Hlavní obsah

Portugalsko - Albánie 0:1Šok na úvod kvalifikace. Slávista Balaj zařídil výhru Albánie nad Portugalskem

Aktualizováno

Hodně nepovedený vstup do kvalifikace o mistrovství Evropy 2016 předvedli v neděli fotbalisté Portugalska. Bez zraněného útočníka Cristiana Ronalda Portugalci podlehli na domácí půdě outsiderovi z Albánie 0:1, jediný gól zápasu vstřelil v 52. minutě forvard pražské Slavie Bekim Balaj. Mistři světa z Německa porazili Skotsko 2:1, nejvýraznější výsledek se zrodil v portugalském Aveiru, kde Gibraltar podlehl Polsku 0:7.

Foto: Hugo Correia, Reuters

Portugalec Nani (vlevo) se snaží odkopnout míč před Ansim Agollim z Albánie.

Článek

Portugalsko se i přes neustálé ofenzivní snažení proti pilné albánské obraně jen těžko dostávalo do gólových příležitostí. V prvním poločase zahrozili kapitán Nani a stoper Realu Madrid Pepe, branka z toho však nebyla.

Zato Albánci dokázali skórovat hned z první střely. V 52. minutě Roshi z pravé strany nacentroval na Balaje a útočník Slavie volejem překonal Patrícia. Třiadvacetiletý fotbalista se za albánskou reprezentaci trefil poprvé.

V 69. minutě měl velkou šanci střídající Horta, když se k němu po Naniho přímém kopu odrazil míč, jenže střelou z 18 metrů trefil pouze spojnici tyčí a neprosadil se ani Nani o několik minut později. V závěru zápasu se do slibné příležitosti dostal Gomes, gólman Berisha ale jeho střelu vytáhl nad břevno a udržel tak nečekaný plný bodový zisk svého týmu. Portugalsko prohrálo teprve čtvrtý domácí soutěžní zápas v tomto století.

Müllerovi nedovolila hattrick tyč

Fanoušci v Dortmundu slavili první německou branku v 18. minutě. Rudy nacentroval do vápna na Müllera a střelec pěti branek ze světového šampionátu v Brazílii zamířil přesně. I nadále mělo Německo jasnou převahu, do dalších šancí se dostali Schürrle, Rudy či několikrát Reus. V závěru poločasu zahrozil skotský záložník Anya, ale s gólmanem Neuerem si neporadil.

V 47. minutě Hutton přeběhl s míčem polovinu hřiště a přihrál Naismithovi, střelec tří branek v tomto ročníku anglické ligy v dresu Evertonu však těsně minul. Skotové ale v druhém poločase hráli o mnoho aktivněji, což jim přineslo ovoce v 66. minutě. Uprostřed hřiště poslal Fletcher přihrávku Anyovi, jenž s míčem dosprintoval až do pokutového území a překonal Neuera.

Po čtyřech minutách ale znovu převzali vedení domácí reprezentanti. Skotská obrana byla po rohovém kopu nedůrazná a Müller druhou trefou v utkání rozhodl o výhře Němců 2:1. V nastavení ještě mohl zkompletovat hattrick, trefil však pouze tyč.

Dánsko muselo otáčet zápas s Arménií

Dánové se od začátku zápasu s Arménií snažili útočit a vstřelit rychlou branku. Blízko jí byl v deváté minutě záložník Eriksen z Tottenhamu, ale gólman Berezovskij jeho pokus zneškodnil. Obraz hry se příliš neměnil, skandinávský celek se neúspěšně snažil proniknout důslednou arménskou obranou.

Začátek druhého dějství ale patřil hostům. Mchitarjan po přihrávce Ghazarjana přízemní střelou zpoza vápna otevřel skóre. V 63. minutě se tentýž hráč dostal do další šance, brankář Schmeichel proti němu tentokrát včas vyběhl.

O dvě minuty později odrazila arménská obrana Eriksenovu střelu pouze k Pierrovi Höjbjergovi a devatenáctiletý hráč Bayernu Mnichov vstřelil svůj první gól za seniorskou reprezentaci Dánska. V 80. minutě pak Bendtner poslal z levé strany přesný centr do pokutového území na Kahlenberga, jenž hlavou překonal Berezovského a dokonal obrat.

Obrat se povedl i Severnímu Irsku

Na stadiónu v Budapešti si diváci museli počkat na vážnější šanci až do závěru prvního poločasu. Severní Irsko se dostalo do protiútoku a Evansovi se podařilo vystřelit, brankář Salcburku Gulácsi ale jeho pokus vyrazil. Domácí výběr se snažil ohrozit soupeřovu branku z rohových kopů a centrů do pokutového území a právě po Dzsudzsákově rohu z 75. minuty otevřel skóre Tamás Priskin.

Severní Irsko však dokázalo zápas v poslední desetiminutovce otočit. Nejprve se po pasu Laffertyho prosadil Niall McGinn, o chvíli později si tito hráči vyměnili role a útočník Norwiche Kyle Lafferty zajistil hostům překvapivou výhru.

Výhru 2:1 si v kvalifikaci o mistrovství Evropy připsalo také Irsko, které zdolalo Gruzii.

Kvalifikace fotbalového ME 2016 - 1. kolo
Skupina D:
Gruzie - Irsko 1:2 (1:1)
Branky: 38. Okriašvili - 24. a 90. McGeady. Rozhodčí: Blom (Niz.).
Gibraltar - Polsko 0:7 (0:1)
Branky: 50., 53., 86. a 90.+2 Lewandowski, 11. a 48. Grosicki, 58. Szukala. Rozhodčí: Johannesson (Švéd.).
Německo - Skotsko 2:1 (1:0)
Branky: 18. a 70. Müller - 66. Anya. Rozhodčí: Moen (Nor.). ČK: 90.+4 Mulgrew (Skot.).
Skupina F:
Maďarsko - Severní Irsko 1:2 (0:0)
Branky: 75. Priskin - 81. McGinn, 88. Lafferty. Rozhodčí: Aytekin (Něm.).
Faerské ostrovy - Finsko 1:3 (1:0)
Branky: 41. Holst - 53. a 78. Riski, 82. Eremenko. Rozhodčí: Evans (Wal.).
Řecko - Rumunsko 0:1 (0:1)
Branka: 10. Marica z pen. Rozhodčí: Clattenburg (Angl.). ČK: 53. Marica.
Skupina I:
Dánsko - Arménie 2:1 (0:0)
Branky: 65. Höjbjerg, 80. Kahlenberg - 50. Mchitarjan. Rozhodčí: Tudor (Rum.).
Portugalsko - Albánie 0:1 (0:0)
Branka: 52. Balaj. Rozhodčí: Buquet (Fr.).

Reklama

Související témata: