Hlavní obsah

OBRAZEM: Kopačky českých borců zdobí jména žen či tajemné šifry, Bílek je King

Pavel Dosadil, Zdeněk Pavlis, Karel Felt (Vratislav)Sport.cz

Slavný David Beckham byl mezi prvními. Nechal si na kopačky vyšít jména svých synů a ukázal tak všem fotbalistům na světě nové místo, kam mohou umístit různé symboly, iniciály či nápisy. Takže už nejen tetování na vlastním těle, teď i skromná plocha „pracovního nástroje“ skýtá prostor pro symboly, s nimiž se fotbalisté identifikují a pomáhají jim vyhrávat velké mače. EURO 2012 není žádnou výjimkou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Kopačky Marka Suchího na EURO 2012 s vyšitým jménem manželky Alenky.

Článek
Fotogalerie

Na pravé kopačce „Alenka", na levé „Suchoš", navrch česká vlaječka. Tak tyhle modré adidasky evidentně patří stoperovi Marku Suchému. Čerstvý otec už má navíc v hlavě inovaci, protože poslední dubnový den mu manželka Alena porodila ve vinohradské nemocnici dceru Aničku.

„Kopačky jsem u výrobce objednával asi dva měsíce před šampionátem a nechtěl nic zakřiknout. Na příští sadu už si samozřejmě nechám vyšít i Aničku," usmíval se Suchý po tréninku před klíčovým duelem s Řeckem.

Milan Baroš má na kopačkách vyšitá jména svých synů Patrika a Mattea, Theo Gebre Selassie si vystačí se svými iniciálami.

Obránce Spartaku Moskva vůbec netají, že je pověrčivý a má své rituály, které před zápasy důsledně dodržuje. „Prstýnek musím nejprve ze všeho uložit do peněženky. A pokaždé na stejné místo. Stulpny mám ustřižené, takže nejprve natahuji ponožky, které musí být podle nařízení UEFA ve stejné barvě jako stulpny, pak přijdou na řadu chrániče. Z pověrčivosti navlékám jako první vždy ten pravý," líčí mladý exslávista.

Kapitán vyznává tajemnou větu

Proč by ne, když magii propadl i ostřílený kapitán nároďáku Tomáš Rosický. Záložník Arsenalu si na pumy v národních barvách nechal vyobrazit celé své jméno, českou vlajku, tradiční číslo deset a také tajemnou zkratku IMFT. Rosický zatím neprozradil, co čtyři písmena znamenají. „Jsou to začáteční písmena věty, která má pro mě zvláštní význam," uvedl Rosický, který v kopačkách PowerCat 1.12 začal trénovat těsně před šampionátem.

„Dodali jsme kapitánovi nové zbraně. Doufáme, že v nich Tomáš povede nároďák k úspěchům," věří Jan Kryšpín, marketingový manažer Pumy.

Jeho firma originálně vyzbrojila také trenéra. Kouč Michal Bílek se po vratislavském pažitu špacíruje v bílých kopačkách s výrazným nápisem King. Teď má po porážce 1:4 s Ruskem co dělat, protože aby se stal opravdovým králem, bude muset nároďák dovést k postupu ze skupiny...

Po boku Ronalda, Rooneyho a spol.

Špičkový fotbalový veletrh s názvem EURO 2012 si pochopitelně nenechala ujít ani konkurenční firma Nike. Své chráněnce vybavila kolekcí „Nike Clash Collection" vyzdobenou vyšitými českými vlaječkami. Tato edice měla světovou premiéru v mnichovském finále Ligy mistrů a stejnými střelkami na šampionátu disponují také hvězdy, jakými jsou Cristiano Ronaldo, Andrés Iniesta, Wayne Rooney či Gerard Piqué.

Kopačky jsou vyvedeny v kontrastní kombinaci barev, tedy bílé a spolu s ní modré, červené, zelené nebo černé. „Na nějakou určitou barvu si nepotrpím. Mám výrůstky na patách, a tak je pro mě klíčové, aby nebyla zadní část boty tvrdá. To pak může ovlivnit celý lýtkový sval. Výrobce mi může kopačku na míru změkčit," poukázal obránce Michal Kadlec, že kromě magie vzkazů a tajemných sil je na prvním místě pořád ještě funkčnost kopaček.

Reklama