Hlavní obsah

Obhájci titulu dostali od Nizozemců bůra! Chile a Mexiko vstoupily do MS vítězně

Praha
Aktualizováno

O obrovský šok se na světovém šampionátu v Brazílii postarali fotbalisté Nizozemska. V repríze posledního finále MS deklasovali Oranjes po famózním výkonu obhájce trofeje ze Španělska 5:1. První tři body slaví na turnaji i hráči Mexika, kteří zdolali Kamerun 1:0. Po dvou regulérních, ale neplatících gólech z úvodního poločasu se po pauze dočkali uznané branky. Dal ji Oribe Peralta. Povedený duel má za sebou i Chile. V rámci skupiny B porazilo tým Austrálie 3:1.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Nizozemský záložník Arjen Robben (vlevo) a útočník Robin van Persie se radují z gólu proti Španělsku.

Článek
Fotogalerie

Prvním pátečním duelem se završilo úvodní kolo ve skupině A, kterou ve čtvrtek otevřeli Brazilci s Chorvaty (3:1). Mexičané naplnili proti Kamerunu roli favorita. Ale jisté je i to, že se znovu rozvíří vlna vášnivých debat o sudích, kteří vítězům nejprve mylně neuznali dva regulérní góly pro ofsajd.

Mexičané na posledních pěti šampionátech vždy postoupili ze skupiny. Nakročeno k tomu mají i tentokrát poté, co si připsali vůbec první vítězství nad africkým soupeřem na MS. Peralta do sítě poslal míč, který těsně před tím vyrazil brankář Itandje.

Obávaný kamerunský kanonýr Eto´o se neprosadil, největší šanci jeho týmu měl v závěru Moukandjo. Jeho hlavičku ovšem bravurně zneškodnil brankář Ochoa.

Nizozemci smetli obhájce titulu

Dokonalá pomsta za čtyři roky starou porážku z finále MS v Jihoafrické republice se v pátek podařila Nizozemcům. Se Španěly sice Tulipány prohrávaly od 27. minuty poté, co nařízenou penaltu proměnil Xabi Alonso. Těsně před pauzou však srovnal Van Persie a po změně stran předvedli Oranjes nevídaný brankostroj. Obhájcům titulu nasázeli čtyři góly a uštědřili jim nejtěžší porážku v soutěžním zápase od roku 1950. Dvakrát skórovali v utkání Arjen Robben a Robin van Persie, jednou pak Stefan de Vrij.

Chile si poradilo s Austrálií

Úspěšně vstoupil do světového šampionátu v Brazílii i výběr Chile. Jihoameričané ve svém úvodním vystoupení ve skupině B zdolali celek Austrálie 3:1, když o výhře rozhodli slepenými góly ve 12. a 14. minutě Alexis Sánchez a Jorge Valdivia. Tim Cahill před pauzou snížil, ale v nastavení přidal třetí trefu Jean Beausejour. Chilané potvrdili, že se jim na Austrálii daří, vždyť v pátém vzájemném střetnutí počtvrté vyhráli. Navíc poprvé od roku 1962 dali na MS v jednom utkání tři branky.

Páteční program MS:
A: Mexiko - Kamerun 1:0
Branka: 61. Peralta.
B: Španělsko - Nizozemsko 1:5
Branky: 27. Alonso z pen. - 44. a 72. Van Persie, 53. a 80. Robben, 65. De Vrij.
B: Chile - Austrálie 3:1
Branky: 12. Sánchez, 14. Valdivia, 90.+2 Beausejour - 35. Cahill.

Reklama