Hlavní obsah

Hokej i fotbal se bojí, že zpřísněná opatření zastaví ligy. V ohrožení je i biatlon

Aktualizováno

Napjaté očekávání, jaké další kroky zvolí dnes večer vláda při ohlášeném zpřísňování opatření v boji s koronavirem, se citelně dotýká i českého sportu. Může totiž vyústit až v zastavení ligových soutěží ve fotbale i hokeji. Aktuální situace by mohla ještě znemožnit i uspořádání Světového poháru biatlonistů v Novém Městě na Moravě.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zleva Jakub Hromada ze Slavie a Tomáš Vondrášek z Teplic. Ilustrační foto.

Článek

Nikdo zatím netuší, k čemu dospěje vládní debata nad tím, jak Česko teritoriálně uzavřít, aby skutečně došlo k zastavení šíření nákazy, povede v oblasti sportu. V zákulisí se ale dost nahlas mluví o tom, že pokud skutečně dojde k uzavření určitých regionů nebo podobnému výraznému omezení pohybu lidí, tak to zásadně postihne i fotbal a hokej. Nad nimiž se po třech měsících zase objevuje aktuální hrozba přerušení minimálně na dva nebo tři týdny.

Profesionální sport sice funguje v bublině a hráči jsou pravidelně testováni, takže riziko šíření nákazy je takřka nulové, jenže mobilitu týmů omezit nejde, pokud mají cestovat k zápasům napříč celou republikou. Z obou soutěží zatím zní, že v kritické situaci, která v zemi panuje, jsou sportovci především rádi, že vůbec můžou hrát a že tím fanouškům přináší alespoň trochu zábavy.

Národní sportovní agentura je připravená žádat o výjimku pro udržení profesionálních soutěží v chodu skrz umožnění výkonu zaměstnání. Úplný zákaz cest do něj by ve hře být neměl, ale záleží, jak se na profesionální sportovce bude nahlížet, pokud sněmovna v pátek odhlasuje vládní žádost o nouzový stav na celý březen.

Za kritickou infrastrukturu určitě sportovci být považování nemohou. Takže bude záležet na tvrdosti opatření a nekompromisním přístupu státních autorit, především, jestli by cesta k zápasům na sportovní utkání byla považováno za nutný vážný důvod k opuštění uzávěry. Pro tuto cestu by musel mít každý člověk nějaké potvrzení či dokument, že musí místo svého bydliště z vážného důvodu opustit.

Český sport už koronavirová pandemie zmrazila loni od poloviny března až téměř do konce v května a potom znovu na tři týdny v polovině října. Pak už se rozběhly jen profesionální soutěže, ale jejich pokračování je hodně nejisté.

Reklama

Související témata: