Hlavní obsah

S hvězdami jako Ronaldo, Messi a Robben se nehádám, těší sudího Královce

Domažlice/Praha

Za jednu z nejlepších sezón mezi rozhodcovskou elitou považuje Pavel Královec končící rok 2014. Nesplnil mu jeden velký sen - pískat na mistrovství světa v Brazílii. O to víc jej motivuje rok nadcházející, který bude rozhodující pro účast na mistrovství Evropy 2016 ve Francii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Královec si rok 2014 pochvaluje.

Článek

„Samozřejmě jsem si přál zúčastnit se světového šampionátu, ale tušil jsem, že to asi nevyjde, což se stalo. Už jsem se s tím vyrovnal. Přede mnou jsou ale další výzvy,“ přiznal sedmatřicetiletý Královec. „Musím úspěšné zvládnout jarní části Synot ligy, objevit se v jarní vyřazovací části evropských pohárů a vytvořit si takovou pozici, abych měl šanci dostat se na mistrovství Evropy v roce 2016,“ nabídl svůj pohled, kudy by mohla vést cesta ke splnění velkého snu.

„V mých očích rozhodčího beru jako rok 2014 jako zvládnutý na trávníku bez větších konfliktů a incidentů. To je při mé práci vždycky ten nejdůležitější ukazatel a zpětná vazba. Nebojím se říci, že jsme na domácí i mezinárodní scéně, kam pravidelně jezdíme s ustáleným týmem, válčili bez ztráty kytičky. Aspoň máme takový dojem z těch všech hodnocení. Velmi rád bych na uplynulý rok navázal, chtěl bych proplout podobně poklidně. Pokud chceme s kolegy bojovat o nominaci na mistrovství Evropy v roce 2016, bude nadcházející rok tím nejdůležitějším a nepochybně klíčovým. Budeme se snažit vyvarovat závažných chyb, dobře se prezentovat na domácí i mezinárodní scéně a odřídit všechny zápasy tak, jak máme,“ zdůraznil pro web české fotbalové asociace.

Vrchol v Manchesteru

Na podzim se objevil čtyřikrát v zápasech Ligy mistrů stejně jako v reprezentačních utkáních evropské kvalifikace. „Všechny takové zápasy jsou jedinečné a ve všech zároveň si musíte uvědomit, jaká zodpovědnost na celém našem týmu leží. Udělat zásadní chybu v takových zápasech, vidí to celý svět, a v další kariéře to můžete pocítit. V listopadu byl skvělou zkušeností zápas mezi Manchesterem City a Bayernem Mnichov. To byl naprostý top zápas s maximální sledovaností, po němž jsme navíc sklidili příznivé hodnocení. Když jsme dostali takovou nominaci, tak můžeme doufat ve svěření dalších těžkých zápasů, protože právě takové vás posunou ještě dál. Třeba se dočkáme v některém z jarních zápasů v Lize mistrů nebo Evropské lize,“ konstatoval Královec.

Před dvěma lety řídil semifinále Evropské ligy mezi Basilejí a Chelsea. „Bylo by krásné zopakovat něco podobného i teď. Ale zároveň rozhodně nesmíme přehlížet naší domácí soutěž, k níž přistupujeme se stejnou koncentrací, vážností a zodpovědností. Jarní část Synot ligy bude hodně zajímavá a my ze sebe musíme vydat to nejlepší. Je to nezbytnost, pokud chceme pomýšlet i na delegace na mezinárodní scéně,“ řekl za sebe i tým svých asistentů.

Vánoce doma, a pak příprava

Na trávníku se potkal prakticky už se všemi největšími hvězdami. „Nejsou to lehké zápasy. Musíte jim dát najevo, že je respektujete, svoje řemeslo ovládáte a ony respektují vás. Neměl jsem s nimi problémy, nehádáme se. Hráči jako Ronaldo, Messi, Robben a další, chtějí hrát fotbal. Občas dají najevo, že se jim verdikt třeba nelíbil, ale když jim řeknete nebo gestem ukážete, že nebudete diskutovat, protože oni jsou na trávníku, aby hráli, a vy, abyste dbal na dodržování regulí, respektují to,“ zdůraznil Královec v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Pro hráče, fanoušky i sudí jsou zážitkem zápasy na velkých stadiónech. „Rozhodoval jsem na několika takových. Na člověka dýchne jejich atmosféra. Pár mi jich ještě chybí, například San Bernabeu, kde je doma Real Madrid,“ prozradil svoje přání český arbitr.

Vánoce prožil Pavel Královec doma v Domažlicích mezi svými blízkými. Ale žádné velké přejídání se nekonalo. „Během Vánoc jsem si trochu oddechnul a věnoval se především rodině, protože během sezóny moc volného času není. Ale ještě před koncem roku se začnu připravovat podle osvědčeného modelu s kondičním trenérem Janem Hanzlem. Začátkem února nás čekají fyzické testy na domácí půdě, ale také v rámci komise rozhodčích UEFA v Aténách. A tam už musím být adekvátně připraven před startem fotbalového jara,“ nabídl svůj program na konec roku Pavel Královec.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň