Hlavní obsah

Neznámý Valencia táhne Ekvádor. Hondurasu nepomohl gól na MS po 32 letech

Ekvádorské fotbalisty měl na mistrovství světa táhnout Valencia. Reprezentaci jihoamerického státu ale nakonec namísto kapitána Antonia z Manchesteru United překvapivě táhne Enner Valencia. Daří se mu natolik, že se dostal do čela tabulky střelců turnaje. Naposledy dvěma góly sestřelil Honduras (2:1), čímž dostal Ekvádor na druhé místo skupiny E. Hondurasu nebyl nic platný ani první gól na MS od roku 1982.

Foto: Darren Staples, Reuters

Ekvádorský útočník Enner Valencia (vpředu) se raduje ze vstřelení branky proti Hondurasu.

Článek

„O střílení gólů na mistrovství světa jsem snil už jako dítě a díky trenérskému týmu a mým spoluhráčům se mi to daří," vyprávěl Valencia nadšeně po výhře nad Hondurasem. Se třemi góly se dělí o vedení ve střelecké tabulce s nizozemskými hvězdami Robbenem a Van Persiem. Dále pak s Francouzem Benzemou a německou hvězdou Müllerem.

Pětadvacetiletý fotbalista před šampionátem rozhodně nepatřil mezi ty hráče, které fanoušci jmenovali jako potenciální největší hvězdy brazilského turnaje. Slušnou střeleckou potencí na MS ale jen korunuje už tak vydařenou sezónu.

„Na zlatou kopačku nemyslím. Nejdůležitější je dostat se ze skupiny. Jestli se to pak podaří díky mým gólům, o to lépe," liboval si Ekvádorec, který byl s 12 góly nejúspěšnějším kanonýrem jarní části mexické ligy. Pachuku dovedl až do závěrečného kola play off.

Trenér Rueda čeká velký boj s Francií

Valencia se poprvé v utkání s Hondurasem trefil, když dorazil do branky míč, jenž proklouzl obranou, rozdílový gól dal pak hlavou po přímém kopu. Na hattrick by býval dosáhl, kdyby v nastaveném čase rozhodčí před jeho zásahem do sítě soupeře neodpískal faul.

Nadšení po utkání neskrýval ani ekvádorský trenér Reinaldo Rueda. „Jsou to pro nás velmi emotivní chvíle, celý Ekvádor je na tenhle tým pyšný. Hráli jsme velmi dobře proti skvělému soupeři. Tým ukázal charakter, oproti zápasu se Švýcarskem jsme se zlepšili. Získali jsme tři body, které nám strašně pomůžou. Proti Francii to bude velký zápas," slíbil Rueda. Hráči z týmu s galským kohoutem na hrudi jsou ve skupině E se šesti body první. Na druhém místě je před Švýcarskem se třemi body Ekvádor, jenž se do popředí dostal jen díky lepšímu skóre.

Honduras odvrátil nepěkný rekord

Fotbalisté Hondurasu v utkání s Ekvádorem padli, slabou útěchou ale může být, že se jim po 32 letech podařilo vstřelit na světovém šampionátu branku. Předtím se jim to povedlo při remíze 1:1 v utkání proti Severnímu Irsku. Po celkem pěti zápasech Hondurasu na MS se gólově prosadil Carlo Costly. Reprezentace středoamerické země svou 511 minut trvající střeleckou impotencí „ohrozila" bolivijský rekord, který je jen o šest minut delší.

„Že jsme dali první gól na šampionátu za 32 let? O tom teď nemá cenu mluvit. Gól po tolika letech je bezcenný, když jsme stejně prohráli. To je to jediné, co mě teď zajímá," prohlásil kolumbijský trenér Hondurasu Luis Fernando Suárez. Jeho tým má po dvou střetnutích s nulou na kontě jen mizivé šance na postup ze skupiny. V jejím závěru se utká se Švýcarskem.

Reklama

Související témata: