Hlavní obsah

Legenda Chelsea jde proti svým. Odchod Lamparda do Manchesteru jsem nečekal, přiznal Mourinho

Šestatřicetiletý záložník Frank Lampard je jedním z nejzářivějších klenotů v historii fotbalové Chelsea. Zkušený hráč opustil v létě Stamford Bridge jako nejlepší střelec Blues všech dob a měl namířeno do New Yorku. V zámořské MLS ale bude nastupovat až od nového kalendářního roku. Půlroční herní vakuum se Lampard rozhodl vyplnit hostováním v týmu Manchesteru City, jehož majitelé vlastní zároveň i nově vzniklý newyorský celek s totožným přídomkem City. Dnes se v rámci šlágru Premier League nejspíš postaví Lampard poprvé proti bývalým kamarádům i trenérovi Mourinhovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Frank Lampard plnil v Chelsea také roli kapitána - archivní snímek.

Článek

V neděli odpoledne se může zkušený matador Frank Lampard poprvé od svého odchodu postavit klubu svého srdce. Od pěti hodin totiž hostí úřadující mistři Citizens právě Blues, jejichž značku Lampard po dlouhá léta ve světě fotbalu vzorně propagoval.

„To je prostě fotbal. Kdybyste mi řekli, že se tohle stane, před čtyřmi pěti lety, řekl bych, že se mi to zdá dost divné,“ komentoval možné netradiční setkání se svým bývalým oblíbencem ze Stamford Bridge manažer Chelsea José Mourinho. „Nečekal jsem něco takového ani před pár měsíci, když se upsal týmu z New Yorku. Myslel jsem, že bude hrát tam. Ale je to jeho život, jeho rozhodnutí a já jej za to respektuji. Byla to jen jedna z možností a on měl právo ji využít,“ dodal portugalský odborník.

Lampard hájil barvy Chelsea dlouhých 13 sezón, a přesto, že si odchodem do Manchesteru City nadělal na Stamford Bridge několik nepřátel, v budoucnosti se podle Mourinha určitě vrátí do londýnského klubu zpátky.

„Jednoho dne se může vrátit. Jeho místo v historii Chelsea je nedotknutelné. Věřím, že nabídka klubu přímo od majitele Abramoviče, podle níž se může vrátit, kdy chce, a zaujmout pozici, jakou chce, stále platí. Pokud se rozhodne být manažerem, klidně mě může nahradit,“ pěl ódy Mourinho před nedělním odpolední soubojem titánů v anglické Premier League.

Drogba se na setkání s Lampardem těší

Nejslavnější éra Chelsea je spojená především s kvartetem hráčů Petr Čech, John Terry, Frank Lampard a Didier Drogba. Všechny tyto velké postavy historie fotbalu spolu navíc měly i přátelské vztahy mimo trávník. Není se tedy čemu divit, že se posledně jmenovaný útočník z Pobřeží slonoviny na setkání s parťákem, s nímž získal mimo jiné tři ligové tituly, velmi těší.

„Těším se, až ho uvidím, stále ho počítám jako jednoho z nás. Za to, co pro klub udělal, bude navždy hráčem Chelsea. Pro mě je nedílnou součástí historie klubu,“ uvedl šestatřicetiletý Drogba na adresu stejně starého Lamparda. O to, jak budou fanoušci Chelsea reagovat přímo při zápase, zkušený kanonýr strach nemá: „Naši příznivci vědí, co všechno pro jejich tým odevzdal. Jsem si tedy naprosto jistý, že jej čeká vřelé přijetí.“

Kdo zvítězí v dnešním šlágru Premier League mezi Manchesterem City a vedoucí Chelsea?
Tři body zůstanou Citizens.
27,7 %
Z vítězství se bude radovat Chelsea.
39,9 %
Souboj titánů skončí remízou.
32,4 %
Celkem hlasovalo 6001 čtenářů.

Reklama