Hlavní obsah

VIDEO: Jágr pořád ještě shání kýbl, trenér Vrba už se zlil

Praha

Zatímco Jaromír Jágr stále ještě shání kýbl, aby mohl naplnit výzvu zpěvačky Lucie Vondráčkové a připojit se tak k ledové výzvě, trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba podobný problém neměl. Vypůjčil si kýbl erární a nechal se zlít. A samo sebou - příležitosti využil, aby nominoval ministra školství Marcela Chládka, režiséra a herce Jakuba Koháka a fotbalového internacionála Milana Luhového, kteří by se měli po něm zapojit do akce s charitativním podtextem. Anebo poslat sto dolarů na konto, jež shromažďuje peníze potřebné pro výzkum amyotrofické laterální sklerózy.

Pavel Vrba - Ice bucket challenge

 
Článek

Petr Čech - Ice bucket challenge

Kdyby Jágr zasurfoval na internetu, zjistil by, že kbelík není zase až tak bezpodmínečně nutný. Gólman londýnské Chelsea Petr Čech by ho mohl inspirovat. Ten prostě použil plastovou přepravku naplněnou studenou vodou a kostkami ledu a výzvu naplnil. I s tím, že neopomněl nominovat jako své následníky tenistu Radka Štěpánka, bubeníka skupiny Foo Fighters Taylora Hawkinse a gólmanskou legendu Petera Schmeichela.

Jágr samo sebou výzvu Lucky Vondráčkové, manželky svého kladenského parťáka Tomáše Plekance, také přijal. „Nejdříve pan Valenta a teď i Lucka..... Co mám s Vámi dělat  .... No jo, ale musim jit koupit kbelík, led mám, toho je na zimáku dost....." napsal na své facebookové stránce.

„...ale je mi divné, proč Lucka nevyzvala svého manžela Plekyho  .... Doufám, že nechce aby jsem já z té ledové vody nastydl a v sezóně pak nedal Montreálu žádného góla," doplnil s humorem sobě vlastním.

Co se skrývá za zkratkou ALS?
Amyotrofická laterální skleróza (ALS), často označovaná jako "Lou Gehrigova nemoc", je progresivní neurodegenerativní onemocnění, které poškozuje nervové buňky v mozku a míše. Motoneurony vedou od mozku do míchy a z míchy do svalů. Degenerace u ALS časem vede k jejich odumření. Když motoneurony uhynou, schopnost mozku začít a kontrolovat pohyb svalů je ztracena. Pacient je v pozdějších stadiích nemoci zcela paralyzován.

Do celosvětové výzvy „Ice bucket challenge", která má upozornit na nemoc ALS a shromáždit peníze potřebné na její výzkum, se už zapojily tisíce osobností po celém světě. Sportovci, stejně jako politici, herci, zpěváci, milionáři, stejně jako docela obyčejní lidé.

Bill Gates, stejně jako José Mourinho, Petra Kvitová podobně jako Ronaldo či Neymar. Herec Charlie Sheen pojal výzvu po svém - kbelík naplnil bankovkami v hodnotě 10 tisíc dolarů, které následně poukázal na konto nadace zabývající se výzkumem choroby ALS.

Zadání je prosté - postavit se do 24 hodin od nominace před kameru, poděkovat za nominaci a jmenovat další tři následníky. Pokud nominovaný výzvu odmítne, měl by poslat na konto charitativní akce 100 dolarů, pokud ji splní, příspěvek je dobrovolný.

„Samo sebou že sto dolarů pošlu, i když jsem výzvu plzeňského ředitele Ády Šádka splnil," prohlásil ovšem trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba.

Reklama