Hlavní obsah

Kostarika - Řecko 1:1, na penalty 5:3Kostarický zázrak pokračuje! Olympští bohové rozstřel nezvládli

MinutaMin. Tým Hráč Akce
52. Ruíz 1 : 0
90. Papastathopulos 1 : 1
- Umaňa (penalta) 2 : 1
Záznam online reportáže

Recife/Praha

Druhý nedělní osmifinálový duel mezi Kostarikou a Řeckem přinesl průměrný až bídný fotbal. Řekové vyrovnali v prvních sekundách nastavení a zápas šel do prodloužení. Z postupu do čtvrtfinále se nakonec radovali po penaltovém rozstřelu poprvé v historii Kostaričané.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Kostaričan Michael Umaňa jásá poté, co proměnil rozhodující penaltu v rozstřelu v utkání s Řeckem v osmifinále MS.

Článek
Fotogalerie

Na trávníku v Recife se dlouhé minuty nic nedělo. Oba týmy hrály opatrně zezadu a hodně pomalu. Střelecké pokusy nenacházely cíl a gólmani mohli zívat nudou, zatímco diváci si několikrát zapískali. Řekové hráli svého nezáživného uspávacího zanďoura a Kostaričané se až příliš báli jejich brejku, takže oproti zápasům ve skupině byli hodně zakřiknutí a opatrní.

Zázračný zákrok Navase

Uběhla téměř půl hodina, když to Karagunis zkusil z více než dvacet metrů, ale Navas v brance míč bez problémů zkrotil. Kostaričané mohli udeřit z trestného kopu z hranice šestnáctky, ale z velkého úhlu, jenže Bolaňosův centr nikdo netrefil. Jediný fotbalový okamžik přišel ve 37. minutě. Při jednom z nemnoha rychlejších útoků Řeků našel Cholevas na hranici malého vápna Salpingidise, který placírkou dával míč do protipohybu Navase, ale trefil jeho koleno.

V závěru první půle byli Řekové lepší. Jako by si uvědomili, že Kostaričané jsou mnohem nervóznější než oni. Zbytečný faul Duarteho jim nabídl další příležitost, ale mistr trestných kopů Karagunis se tentokrát utnul. Výkon Kostaričanů byl v první půli velkým zklamáním. Ve skupině kosili favority z Uruguaye, Itálie a porazit je nedokázali ani Angličané. Papírově slabší Řekové jako by jim naháněli mnohem větší strach.

Ruízův bleskový úder

Po změně stran byli Kostaričané jako vyměnění. Trenér Pinto je zřejmě v kabině probral z letargie a promluvil do jejich v první půli bojácných duší. A bylo to znát. Po sedmi minutách poslal Bolaňos před šestnáctku ostrou přihrávku, Ruíz využil zaváhání řecké obrany a pohotově levačkou vypálil ke vzdálenější tyči. I když nešlo o žádnou dělovou kouli, gólman Karnezis ani nezareagoval. Krátce na to zasáhl Torosidis ve vlastní šestnáctce míč evidentně rukou, ale sudí Williams ji jako penaltovou neposoudil.

V 66. minutě zastavil Duarte pronikajícího Cholevase faulem a uviděl druhou žlutou, tedy červenou kartu. Tlak Řeků zesílil a kostarická obrana pod ním začala praskat. Dvě slibné akce soupeře však v rozhodujícím momentu vyřešil Navas. Řekové navíc přitvrdili. V jednom okamžiku se na trávníku svíjeli hned tři hráči Kostariky a na nohy rozhodně nespěchali. Řekové posílili ofenzívu. Ve středové řadě se sešli pamětníci zlatého EURA 2004 Karagunis s Kacuranisem a první jmenovaný dostal znovu příležitost předvést, jak umí trestné kopy. Míč ale poslal vysoko nad branku.

Další slibnou akci založil dlouhým centrem Torosidis, ale Gekas nedokázal přesně zakončit. Kostaričané už se dostávali na půlku soupeře jen výjimečně, ale na brankáře Karnezise se dívali z uctivé vzdálenosti. Řekové však nedokázali přibít Kostariku k její šestnáctce a vytvořit si šance. Naopak středoamerickému celku se podařilo několik minut udržet míč na půlce soupeře.

Papastathopulos dorážkou vyrovnal

Když pak utekl obraně Lazaros, jeho spoluhráči se před brankou nedostali k důraznému zakončení. Jenže nad nimi bdí Bohové z Olympu. Běžela třináctá sekunda nastavení, když Gekas napálil z otočky dlouhý centr do šestnáctky, Navas míč jen vyrazil a Papastathopulos ho poslal do sítě! A to nemuselo být vše. Dělovku Mitrogla Navas zázračně vyrazil.

V prodloužení měli navrch Řekové. Hned v úvodu nedosáhl před brankou o centimetry na Samarasův centr Mitroglu. O chvilku později se míč snesl na hlavu Gekase, který ho ale nedokázal usměrnit mezi tyče. Kostaričané už se téměř nedostávali ze šestnáctky, ale Řekové jejich obranný val nedokázali prolomit. Naopak Kostaričané se vzchopili k odporu, ale po Ruízově přihrávce se Brenes nedostal v šestnáctce Řeků k zakončení.

Hned po změně stran se mu to sice povedlo, ale netrefil branku. Po další nevydařené akci Kostaričanů šlo pět Řeků na dva obránce, po přihrávce Mitrogla pálil Lazaros, ale Navas míč vyrazil. Do konce prodloužení chybělo pár desítek sekund, když Mitroglu v další tutovce znovu nedokázal Navase překonat. Prodloužení tak skončilo bez gólu a šlo se na penalty.

Penaltovou loterii rozhodl Umaňa

Obě vyčerpané jedenáctky zaujaly místo ve středovém kruhu. Penaltový rozstřel začali Kostaričané. Borges pálil do středu pod břevno - 1:0, Mitroglu odpověděl obloučkem k pravé tyči - 1:1. Ruíz střílel nad padajícího gólmana - 2:1. Lazaros kopal do protipohybu brankáře - 2:2. González mířil rovněž do prostředka branky, těsně nad Karnezisem - 3:2. Cholevas dělovkou nad Navase - 3:3. Campbell nechal padnout gólmana a po zemi poslal míč do sítě - 4:3. Gekasovu poměrně slabou ránu Navas v pádu vyrazil! V poslední sérii šel za Kostariku kopat obránce Umaňa. A ránou pod břevno poslal Kostariku do čtvrtfinále!

Mistrovství světa ve fotbale - osmifinále:
Kostarika - Řecko 1:1 (1:1, 0:0), na penalty 5:3
Branky: 52. Ruíz - 90.+1 Papastathopulos. Penalty proměnili: Borges, Ruíz, G. González, Campbell, Umaňa - Mitroglu, Christodulopulos, Cholevas. Neproměnil: Gekas. Rozhodčí: Williams - Cream, Anaz (všichni Austr.). ŽK: Duarte, Tejeda, Ruíz, Granados, Navas - Samaris, Manolas. ČK: 66. Duarte. Diváci: 41.242.
Kostarika: Navas - Gamboa (77. Acosta), Duarte, G. González, Umaňa, Díaz - Ruíz, Borges, Tejeda (66. Cubero), Bolaňos (83. Brenes) - Campbell. Trenér: Pinto.
Řecko: Karzenis - Torosidis, Manolas, Papastathopulos, Cholevas - Samaris (58. Mitroglu) - Salpingidis (69. Gekas), Karagunis, Maniatis (78. Katsuranis), Christodulopulos - Samaras. Trenér: Santos.

Reklama

Pavouk - Vyřazovací část MS ve fotbale

  • Osmifinále

  • 28.06.14      18 : 00 Belo Horizonte
    Brazílie Brazílie Chile Chile
    1 : 1
    na penalty 3 : 2
  • 28.06.14      22 : 00 Rio de Janeiro
    Kolumbie Kolumbie Uruguay Uruguay
    2 : 0
  • 30.06.14      18 : 00 Brasília
    Francie Francie Nigérie Nigérie
    2 : 0
  • 30.06.14      22 : 00 Porto Alegre
    Německo Německo Alžírsko Alžírsko
    2 : 1
    po prodloužení
  • 29.06.14      18 : 00 Fortaleza
    Nizozemsko Nizozemsko Mexiko Mexiko
    2 : 1
  • 29.06.14      22 : 00 Recife
    Kostarika Kostarika Řecko Řecko
    1 : 1
    na penalty 5 : 3
  • 01.07.14      18 : 00 Sao Paulo
    Argentina Argentina Švýcarsko Švýcarsko
    1 : 0
    po prodloužení
  • 01.07.14      22 : 00 Salvador
    Belgie Belgie Spojené státy USA
    2 : 1
    po prodloužení
  • Čtvrtfinále

  • 04.07.14      22 : 00 Fortaleza
    Brazílie Brazílie Kolumbie Kolumbie
    2 : 1
  • 04.07.14      18 : 00 Rio de Janeiro
    Francie Francie Německo Německo
    0 : 1
  • 05.07.14      22 : 00 Salvador
    Nizozemsko Nizozemsko Kostarika Kostarika
    0 : 0
    na penalty 4 : 3
  • 05.07.14      18 : 00 Brasília
    Argentina Argentina Belgie Belgie
    1 : 0
  • Semifinále

  • 08.07.14      22 : 00 Belo Horizonte
    Brazílie Brazílie Německo Německo
    1 : 7
  • 09.07.14      22 : 00 Sao Paulo
    Argentina Argentina Nizozemsko Nizozemsko
    0 : 0
    na penalty 4 : 2
  • Finále

  • 13.07.14      21 : 00 Rio de Janeiro
    Německo Německo Argentina Argentina
    1 : 0
    po prodloužení
  • 12.07.14      22 : 00 Brasília O 3. místo
    Brazílie Brazílie Nizozemsko Nizozemsko
    0 : 3