Hlavní obsah

Na Manchester se valí další pohroma. UEFA může Citizens vyloučit z Ligy mistrů

Manchester

Sotva v Manchesteru City strávili středeční senzační remízu 2:2 v dohrávce 26. kola Premier League proti Sunderlandu, už znovu bijí na poplach. Svěřencům trenéra Pellegriniho totiž reálně hrozí, že si v příští sezóně nezahrají elitní Ligu mistrů. Evropská fotbalová unie (UEFA) totiž podle BBC vyšetřuje anglický celek a také Paris Saint-Germain z nerespektování finančního fair play kvůli nadměrným útratám a mohla by oba kluby potrestat.

Foto: Darren Staples, Reuters

Zklamaný záložník Manchesteru City Samir Nasri po středeční remíze 2:2 proti poslednímu Sunderlandu.

Článek

Předseda UEFA Michel Platini už dříve prosadil přísná finanční opatření, aby zamezil nadměrnému utrácení peněz za nové posily, nastolil rovné podmínky a vymýtil finanční doping. Podle nejnovějších pravidel mohou kluby ročně utratit na transfery o pět miliónů eur více, než vydělaly. Pokud však mají splacené větší dluhy, mohou se dostat až k minusové částce 45 miliónů eur.

Právě Manchester City, ale i PSG, utratily za poslední dva roky za nové hráče nejvíce peněz. Šejk Mansour, jehož jmění se odhaduje na 17 miliard liber, přitom v posledních dvou sezónách v Manchesteru City vykázal ztrátu téměř 149 miliónů liber - 97 miliónů v roce 2012 a 51,6 miliónů v loňské sezóně. Červená čísla ale ještě mohl Manchester zmírnit poté, co si odepsal velkou část dluhu za rozvoj a inovaci moderního mládežnického komplexu.

Speciální komise UEFA teď zkoumá, jestli nedošlo k porušení finančního fair play. Pokud někdo stanovené podmínky nedodržel, hrozí mu tučná pokuta, blokace přestupů nebo v krajním případě i vyloučení z Ligy mistrů. Funkcionáři už v minulý měsíc potrestali Barcelonu za neoprávněné skupování mladých talentů ročním zákazem přestupů.

UEFA zveřejní výši případných trestů 5. května, celkem kontroluje 76 klubů. Ty se budou moci odvolat ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS).

Reklama

Související témata: