Hlavní obsah

Rosický převezl česká média a vystřelil údajnému nepříteli jubilejní vítězství

Londýn/Praha

Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický se po vleklém zranění stehenního svalu konečně vrátil do kádru anglického Arsenalu a hned dostal šanci od manažera Arséna Wengera ukázat své dirigentské umění přímo na trávníku. Za důvěru se uzdravený čtyřiatřicetiletý záložník odvděčil tečovanou střelou, která znamenala těsné vítězství Kanonýrů 2:1 v londýnském derby proti QPR. Francouz tak oslavil jubilejní výhru na lavičce Arsenalu.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Kapitán české fotbalové reprezentace Tomáš Rosický oslavil svůj první start v základní sestavě Arsenalu od května vítěznou trefou proti QPR.

Článek
Fotogalerie

Rosický se objevil v základní sestavě Arsenalu poprvé od května. Nejprve ztratil důvěru kouče Wengera, který sázel na jiné fotbalové koně, poté si poranil stehno a byl takřka dva měsíce mimo hru. Českým sportovním médiím ovšem tato informace proklouzla a celou situaci překroutila jako válku mezi českým matadorem a legendárním manažerem Wengerem.

„Rosický dnes odehrál fantastický zápas, a to přitom hodně dlouho nehrál. Náplní naší práce je být vždy stoprocentně připraven naskočit,“ komentoval po zápase Francouz otázky novinářů na budoucnost Tomáše Rosického a německého mistra světa Lukase Podolského v londýnském týmu. Český záložník vystřelil Wengerovi jubilejní šestistou výhru na lavičce Arsenalu a 400. vítězství v rámci nejvyšší anglické soutěže.

„Všichni víme, že je to hráč nejvyšší světové kvality. Dnes navíc předvedl svůj silný charakter poté, co nějakou dobu vůbec nehrál,“ nešetřil chválou na adresu parťáka ze zálohy Kanonýrů francouzský bijec Mathieu Flamini.

Malý Mozart zářil štěstím

Sám Rosický by se po zranění rád opět popral o minuty na trávníku navíc. „Byl to můj první zápas v základní sestavě v této sezóně. Chtěl jsem trenérovi ukázat, že jsme připravený a může mě využívat víc. Snad se mi to povedlo nejen gólem, ale zejména výkonem," radoval se po vítězné trefě český záložník na oficiálních stránkách klubu. Čtyřiatřicetiletý fotbalista se prosadil tečovanou střelou v 65. minutě. Jednalo se o technicky náročný kousek, při němž Rosický pálil pravačkou bez přípravy do protipohybu skvělého brankáře Greena.

„Zápas to pro nás byl velmi těžký. Vzhledem k tomu, že jsme hráli takovou dobu pouze v deseti, museli jsme si sáhnout pro vítězství opravdu hluboko. O to je vítězství cennější a navíc jsme ho dosáhli v důležité fázi sezóny. Kolem Vánoc a Nového roku se často rozdávají karty už pro evropské poháry,“ uvedl Rosický pro televizní stanici BT Sport.

Vargas potopil reprezentační dvojče

Palebnou pozici naservíroval úspěšnému střelci muž zápasu Alexis Sánchez. Chilan po svém letním příchodu z Barcelony rozzářil Premier League a stal se okamžitě klíčovým muže zatím tápajících Kanonýrů. Proti Queens Park Rangers nejprve Sánchez vybojoval penaltu, kterou vzápětí neproměnil. Velkou zásluhu na tom mělo ovšem jeho reprezentační parťák Eduardo Vargas, který v momentě exekuce ukázal za zády svého jihoamerického parťáka gólmanovi QPR Greenovi, na kterou stranu má skočit.

Sánchez se ale nevzdal a nejprve poslal hlavou ve 37. minutě domácí do vedení po ideálním pasu od levého beka anglické reprezentace Gibbse, poté v 65. minutě svým typickým sólem přes několik hráčů zajistil vítěznou trefu pro Rosického.

To už hráli Kanonýři bez vyloučeného útočníka Oliviera Girouda, který byl vyloučen za naznačení hlavičky do obličeje Neduma Onuohy. „Jsem si jistý, že si moc dobře uvědomuje, co udělal. Ví, že udělal obrovskou chybu a z té se teď musí poučit,“ uvedl na adresu nedisciplinovaného spoluhráče Rosický.

Vždyť jsou Vánoce, komentoval Flamini výkon rozhodčího

Nejlepší den rozhodně neměl ani rozhodčí utkání Martin Atkinson. Ten měl v rukou těžká rozhodnutí zhruba v sedmi případech, kdy mohl nařídit pokutový kop, v klíčových momentech ale selhal.

Penaltový zákrok na Sáncheze sice odpískal správně, pak ale hostům několikrát odpustil zjevné prohřešky v pokutovém území, což udělal i ve dvou případech na druhé straně - jednou navíc v klíčovém momentu těsně před závěrečným hvizdem. Snížení jednoho z překvapivých kandidátů na nejlepšího střelce Premier League Charlieho Austina pak přišlo z bílého puntíku uvnitř vápna, ovšem po čistém obranném zákroku obránce Arsenalu Mathieu Debuchyho. „Myslím, že to bylo vůči nám trochu kruté, ale my rozhodčímu odpustíme... jsou přeci Vánoce,“ vzal mizerný výkon sudího sportovně Flamini.

Údajný nepřítel českého záložníka Arséne Wenger nedal na Rosického dopustit po dlouhá léta přesto, že je matadorem s nekončícím seznamem zranění. Pokud reprezentační kapitán dokáže udržet své výkony na úrovni toho pátečního proti QPR, a ještě je zlepšovat, jistě se o minuty na trávníku ve zbytku sezóny nemusí bát. A to přesto, že se již brzy na hřiště vrátí uzdravující se hvězdy zálohy Kanonýrů Aaron Ramsey a Mestu Özil. Na marodce navíc stále zůstává domácí miláček fanoušků Jack Wilshere.

Reklama

Související témata: