Hlavní obsah

Rána pro Blattera i Platiniho. Ve fotbale na dlouho skončili!

Etická komise FIFA potrestala předsedu fotbalové federace Seppa Blattera a předsedu UEFA Michela Platiniho osmiletým zákazem působení ve fotbale kvůli korupci! Platini v roce 2011 dostal od Blattera dva milióny švýcarských franků za dřívější práci v roli jeho poradce (v letech 1999 až 2002). O transakci ale neexistuje žádný doklad. Oba tvrdí, že mezi sebou měli ústní dohodu. Platini tak nemůže v únoru příštího roku kandidovat na šéfa FIFA.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Prezident FIFA Sepp Blatter (vpravo) a předseda UEFA Michel Platini nesmí osm let působit ve fotbale.

Článek
Fotogalerie

Blatter i Platini měli kvůli tomu od října zastavenou činnost na 90 dní ve všech fotbalových aktivitách. Platini páteční slyšení před etickou komisí bojkotoval a projednání svého obvinění z korupce se nezúčastnil. Naopak dosluhující předseda FIFA Blatter minulý týden ve čtvrtek zhruba osm hodin před etickou komisí vypovídal. Slyšení v Curychu pak opustil bez komentáře.

Devětasedmdesátiletý švýcarský funkcionář v rozhovoru pro deník Weltwoche uvedl, že transakce z roku 2011 byla v naprostém pořádku. "Dohoda s Platinim prošla finanční komisí, výkonným výborem a kontrolními orgány. Prošlo to i kongresem. Vše bylo posvěcené," řekl Blatter, který byl přesvědčen, že má důkazy o své nevině.

Jenže soudní komora etické komise FIFA mu neuvěřila a v pondělí vynesla tvrdý verdikt. Spekulovalo se i o doživotní suspendaci, nakonec mají oba funkcionáři zákaz působení ve fotbale na osm let.

Za Evropu bude kandidovat Infantino

Podle vyjádření etické komise důkazy přednesené obhajobou během vyšetřování nebyly dostačující. Platini s Blatterem tak porušili článek 21 etického kodexu FIFA o korupci a uplácení i článek 20 o přijímání darů a jiných výhod. Blatter se podle komise zároveň dopustil střetu zájmů a zneužití funkce prezidenta FIFA. Vedle zákazu musí končící šéf FIFA zaplatit pokutu 50 tisíc švýcarských franků, Platini dokonce 80 tisíc (asi dva milióny korun).

Šedesátiletý Platini, který v 80. letech patřil k nejlepším fotbalistům na světě a získal i tři Zlaté míče, byl původně favoritem na únorovou volbu prezidenta FIFA, kde se bude volit nástupce po Blatterovi. Za Evropu tak bude kandidovat generální sekretář UEFA Gianni Infantino, který se chystal kandidatury vzdát, pokud by byl Platini očištěn.

Blatter na tiskové konferenci potvrdil, že se odvolá k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS. "Poradím se s právníkem a tento trest napadneme. Okamžitě se odvoláme k další komisi, půjdeme do arbitráže. Podle švýcarského práva mohu být suspendován na osm let jen za něco opravdu vážného. A já dostal osm let za co? Tohle nemá nic společného s etikou, šlo jen o administrativní chybu," prohlásil Blatter.

Zopakoval, že s Platinim uzavřeli gentlemanskou dohodu už v roce 1998 po mistrovství světa. "On (Platini) řekl, že by rád dělal pro FIFA, ale že je drahý. Já mu řekl, že to není problém, ale že nemůžeme platit hned. Vše pak prošlo účetnictvím FIFA i komisemi, přesto teď etická komise tvrdí, že to byl můj dar Platinimu, abych si koupil hlasy UEFA. Budu teď bojovat za sebe a za FIFA," řekl Blatter.

K Mezinárodní sportovní arbitráži se odvolá i Platini. "Kromě postoupení případu arbitráži jsem odhodlán jít také k občanskému soudu kvůli náhradě všech škod, které jsem v důsledku procesu utrpěl. Rozhodnutí mě nepřekvapuje, protože můj osud byl zpečetěn už dříve. Já mám svědomí čisté a nikdy jsem neudělal nic špatného," citovala Platiniho agentura AFP. Francouz zároveň označil proces za "maškarádu popírající legitimitu a důvěryhodnost".

FAČR počká, jak dopadnou odvolání

Pokud Platini neuspěje s odvoláním, bude muset opustit i post šéfa UEFA. "Samozřejmě je UEFA extrémně zklamaná dnešním rozhodnutím, které však ještě projde odvoláním. Znovu zdůrazňujeme, že UEFA podporuje Michela Platiniho v jeho právu očistit své jméno," stojí v prohlášení UEFA.

Unáhlená rozhodnutí nechce dělat ani Fotbalová asociace ČR, která počká až na to, jak dopadnou odvolání. "Z dostupných indicií je zřejmé, že se Sepp Blatter i Michel Platini odvolají k dalším instancím, které by případ měly řešit ve zrychleném procesu. CAS by mohl vynést rozhodnutí ještě do konce ledna tak, aby bylo ve věci jasno před únorovými volbami nového předsedy FIFA," uvedl generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Podle něj až potom bude možné případ objektivně vyhodnotit. "Dnešní rozhodnutí etické komise by především chod UEFA nemělo výrazněji ovlivnit. UEFA dále funguje ve standardním režimu pod dohledem profesionálního aparátu i přesto, že se momentálně musí obejít bez svého předsedy," dodal Řepka.

Reklama

Související témata: