Hlavní obsah

Pro Brazilce je kouč Scolari viníkem krachu i terčem posměchu, přesto nehodlá odstoupit

Fotbalisté Brazílie byli před domácím světovým šampionátem pasováni na jednoho z favoritů turnaje. Jen díky štěstí a přízni rozhodčích však Kanárci doklopýtali alespoň do semifinále. Poté přišlo zranění jediného tahouna Neymara a následně v rozmezí pouhých pěti dnů dvě ostudné porážky s celkovým skóre 1:10. Celá země má jasno - kouč Scolari musí pryč. Stejný názor zaznívá i z úst mnoha fotbalových expertů. Co na to říká sám trenér mistrů světa z roku 2002?

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Kouč Kanárků Luiz Felipe Scolari nebude na domácí šampionát vzpomínat zrovna v dobrém.

Článek

„Není na mně, abych rozhodnul. Rozhodnout musí prezident federace," řekl Scolari na tiskové konferenci po sobotní porážce 0:3 s Nizozemskem v utkání o bronz. „Už dříve jsme se dohodli, že po turnaji předložím analýzu a on pak učiní rozhodnutí. Prohráli jsme další zápas, ale život jde dál," dodal jakoby bez zájmu pětašedesátiletý kouč.

Většina Brazilců ale nečekaný výbuch při vyvrcholení svátku fotbalu na vlastní půdě s takovým nadhledem nebere. A při hodnocení výkonu svých miláčků také není tak shovívavá, jako Scolari například právě po prohrané bitvě o třetí místo s Nizozemci.

„Bylo to zcela vyrovnané utkání,“ uvedl Scolari a k nevoli potupeného fotbalového národa dodal: „Hráči by měli dostat pochvalu za způsob hry, jakým se prezentovali. Nehráli jsme vůbec špatně, ale to je jen můj názor.“ Pravdou zůstává, že mnozí příznivci žlutých barev Kanárků měli po 17 minutách duelu v Brasílii asi názor jiný, tou dobou už totiž jejich miláčci prohrávali 0:2 a nad stadiónem visel takřka hmatatelný oblak strachu z dalšího debaklu po semifinálovém knock outu 1:7 od Němců.

Luiz měl být motorem, stal se závažím

Smutným hrdinou semifinále i souboje o bronz byl domácí stoper David Luiz. V utkání proti Německu dokonce navlékl kapitánskou pásku za distancovaného Thiaga Silvu, jako lídr se na trávníku ale rozhodně nepředvedl.

Proti Nizozemsku nezvládl včas napravovat Luizovy chyby ani právě navrátilec Silva, a tak šampionát přinesl kromě oslavy fotbalu také jeden z mnoha velkých otazníků před další sezónou - opravdu si David Luiz zaslouží cenovku 50 miliónů liber a tudíž statut nejdražšího obránce světa?

Je brazilský fotbal v krizi?

Sám Scolari si snaží zachránit místo na lavičce Brazílie právě žehráním na nedostatečnou kvalitu hráčského kádru, který měl pro šampionát k dispozici. „Je důležité připomenout, že jsme měli velmi mladý tým. Nedokážeme vychovávat dostatek kvalitních hráčů, takže řešením není příchod nového trenéra, který to bude zase celé recyklovat,“ tvrdí bývalý kouč Chelsea. „Před rokem jsem vyhrál Konfederační pohár, takže vidíte, že neúspěch nemá s trenéry nic společného,“ dodal.

Scolari je druhým nejúspěšnějším trenérem v historii mistrovství světa, když během tří účastí nasbíral čtrnáct vítězných zápasů. Jen Helmut Schön si v letech 1964 až 1978 připsal s Německem o dvě výhry více. „Vždy jsem došel do semifinále," připomněl Scolari, který vedl na MS i Portugalsko.

Jména možných nástupců

Jenže letos, na domácím šampionátu, je postup do semifinále málo a zklamaná země si žádá změnu. Brazilská média už spekulují, že by Scolariho mohl nahradit Vanderlei Luxemburgo, který už národní tým vedl dva roky po MS v roce 1998, Tite či Muricy Ramalho. Kanárky tento rok čekají ještě čtyři přátelská utkání, první 5. září s Kolumbií, která na šampionátu zářila. Příští rok je na programu Americký šampionát Copa América.

Měl by kouč Luiz Felipe Scolari pokračovat na lavičce Brazílie i po skončení MS?
Ano.
50 %
Ne.
50 %
Celkem hlasovalo 10049 čtenářů.

Reklama

Související témata: