Hlavní obsah

Frustrovaný Mata vyprovokoval Mourinha: Dveře Chelsea jsou otevřené. Ať řekne, jestli chce jít

Londýn/Praha

Trenéři i šéfové evropských velkoklubů jsou od rána v pohotovosti. Takový poprask totiž vyvolala slova kouče Chelsea José Mourinha po ligovém zápase v Southamptonu, že španělskou hvězdu svého týmu Juana Matu sice prodat nechce, ale zároveň by mu v odchodu ze Stamford Bridge nebránil. A to dokonce ani teď, v lednovém přestupním termínu. Žádný div, že okamžitě zbystřili jak v Manchesteru United, tak i třeba v Interu Milán. Vždyť pětadvacetiletý Španěl Mata byl dva roky po sobě vyhlášen nejlepším hráčem Chelsea a zlanařit by ho chtěl kdekdo.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Fotbalista Chelsea Juan Mata v utkání se Southamptonem.

Článek

Sedm minut po přestávce ligového duelu mezi Southamptonem a Chelsea musel Mata ze hřiště. Mourinho ho za bezgólového stavu střídal a poslal místo něho na trávník Brazilce Oscara.

Hodně nazlobená hvězda

Na Matu to bylo příliš. Střídání nesl hodně těžce a svou frustraci se ani nesnažil nějak skrývat. I Mourinhovi ji dával najevo, o reakci na střídačce, kde ho museli spoluhráči uklidňovat, pak nemluvě.

„Nesledoval jsem ho a jeho reakci neviděl," snažil se kouč Chelsea nejprve vykroutit z odpovědi na otázku, co nazlobené reakci španělské hvězdy říká.

Samo sebou že mu neunikla. Pochopitelně že ji sledoval. Jasně že viděl, jak Mata reagoval, když ho vystřídal. Zvláště, když Brazilec Oscar přišel a střetnutí rozhodl. Asistencí u druhého gólu, třetí brankou, kterou sám dal.

Vysvětlení, které neobstálo

„Mohlo jít o jeho reakci na panující výsledek a bezgólový stav. Věděli jsme, že musíme nad Southamptonem vyhrát, protože jinak by naše ztráta na první příčku narostla. A když se to podařilo, všichni se z vítězství radovali. I Mata," přispěchal proto Mourinho s další odpovědí.

Ani s ní nepochodil, takže do třetice doznal, že pro naštvanou španělskou hvězdu jsou dveře Chelsea otevřené, pokud chce ze Stamford Bridge odejít.

„Chci ho udržet. Chci si ho ponechat. Nechci, aby odešel. Ale to je jen mé přání a můj názor. Dveře klubu jsou ovšem pro něho otevřené, takže čekám, až přijde a řekne svůj názor," vyslal Mourinho signál konkurentům, že by Chelsea byla ochotna o prodeji své španělské hvězdy jednat. A dokonce už v lednovém přestupním termínu.

Mourinho se zastal sudího

Mourinho byl vůbec po důležité výhře na St. Mary's Stadium hodně sdílný. Když přišel na přetřes kupříkladu volný pád Oscara v pokutovém území domácích, po němž dostal mladý Brazilec za filmování žlutou kartu, zastal se kouč Chelsea dokonce sudího Atkinsona.

„Nelíbí se mi, když útočníci filmují a podvádí. Řekl jsem to po našem zápase s Liverpoolem o Suárezovi, říkám to i o Oscarovi. A to přesto, že se mně snažil vysvětlit, jak k situaci s brankářem Davisem došlo a proč padal. Rozhodčí  měl pravdu a žlutou kartu mu ukázal oprávněně. Jen ale doufám, že i další sudí budou podobné situace posuzovat a karty udělovat jako Atkinson," pravil Mourinho.

Bez dvou opor

Chelsea bude do konce ledna postrádat záložníka Franka Lamparda a obránce Branislava Ivanoviče. Anglický reprezentant si v nedělním utkání anglické ligy při vítězství 2:1 nad Liverpoolem přivodil svalové zranění, srbský bek si zase poranil koleno.

Pětatřicetiletý Lampard pomohl čtyřmi góly v 18 ligových zápasech v této sezóně Chelsea k nynějšímu třetímu místu v tabulce, v níž ztrácí londýnský klub jen dva body na vedoucí Arsenal. Stejně jako o šest let mladší Ivanovič má v tomto ročníku odehráno už 26 soutěžních utkání.

Reklama

Související témata: