Hlavní obsah

Sprej je tady. Sudí ho využije už při derby. V Německu pomůcka ostře narazila! Zakázali ji

Aktualizováno

V Česku se sprejovat bude! A to už při sobotním derby Slavia - Sparta, které bude řídit sudí Paták. Premiéru má mít pomůcka pro fotbalové rozhodčí už dnes v utkání Teplice - Slovácko, které rozhoduje Královec. Novinka známá hlavně z MS v Brazílii ale ostře narazila v sousedním Německu. Od 18. října měli používat sprej na vyznačování vzdálenosti zdi od míče při přímých kopech i tam, ale z uvedení nebude asi nic. Alespoň prozatím. Německá média hlásí, že výrobek zvaný "9,15 fair play limit" je zakázán. Podle Bildu neprošel příslušnými testy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí budou i u nás používat při stavění zdi sprej. Na ilustračním snímku český ligový arbitr Ondřej Lerch.

Článek

"Sprej by neměl být používán v Německu a celé Evropské unii," cituje Bild Gretu Dauovou z Technického kontrolního sdružení, které se v Německu zabývá testováním výrobků a poskytuje certifikáty.

Argentinský výrobek, který se úspěšně používal na MS v Brazílii, byl v porýnské odbočce organizace zkoušen devět dní a nevyhovuje stanoveným normám. Problémem jsou skleníkové plyny, které má balení obsahovat. Mohou škodit. A také sprej postrádá náležité označení, že jde o hořlavinu. "Jeho použití by mohlo být pokutováno," uvedla též zástupkyně sdružení.

V Česku se s omezováním nepočítá, jede se podle dřívějšího plánu. "Spreje budou v první a druhé lize od září, objednali jsme je v Argentině, jeden vyjde na šest dolarů, držák na dalších deset dolarů," říkala šéfka rozhodčích Dagmar Damková už v srpnu. Dnes bude mít novinka premiéru, potvrdili zástupci FAČR.

Německý fotbalový svaz se zatím nevyjádřil. Bild píše, že se možná bude čekat, až se najde evropský výrobce, který splní patřičné normy.

Je podle vás sprej vskutku užitečnou pomůckou pro fotbal?
Ano
93,2 %
Ne
6,8 %
Celkem hlasovalo 6556 čtenářů.

Reklama

Související témata: