Hlavní obsah

Fotbal je byznys. Jednou jste za hvězdu, za měsíc po vás neštěkne pes, říká Šmicer o situaci Čecha

Z verdiktu trenéra fotbalistů Chelsea Josého Mourinha, který Petru Čechovi přisoudil roli dvojky, překvapený nebyl. Podle Vladimíra Šmicera, který s dvaatřicetiletým brankářem vybojoval v reprezentaci spoustu vítězných bitev, tomu všechno nasvědčovalo. „Chelsea vlastně neměla na výběr,“ tvrdí Šmicer.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Šmicer

Článek

Proč myslíte?

Chelsea dřív Courtoisovi prodlužovala hostování v Atlétiku, neboť nevěřila, že je na nejvyšší úroveň připravený. Minulou sezónu, kdy vyhrál španělskou ligu a navíc stál proti Chelsea v semifinále Ligy mistrů, to už dokázal. Když pak Belgičan řekl, že na žádné další hostování už nechce, postavil klub před hotovou věc. Zbavit se mladého a výborného gólmana, to nejde. Bohužel to odnesl Čechíno.

Je to pro Čecha značný nápor na psychiku, když byl celou kariéru zvyklý pravidelně chytat, zažil s ní všechny velké triumfy Chelsea?

Je to pro něj složité. Stejně tak i pro klub, Mourinha, fanoušky. Všichni vědí, co v Chelsea za deset let vyhrál, jakou pozici si tam vybudoval. Je to holt profesionální sport, jednou jste za hvězdu, za měsíc po vás neštěkne pes. Tak to prostě chodí, fotbal je byznys.

Co byste Čechovi poradil?

Je těžké mu radit. Záleží, co mu řekne Chelsea. Já ale z chování klubu i Mourinha cítím, že nechtějí, aby nyní odcházel, chtějí si nechat otevřená zadní vrátka, kdyby se Courtoisovi nedařilo nebo se zranil. Podle mě si přejí, aby Petr minimálně do zimy zůstal.

Zabrání mu v případné snaze o odchod?

Kdyby si dupl a chtěl pryč, pustili by ho hned. Je sice pod smlouvou, takže pokud by řekli ne, jít samozřejmě nemůže, ale vzhledem k tomu, co všechno Petr pro Chelsea dokázal, nebránili by mu.

Zájem údajně má Paris St. Germain, Monako, Real Madrid...

Soutěže však už skoro všude začaly. Poslední z top lig, španělská Primera División, startuje o víkendu. Kádry jsou prakticky uzavřené, zima by byla na změnu dresu zřejmě příznivější.

Vidíte problém směrem k reprezentaci, která v září zahájí kvalifikaci o EURO 2016?

Myslím, že v nejbližší době určitě ne, Čechíno odchytal celou přípravu, je vychytanej. V reprezentaci to ale teď pro něj bude složitější.

Proč myslíte?

Pokud obdrží nějaký, v uvozovkách, blbý gól, všichni mu budou vyčítat, že nechytá. Bude tedy ještě pod větším tlakem.

Opustí Čech do konce přestupního období Chelsea?
Ano
84,7 %
Ne
15,3 %
Celkem hlasovalo 35473 čtenářů.

Reklama

Související témata: