Hlavní obsah

Vízek dovedl Duklu podruhé v historii k vítězství ve vánočním turnaji internacionálů

Praha

Fotbalisté Dukly Praha podruhé v historii vyhráli vánoční turnaj internacionálů v Edenu. Klub z Julisky ve finále 18. ročníku přestřílel Spartu Praha 6:4 a zopakoval své vítězství z roku 1996. Třetí skončil Prešov.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Dukla Praha, vítěz Vánočního turnaje fotbalových internacionálů.

Článek
Fotogalerie

"Je to super, nějak se to sešlo. Favorizované týmy vypadávaly, my jsme postupovali a postupovali a nakonec to dopadlo vítězně," pochvaloval si jeden z pamětníků předešlého vítězství Dukly kapitán Ladislav Vízek úspěšně zvládnuté finále.

Celek z Julisky v něm během čtyř minut vedl 4:0, nakonec ale musel o výhru tvrdě bojovat. "Udělali jsme z toho krásný zápas, nakonec byli spokojení i sparťani," připomněl Vízek, že Letenští se do finále probojovali poprvé v historii.

Tradiční štěpánská akce ve Vršovicích znovu přilákala do hlediště několik stovek diváků. Nechyběli mezi nimi například herec a bavič Michal Suchánek nebo trenér ligového sparťanského týmu Vítězslav Lavička, který tentokrát kopačky nenazul a sledoval úspěšné tažení letenského celku z tribuny. Své umění fanouškům předvedli František Straka, Jiří Novotný, Michal Petrouš, Pavel Kuka, Jan Suchopárek či Luboš Urban.¨

Sparta porazila tým Nike

Letošní ročník se od začátku nesl ve znamení nečekaných výsledků. Překvapivý průběh předznamenal hned úvodní duel turnaje, jeden ze spolufavoritů tým Nike totiž podlehl Spartě 2:5.

Do semifinále poprvé v historii turnaje nepostoupil ani jeden ze dvou nejúspěšnějších týmů; Slavia i celek Nike se musely spokojit až s třetím místem ve skupině a diváci se tak tradičního vzájemného souboje rivalů dočkali už v utkání o páté místo.

V něm tým Nike, složený ze sparťanských hráčů, utrpěl debakl 2:9. "Asi jsme se moc nepřipravovali, s přibývajícím věkem je to horší a horší. Musíme to zastavit tím, že přidáme tréninkovou píli," řekl Ivan Hašek.

Jeho celku scházeli Jozef Chovanec a Horst Siegl, kteří společně trénují v Bani Jas ve Spojených arabských emirátech a na vánoční klání tentokrát nedorazili. "V minulých letech byli hodně platní," podotkl Hašek.

Sešívaní v semifinále většinou nechybí

Ani slávisté nemohli být s konečným výsledkem spokojeni, do semifinále neprošli teprve podruhé. "Hráli jsme dobře, ale v prvních dvou zápasech nás zklamala koncovka," komentoval porážky 1:3 s Duklou a 0:2 s Prešovem Vladimír Šmicer.

Z první slávistické prohry měl dvojnásobnou radost Šmicrův tchán Ladislav Vízek, který s Duklou svému zeťovi vrátil loňské vyřazení v semifinále a dokonce proti reprezentačnímu manažerovi sám jednou skóroval. "Nemohlo to dopadnout lépe. Ten gól proti Šmícovi byl takový bonbónek, navíc jsme ubránili jejich silnou pětku," pochvaloval si Vízek.

Nemohl se vynadívat hlavně na to, když Šmicer se Slavií hrál před semifinálovými duely jen o páté místo. "Říkal jsem mu, Šmíco, rozjeď to v předzápase. Do Silvestra teď budu za ním chodit domů a připomínat mu to," smál se bývalý reprezentant Vízek.

18. ročník vánočního halového turnaje fotbalových internacionálů v pražském Edenu:
Skupina A: Sparta Praha - Nike 5:2, Bohemians Praha - Brno 2:3, Sparta - Bohemians 1:2, Nike - Brno 3:2, Nike - Bohemians 2:4, Sparta - Brno 6:1.
Pořadí: 1. Bohemians 6 bodů, 2. Sparta 6, 3. Nike 3, 4. Brno 3.
Skupina B: Dukla Praha - Slavia Praha 3:1, Plzeň - Prešov 0:4, Dukla - Plzeň 0:2, Slavia - Prešov 0:2, Slavia - Plzeň 8:0, Dukla - Prešov 1:1.
Pořadí: 1. Prešov 7, 2. Dukla 4, 3. Slavia 3, 4. Plzeň 3.
Semifinále: Dukla - Bohemians 4:0, Sparta - Prešov 4:1.
Finále: Dukla - Sparta 6:4 (4:3),
o 3. místo: Prešov - Bohemians 7:2,
o 5. místo: Slavia - Nike 9:2,
o 7. místo: Brno - Plzeň 2:1.
Nejlepší střelec: Stracený (Sparta) - 9 gólů.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín