno

Snad všechny televizní štáby akreditované na evropském šampionátu byly v nedělním večeru lačné navštívit Český dům ve Vratislavi. Žádný div, když na pódiu koncertoval a do bubnů tloukl vítěz Ligy mistrů Petr Čech. „Je to pro mě vytržení z fotbalového kolotoče a hlavně potřebné odreagování. Muzika mě psychicky nabíjí,“ vysvětloval gólman české reprezentace, proč přes úvodní šampionátovou prohru s Ruskem avizované vystoupení nezrušil a čtyři písničky se svou skupinou Eddie Stoilow odbubnoval.

Petr Čech za bicími ve VratislaviVideo: Zdeněk Pavlis, Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Hit dne. Možná ještě atraktivnější, než oba nedělní zápasy. Aby některá ze šampionátových hvězd koncertovala přímo během mistrovství, to tady ještě nebylo. „Na zkoušení s kapelou čas nebyl, takže jsem do toho šel naostro. Jen v Praze jsem si před odjezdem na soustředění reprezentace do Rakouska chvíli zahrál," vysvětloval Petr Čech, když se čtyřiadvacet hodin před vystoupením objevil v sobotu večer v Českém domě na obhlídce.

Zatímco jeho brankářští kolegové Drobný s Laštůvkou a plzeňská ekipa tvořená Rezkem, Jiráčkem, Rajtoralem a Limberským usedla pod košaté stromy v parku před Divadlem loutek, jež se po dobu účinkování Bílkovy družiny na šampionátu proměnilo v Český dům, a sledovala na projekčním plátně duel Německa s Portugalskem, vítěz Ligy mistrů obhlížel zázemí nachystané na jeho koncert.

A samo sebou přitom s gustem vyslechl, kolik televizních štábů - tím oficiálním přináležejícím UEFA počínaje a snad všemi anglickými konče - se chtělo večer na jeho vystoupení nacpat. Měly však smůlu, protože Čech koncertoval jen pro vyvolené.

I velvyslanec to na radnici viděl

A ti si toho považovali, protože Čech je na probíhajícím šampionátu nejobletovanější a nejvíce vzývanou českou hvězdou. Na každém otevřeném tréninku rozdává stovky a stovky autogramů, takže výprava na něho už ani s autokarem nečeká a on za ní přijíždí do hotelu Monopol autem, při nedělním přijetí u primátora Vratislavi, s nímž poobědvalo celé mužstvo, byl rovněž první mezi fotbalovými celebritami.

Český velvyslanec v Polsku se musel jen zálibně usmívat, protože snad ani nemohl dostat výmluvnější důkaz o tom, kdo a jak šíří ve světě jméno jeho země...

Proč není kapitánem Čech, ptal se Japonec

Však se také jeden z japonských žurnalistů před úvodním šampionátovým duelem s Ruskem přímo otázal reprezentačního trenéra Michala Bílka, proč je kapitánem českého národního mužstva Tomáš Rosický a nikoli Petr Čech, když je ve světě přece proslulejší. A trenér měl co vysvětlovat, aby ho odpovědí patřičně uspokojil.

Po koncertu v Českém domě ovšem odpovídal sám Petr Čech. "Bylo to mé třetí veřejné vystoupení se skupinou. Poprvé jsem s ní účinkoval po šesti měsících, co jsem poprvé za bicí usedl, což byla velká odvaha. Kdyby nešlo o projekt "S námi na to máš", určitě bych do toho nešel. Podruhé jsem vystupoval v Radotíně, kam přišla tisícovka lidí, aniž by tušila, že budu vystupovat. Objevil jsem se nenadále v Praze, měl čas a dostal chuť si s kluky zahrát. Reakce našich muzikantských fanoušků byla o to příjemnější a vřelejší," rozpovídal se po vratislavském koncertu gólman české reprezentace, na něhož se přišlo podívat několik spoluhráčů.

Rajčata na pódium nelétala

"Vajíčka neházeli, rajčata rovněž ne, takže to asi strávili. Ale je jasné, že na hotelu budu podroben kritice," smál se upocený, ale evidetně spokojený Čech. "Na pódiu bylo od reflektorů strašné vedro. A v malém sálu navíc hrozně lidí," utíral si čelo a nijak nezastíral, že byl daleko nervóznější, než na fotbalovém place.

"To tedy určitě. Fotbal hraju odmalička, ale koncertování je pro mě novou zkušeností. Navíc hraju s kluky, kteří se muzice věnují dvacet let. I proto na rozdíl od stadiónů tady publikum vnímám, i proto jsem měl při poslední písničce trochu těžkou chvíli. Nebyl jsem si jistý a proto jsem nakonec zahrál svůj part jednodušeji, než jsem původně chtěl. Ale jsem spokojený. Dohráli jsme v pohodě, vysloužili si potlesk, i kapela byla spokojená," liboval si po vystoupení.

Reklama