Hlavní obsah

Už je to definitivní! Moyes v Manchesteru United nahradí legendárního Fergusona

Manchester
Aktualizováno

Domluveno, potvrzeno! Novým trenérem fotbalistů Manchesteru United bude David Moyes. Padesátiletý kouč přijde v červenci z Evertonu a s vedením anglického mistra podepsal šestiletou smlouvu. Na lavičce nahradí odcházející legendu Alexe Fergusona, který vede Rudé ďábly 27 let.

Foto: Profimedia.cz

David Moyes (vlevo) nahradí legendárního Alexe Fergusona na lavičce Manchesteru United

Článek

Nečekaně oznámený konec legendárního Alexe Fergusona v roli manažera Manchesteru United rychle rozpoutal sérii jednání a spekulací o jeho nástupci. „Příchod Davida Moyese do Manchesteru United už je hotovu věcí," napsal například Daily Mail.

Spekulace britského tisku, které padesátiletého kouče Evertonu favorizovaly coby Fergusonova nástupce, se nakonec potvrdily. Angažování skotského kouče totiž doporučil sám Ferguson, který bude od léta působit ve vedení klubu.

"Když jsme se bavili o možných kandidátech, jednohlasně jsme se shodli na Davidu Moyesovi. Je to charakterní člověk a dokáže tvrdě pracovat," citoval Fergusona server BBC. "V Evertonu dokázal velké věci a není pochyb o tom, že má všechny kvality, aby mohl vést náš klub," dodal.

Moyes se po oznámení Fergusonova odchodu sešel s vedením Evertonu a oznámil mu, že v létě po skončení smlouvy z klubu odejde. O pouhých pár hodin později už byl skotský kouč potvrzen novým trenérem United. "Moc si vážím toho, že mě doporučil Sir Alex. Za to, co všechno dokázal, ho velmi respektuji," prohlásil Moyes. "Vím, že bude těžké nahradit nejlepšího trenéra všech dob, ale šance vést Manchester United nepřichází moc často. Už se nemůžu dočkat, až na nové místo nastoupím," přidal.

V hlasování fanoušků zvítězil Mourinho

Everton v průběhu čtvrtka oficiálně potvrdil, že Moyes jejich řady po sezóně opustí. „Vítám angažování Davida Moyese, tedy člověka, který přichází na dlouhodobější spolupráci. Tenhle klub nejde po rychlých řešeních," nechal se slyšet například Gary Neville.

Podobného názoru byl i bývalý slavný gólman United Peter Schmeichel. „David Moyes je v Evertonu déle než jednu dekádu a s omezenými zdroji dokáže dělat fantastickou práci. Když se na něj podíváte, napadnou vás slova jako stabilita a dlouhověká zanícenost. A to je přesně pro United důležité," myslí si bývalý dánský brankář.

Vedle Moyese se samozřejmě spekulovalo i o jiných jménech, například o Josém Mourinhovi, Jürgenu Kloppovi či Juppu Heynckesovi. V hlasování fanoušků na webu deníku The Sun dokonce Mourinho coby Fergusonův nástupce zvítězil. Z 65 tisíc fanoušků hlasovalo celých 40 procent pro „The Special One", Moyes dostal 32 procent.

Nijak nadšený z vývoje situace ale není útočník Wayne Rooney, který údajně uvažuje o odchodu z Manchesteru. Do klubu totiž přestoupil právě z Evertonu, kde si s Moyesem zrovna nepadli do oka. Ve své autobiografii Rooney dokonce napsal, že chtěl odejít prakticky kamkoliv, jen aby se trenéra zbavil.

Moyese na lavičce Evertonu, kde působí jedenáct let, čekají v závěru anglické ligy ještě utkání s West Hamem a Chelsea. Jednasedmdesátiletý Ferguson se s týmem, který dovedl k třinácti mistrovským titulům, rozloučí 19. května proti West Bromwichi, což bude jeho 1500. zápas na manchesterské lavičce.

Reklama

Související témata: