Hlavní obsah

Od pevné ruky k frašce, takové byly volby reprezentačního kouče

PRAHA

Favorit volbu nevyhrává. Jako by při výběru trenéra české fotbalové reprezentace začalo platit nové pravidlo. Národní tým má po rozpadu federace pátého kouče. Zatímco volba prvních tří vládců lavičky byla vcelku jasná, Petr Rada byl loni téměř do poslední chvíle outsiderem. Ale vyhrál. Stejně jako teď František Straka, byť skupina expertů jasně doporučila návrat Dušana Uhrina.

Článek

Časy se mění. Pryč je éra vlády jednoho muže. Tak silného předsedu, jakým byl František Chvalovský, už český fotbal od té doby neměl. Výběr reprezentačního trenéra je toho dalším důkazem.

Blšanský boss věděl, jak si upevnit vládu a získat podporu klubů. Hlavně díky projektu STES, s nímž přišel a z něhož měly ligovým klubům přitékat netušené milióny. Ve Švýcarsku dojednal půjčku ve výši 50 miliónů a už na podzim roku 1993 mohl STES na klubové účty poukázat první miliónové zálohy na projekt, který se ještě nerozběhl. V ten moment se Chvalovský stal neomezeným fotbalovým vládcem a o reprezentaci si mohl rozhodovat jen on.

Kapitola první - Dušan Uhrin (1994 - 1997)

Zatímco poslední společný česko-slovenský výběr ještě pod vedením Václava Ježka dokončoval neúspěšnou kvalifikaci na MS 1994 v USA, ve třiadevadesátém se již formoval nový národní tým České republiky. A samozřejmě se hledal trenér...

Ani Chvalovský to však neměl lehké, neboť i on na počátku řešil velké dilema. Karla Brücknera působícího v té době u jedenadvacítky zavrhnul, dva favorité mu však zůstali. Rozhodoval se mezi Dušanem Uhrinem, který úspěšně vedl Spartu, a Františkem Ciprem, k němuž měl osobně hodně blízko. Jeho Blšany slávista z jihu Čech dovedl do druhé ligy. Nakonec ale Chvalovský vsadil na Uhrina a osm tehdejších členů výkonného výboru mu volbu jednomyslně posvětilo. Dušan Uhrin dovedl Čechy ke stříbru na EURO ´96 a byl pasovaný na Trenéra trenérů.

Kapitola druhá - Jozef Chovanec (1998 - 2001)

Po neúspěšné kvalifikaci MS 1998 Uhrin abdikoval a Chvalovský, tehdy na vrcholu moci, neboť už zasedal v exekutivě UEFA, vybíral jeho nástupce. Ve hře byl opět Brückner, který ovšem koncem roku 1997 během Kontinentálního poháru FIFA v Rijádu sám bezelstně přiznal, že se na trenéra reprezentačního mužstva ještě necítí. Chvalovský vsadil na Jozefa Chovance trénujícího v té době Spartu. Ještě v Rijádu mu výkonný výbor rozhodnutí formálně posvětil a 8. ledna 1993 zvedlo dvanáct ze třinácti členů ruku pro Chovance. Jen slávistický šéf Vladimír Leška hlasoval proti.

Kapitola třetí - Karel Brückner (2002 - 2008)

Éra Chvalovského vlády pevné ruky však v roce 2001 skončila, po bossových problémech s bankovními úvěry již o třetím trenérovi rozhodoval kolektivní rozum. Chovanec po nezdaru v baráži MS 2002 s Belgií položil sám hlavu na špalek a mezi čtveřicí Brückner, Jarabinský, Petržela, Škorpil se hledal nástupce. Odehrávala se přitom podobná fraška, jako při volbách v roce 2008.

Jednotliví kandidáti odstupovali a zase se na scénu vraceli, znechucený trenér jedenadvacítky Brückner už málem kývl Slovákům... Nakonec zůstal ve hře on a Jarabinský. „O tuhle šanci se už  připravit nenechám,“ prohlásil doyen z Hané. Načež rezignoval Jarabinský a zvláštní komise pak rozhodla poměrem 3:2 ve prospěch Brücknera, což výkonný výbor takřka jednomyslně posvětil.

Kapitola čtvrtá - Petr Rada (2008 - 2009)

Pod Brücknerem hráli Češi nejlepší fotbal. Na EURO 2004 došli do semifinále, postoupili i na MS 2006 a EURO 2008. Tam však v obou případech skončili ve skupině, a tak se loučil i Brückner. S ním coby šéf reprezentace skončil také Vlastimil Košťál. Rozhádaný výkonný výbor začal uvažovat o zahraničním kouči. Třeba Toppmöller či Venables o nabídce uvažovali. Došlo však i k neuvěřitelným fraškám, když bafuňáři oznámili, že nároďák chce vést slavný Brazilec Parreira, a pak se ukázalo, že jde o jeho krajana Torrese. Nebo když se nechali napálit faxem od údajného Gérarda Houlliera a pak se tomu skutečnému museli omlouvat...

Ve finále zůstal jen sparťanský ředitel Jozef Chovanec a Brücknerův asistent Petr Rada. Jakoby na truc Košťálovi zvolil výkonný výbor Radu, pro něhož zvedlo ruku devět ze třinácti členů VV. „Zahraniční trenér by představoval léčbu šokem. My jsme vsadili na kontinuitu s Brücknerovou érou,“ vysvětlil místopředseda Jaroslav Vacek.

Kapitola pátá - František Straka (od 2009)

Jenže Radovi se nedařilo. Po domácí porážce se Slováky byl v rozehrané kvalifikaci MS 2010 odvolán. Nastal tak další typicky český problém. Zvolit jeho nástupce již před červnovým přátelským zápasem s Maltou? Nebo až v létě po červnové valné hromadě? Ale co když ta znovu žádného předsedu svazu nezvolí a do podzimu tudíž nebude ani nový výkonný výbor...?

Expertní skupina sice navrhla návrat Dušana Uhrina, fraška by však nebyla dokonalá, kdyby si výkonný výbor nepostavil hlavu a nezvolil Františka Straku. Předseda Mokrý se pak proplížil zadními dveřmi na tréninkové hřiště a odešel zadem, aby se nemusel s nikým setkat. Kolektivního rozumu se prostě strahovským principálům nedostává, a tak bůh ochraňuj český fotbal!

Reklama