Hlavní obsah

Bývalá americká fotbalistka věnuje po smrti mozek na výzkum

New Yor

Bývalá americká fotbalová hvězda Brandi Chastainová věnuje po smrti svůj mozek Bostonské univerzitě na vědecké účely. Sedmačtyřicetiletá dvojnásobná olympijská vítězka i mistryně světa chce přispět k výzkumu Chronické traumatické encefalopatie (CTE), jež se často objevuje u boxerů, hráčů amerického fotbalu, hokejistů a dalších sportovců, kteří jsou během své kariéry vystaveni úderům do hlavy a následným otřesům mozku.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

"Nebudu sice u výsledků a doufám, že to bude až za dlouho, avšak doufám, že můj čin pomůže změnit věci k lepšímu," řekla Chastainová, která rozšířila rychle rostoucí seznam dárců mozku z řad sportovců.

"Nedokážu odhadnout, kolikrát jsem během své kariéry hlavičkovala míč, ale určitě to bude vysoké číslo. Je až strašidelné si uvědomit, kolik takových otřesů se ani nezjistilo, ale je lepší to vědět," dodala bývalá obránkyně, jež definitivně pověsila kopačky na hřebík až v roce 2010.

Chastainová odehrála za národní tým 192 zápasů, v nichž vstřelila 30 gólů. Nejvíce na sebe upozornila kontroverzní oslavou rozhodující trefy v penaltovém rozstřelu finále MS 1999 proti Číně, po níž si stáhla dres. Fotografie, jak pouze v podprsence slaví na kolenou vítězství, se dostala na titulní stránky prestižních časopisů Newsweek, Time nebo Sports Illustrated.

Reklama

Související témata: