Hlavní obsah

Přepínám, tlumím zvuk! Fotbaloví komentátoři na tapetě, obuli se do nich i radní ČT

Praha

Už nejen v hospodských diskusích a na internetových fórech to schytávají někteří fotbaloví komentátoři České televize. Při nedávném šampionátu v Brazílii kritika nabrala na intenzitě. Přepínám, tlumím zvuk, jsem znechucen. To jsou slušnější výroky, které se ozývají, ale z kterých zřejmě nikdo žádné závěry nedělá. Mistrovství světa však rozebírali i radní České televize a nad některými výkony za mikrofonem se pozastavili. Výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský uvedl, že kritiku vnímá pozorně. K jednotlivým osobám se ale nechtěl vyjadřovat; chce s nimi promluvit, až se vrátí z Brazílie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Komentátor Jaromír Bosák před MS.

Článek

Přenosy z fotbalových utkání podle radních kvalitou zaostávaly například za hokejovými zápasy nebo letošní olympiádou. Kritika od publika se ale ozývá zjevně dlouhodobě.

Téma úrovně komentátorů teď otevřel místopředseda rady René Kühn po přednesení Analýzy programu ČT sport za loňský rok. Řešil se i ten probíhající.

Kühn chválil výkony moderátorů při zimních sportech a letošní olympiádě, za nimiž ale prý zaostalo právě komentování fotbalu. "Dlouhodobě v tom České televizi ujíždí vlak," míní Kühn. Není podle něj dobré, když fanoušci upřednostňují přenosy v jiných televizích.

Uznal, že lidé mohou mít neoblíbené komentátory, současně ale upozornil na vznikající facebookové stránky, které se intenzivně plní diváckou kritikou. Čestnou výjimkou je podle něj výkon Jaromíra Bosáka.

Velmi často kritizovanými ze všech možných stran jsou naopak Pavel Čapek a Vlastimil Vlášek.

Ponikelský upozornil, že sport funguje ve specifickém prostředí. "Každý s ním má zkušenost, každý mu rozumí," uvedl šéf ČT sport. Diváci jsou navíc podle něj rozděleni na kritiky jednotlivých komentátorů, což ukazují i písemné připomínky, které od publika  dostává. Ponikelský též prohlásil, že novináři někdy při kritice čerpají spíše ze sociálních sítí než ze skutečných přenosů.

Komentátory hodnotí Záruba a také Černý

Některé komentátorské přehmaty na MS ale byly zcela zjevné i bez sociálních sítí. Hodnotí sama ČT vůbec nějak své muže za mikrofonem? Podle Ponikelského pravidelně, a to vždy po velkých sportovních akcích. Garantem je šéfkomentátor Robert Záruba a externě při něm spolupracuje také někdejší dlouholetý šéfredaktor redakce sportu v ČT Otakar Černý.

Na rozdílnou úroveň hokejových a fotbalových přenosů v ČT poukázal i radní Luboš Beniak. "Ten rozdíl mezi diváckou odezvou je neoddiskutovatelný," řekl. Upozornil zejména na některá často používaná klišé.

V této souvislosti se radní Ivana Levá zastala Pavla Čapka, pochválila ho za kultivovaný projev a za to, že se málokdy nechá strhnout k hovorové češtině.

Líbily se vám v globálu výkony komentátorů ČT při zápasech z MS v Brazílii?
Ano
68,2 %
Ne
31,8 %
Celkem hlasovalo 47150 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Rada ČT