Hlavní obsah

Nizozemsko nadchlo, ale je teprve začátek šampionátu, komentuje Vrba senzaci

Trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba vysoce hodnotí výkon nizozemské reprezentace v prvním utkání na mistrovství světa, ve kterém jeden ze soupeřů jeho týmu v kvalifikaci ME 2016 rozdrtil 5:1 Španělsko. Zároveň ale po debaklu rozhodně neodepisuje ani úřadující mistry světa.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba během tréninku české fotbalové reprezentace.

Článek

Stejně jako pro většinu fotbalových odborníků i fanoušků, byl i pro Vrbu výsledek a scénář zápasu Nizozemska se Španělskem překvapením. "Bezpochyby nikdo nemohl čekat, že se zápas bude takhle vyvíjet a skončí takovým výsledkem,"  řekl Pavel Vrba v rozhovoru pro web fotbalové asociace.

Co říkáte takovému zápasu, který přinesl v úvodu světového šampionátu obrovské překvapení na účet úřadujících mistrů světa ze Španělska?

Od Nizozemska to byl naprosto mimořádný a úžasný výkon, především ve druhém poločase. V něm Holanďané naprosto dominovali, něco absolutně mimořádného předvedli Van Persie a Robben. Španělé na to nestačili vůbec reagovat. Nechci ale, aby to vyznělo tak, že teď je Nizozemsko jasným favoritem a Španělé pojedou domů. To vůbec ne. Je to teprve první, vstupní zápas do turnaje. Jistě, ukázal hodně o ambicích Nizozemska. Pokud dokáže tohle zopakovat i v dalších zápasech, zařadí se mezi největší aspiranty na přední umístění. Chleba se ale bude lámat později, v dalších utkáních. Španělsko neodepisuji, rozhodně má na to těžkou situaci zvládnout a další zápasy vyhrát. Zajímavé je ale také to, jak Nizozemsko zvládlo změnu herního stylu a taktiky, ke které sáhlo někdy před třemi měsíci. Holanďané výrazně změnili způsob hry a vyšlo jim to dokonale hned proti Španělsku.

Co bylo podle vás zlomovým okamžikem zápasu?

Krásný gól Van Persieho na 1:1 a perfektní výkon jeho týmu ve druhém poločase. Španělé měli problémy s rychlým přechodem Nizozemska do útoku a s precizní a důslednou hrou soupeře. Ale za stavu 1:0 měl David Silva na kopačce v obrovské šanci gól na 2:0, to byl také velice důležitý okamžik. Zvlášť když vzápětí Van Persie vyrovnal. Nakonec to ve druhém poločase mohlo pro Španělsko dopadnout ještě hůř, mohlo dostat i víc než jen pět gólů.

Čeští fanoušci už teď rozebírají zářijový kvalifikační zápas ME proti Nizozemsku v Praze. Jak se na něj těšíte vy poté, co jste v podání Holanďanů viděl?

Samozřejmě že se těším. Co víc si můžeme přát. Nizozemsko je obrovským favoritem naší skupiny a nejen díky výkonu proti Španělsku. Ale zápas je ještě docela daleko, nemusíme se ničeho bát, spíš se těšit. Možná je i dobře, že začínáme celou kvalifikaci s Nizozemskem doma. Po takovém utkání bude velký hlad, obrovské očekávání, zvlášť, pokud se bude Holanďanům na šampionátu dál takhle dařit.

Reklama

Související témata: