Hlavní obsah

Slovensko - Česko 1:0Duda zaskočil v derby Vaclíka, Češi ani pátý přípravný duel pod Vrbou nevyhráli

MinutaMin. Tým Hráč Akce
49. Duda 1 : 0
Záznam online reportáže

Žilina
Aktualizováno

Jaro není podzim, nadějný rozlet české fotbalové reprezentace doznal během čtyř dnů trhliny. Po sobotní kvalifikační remíze 1:1 s Lotyšskem podlehli svěřenci Pavla Vrby v přípravném utkání v Žilině rivalům ze Slovenska 0:1. Nezvládli tak jubilejní desátý vzájemný duel, po němž stále mají pozitivní bilanci 5 vítězství, 2 remízy a 3 porážky. Jediný gól vstřelil Duda, který zaskočil brankáře Vaclíka. Češi nevyhráli ani v pátém přípravném duelu pod Vrbou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český záložník Ladislav Krejčí po neproměněné šanci v utkání proti Slovensku.

Článek
Fotogalerie

Hned deset změn v základní sestavě proti sobotnímu duelu s Lotyšskem udělal trenér Vrba. V jedenáctce zůstal jen pravý obránce Gebre Selassie, spolu s ním dostali šanci hlavně hráči, kteří si v poslední době v reprezentaci moc nezahráli.

Nástup k utkání potvrdil, že dva státy bývalé federace i fotbalově stále hodně spojuje. Oba týmy se svorně postavily za transparent „Čišo bojuj, myslíme na tebe, ty to zvládneš". Hráči tak podpořili Mariána Čišovského, slovenského reprezentanta z Viktorie Plzeň, který bojuje s vážnou nemocí.

Na těžkém terénu paka začal duel, v němž nebylo příliš místa pro technické finesy. První šanci si vytvořili Slováci, Makovu střelu k tyči ale Vaclík lapil. Češi naráželi na semknutou defenzívu soupeře, a když už se Kolář modrou hradbou probil, jeho střelu obránci stejně zblokovali.

Gebre Selassie pobavil tribuny

Šance se na obou stranách rodily těžce. Weissův nebezpečný centr v nouzi odvracel český kapitán Suchý, jeho slovenský protějšek Škrtel zase jen za cenu žluté karty zastavil Kadlecův průnik. Právě Škrtel pak po standardce ve 33. minutě hlavičkoval těsně vedle české branky. O minutu později předvedl nevídanou parádičku Gebre Selassie. Pekaríkova tečovaná střela už směřovala do sítě, český bek ale mazáckou patičkou na brankové čáře míč vykopl do bezpečí... Vydařenou akci Vrbova týmu těsně před přestávkou zakončil Kadlec nepřesnou střelou nad.

Slováci udeřili hned po přestávce

Zatímco Slováci poslali do druhé půle tři nové hráče, Češi základní sestavu zatím neměnili. Podstatné však bylo, že domácí šli záhy do vedení. Duda vypálil ze střední vzdálenosti, míč na těžkém terénu před Vaclíkem poskočil a proletěl do sítě. Legionář z Legie Varšava se tak pomstil za zákrok plzeňského Davida Limberského, který ho zranil v zimní přípravě...

Češi mohli vyrovnat v 66. minutě, když Václav Kadlec oslovil přesným centrem sparťanského spoluhráče Krejčího, ten však zblízka ani na dva pokusy Muchu nepřekonal. Vyrovnání na kopačce měl také Necid, branku ovšem netrefil.

Ani přímý kop Michala Kadlece v poslední minutě porážku českého týmu neodvrátil. Zlepšení po přestávce nepomohlo.

Přípravné fotbalové utkání:
Slovensko - Česko 1:0 (0:0)
Branka: 49. Duda. Rozhodčí: Vad - Viszokai, Lemon (všichni Maď.). ŽK: Škrtel - Plašil. Diváci: 10 594.
Slovensko: Mucha - Pekarík, Škrtel (46. Ďurica), Saláta (46. Michalík), Hubočan - Hrošovský, Greguš - Duda (82. Pečovský), Hamšík (46. Jakubko), Weiss (60. Weiss) - Mak (60. Šesták). Trenér Kozák.
Česko: Vaclík - Gebre Selassie (60. M. Kadlec), Holek, Suchý, Hloušek (82. Novák) - Vácha, Pospíšil (60. Plašil) - V. Kadlec (71. Dočkal), Kolář (71. Darida), Pilař (61. Krejčí) - Necid. Trenér Vrba.

Reklama

Související témata: