Hlavní obsah

Čas se sice jabloneckému Špitovi krátí, ale ve stou nulu stále věří. Zvláště po výkonu proti Spartě

Jablonec nad Nisou

Sto odchytaných ligových zápasů s nulou má na dohled, jenže čas se mu pomalu nachyluje. Zvláště, když se na jaře dostal do jablonecké brány jen jednou. V úvodním kole se v únoru Michal Špit postavil mezi tyče na Slovácku, ovšem po porážce Severočechů se zase klidil na lavičku mezi náhradníky. Až v prvním semifinále Poháru České pošty dostal proti Spartě novou příležitost a chopil se jí skvostně. „Jeho výkon musím vyzdvihnout,“ oceňoval výtečné představení zkušeného jabloneckého brankáře i trenér Pražanů Vítězslav Lavička.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jablonecký brankář Michal Špit se raduje z vítězství v pohárovém semifinále nad Spartou.

Článek

Čtyři góly, které Jablonec inkasoval v minulém ligovém kole doma s Duklou, mu paradoxně pomohly. Zranění brankářské jedničky Romana Valeše pochopitelně také. V prvním pohárovém semifinále se Spartou vsadil trenér Skuhravý na zkušeného Michala Špita a dobře udělal. Devětatřicetiletý brankář měl velký den a svým výkonem pomohl Severočechům k hodně nadějné výhře 3:1.

„Výsledek to sice nadějný je a před zápasem bych ho bral všemi deseti, ale čeká nás ještě odveta v Praze. A Sparta bude hrát doma určitě mnohem aktivněji než v prvním střetnutí u nás. Úspěchem už bylo to, že jsme ji porazili. Vždyť z předchozích osmadvaceti soutěžních zápasů prohrála jen jeden - v pohárovém čtvrtfinále na Dukle," netajil Špit, že by si celé jablonecké mužstvo moc rádo zopakovalo loňskou účast v pohárovém finále, o zisku trofeje nemluvě.

„Hrajeme pohár i za trenéra Skuhravého, který v Jablonci odvedl dobrou práci," přiznával, že informace o konci mladého kouče na něho i spoluhráče zapůsobily a náležitě je nabudily. „Hned po jeho příchodu jsme loni pohár vyhráli, teď bychom ho na rozloučenou s ním chtěli získat zase."

Špit: Podstatný byl zodpovědný výkon

Perfektním výkonem proti favorizované Spartě napomohl Špit tomu, že se jablonecký pohárový sen zase o něco víc zhmotnil. „To nebylo o mně, protože v zápasech se Spartou musí člověk počítat, že bude v neustálé permanenci a že si pořádně zachytá. Podstatný byl zodpovědný výkon, který jsme podali a do něhož se promítala nejen velká bojovnost, ale i potřebné nasazení. Bylo to patrné hlavně v úvodu druhé půle. Když už mě Hušbauer přece jen překonal, byl na čáře přípraven Víťa Beneš a míč vyhlavičkoval."

Podobný výkon by mu určitě pomohl i k tomu, aby se konečně dočkal i vstupu do Klubu ligových brankářů, jehož členy jsou gólmani se stovkou zápasů odchytaných s čistým kontem. Špitovi chybí k dosažení této mety jeden jediný...

„K návratu mezi tyče mně pomohlo zranění Romana Valeše. Pokud mezi nimi zůstanu, snad se sté nuly do konce jarní sezóny dočkám. Čas se mi sice krátí, ale ještě šest zápasů na to budu mít," doufá Špit, že do společenství elitních gólmanů přece jen vstoupí.

Vychytá jablonecký brankář Michal Špit v této sezóně stou nulu?
Ano
86,6 %
Ne
13,4 %
Celkem hlasovalo 1003 čtenářů.

Reklama