Hlavní obsah

Nejde nám o odplatu, chceme udělat dojem na trenéra, tvrdí kapitán Skotů

Praha

Na poslední vzájemnou konfrontaci před pěti lety v Glasgowě zapomenout nemohl. Logicky, když Rezkem přifilmovaný pád a Michalem Kadlecem proměněná penalta v poslední minutě duelu mezi Skotskem a českou reprezentací připravila domácí tým o šanci dál hrát o postup na EURO 2012. „To už je minulost. Máme nový tým, je tady nový začátek a další kvalifikační cyklus,“ nemyslí v dnešním přátelském duelu na odplatu kapitán Skotů Darren Fletcher, jenž na předchozí klubové štaci vyhrál s Manchesterem United pětkrát Premier League a Ligu mistrů k tomu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nejzkušenější ze Skotů Darren Fletcher před utkáním s Českou republikou v Praze.

Článek
Fotogalerie

Opravdu už ve vás po pěti letech nezůstala hořkost a pocit křivdy ze zápasu, který jste tedy v Glasgowě také hrál?

Skutečně nebereme přípravu s českou reprezentací jako odplatu za Glasgow, pro nás je pět let starý zápas minulostí.

Možná proto, že Skotsko už si na kvalifikační nezdary zvyklo. Tehdy jste se neprobojovali do Polska a na Ukrajinu, poté jste neuspěli v kvalifikaci o mistrovství světa v Brazílii, teď budete chybět i na šampionátu ve Francii.

Přitom právě poslední kvalifikaci jsme hráli dobře, i když jsme nakonec skončili ve skupině až čtvrtí. Nepočítali jsme ovšem s tím, že budou Irové bodovat s Německem v obou zápasech a že my nebudeme mít třeba v domácím utkání s Polskem den a dovolíme soupeři v nastaveném čase vyrovnat. Teď už jsme dál a víme, že v kvalifikaci není možné nemít svůj den.

Po kvalifikačním nezdaru o Francii překvapilo, že trenér Gordon Strachan na lavičce vaší reprezentace dál zůstal...

Přáli si to všichni. My hráči i fanoušci, kteří to dávali ostatně v posledním kvalifikačním utkání najevo. Skotsko nemělo nikdy v minulosti u reprezentace trenéra, který by dostal čas a prostor a mohl kontinuálně pracovat. A nemusím snad říkat, že pokud kouč takovouto možnost nemá, výsledky se zákonitě nemohou dostavit. Zvláště, když trenér chce, abychom hráli jiný fotbal než v minulosti a preferuje útočný styl.

I teď v přípravě ho bude preferovat?

Pochopitelně, protože my přijeli do Prahy vyhrát. Je to pro nás důležitý, i když těžký zápas. První před novým kvalifikačním cyklem o postup na mistrovství světa, v němž chceme uspět navzdory tomu, že máme ve skupině Anglii, Slovensko, Slovinsko...

Trochu překvapilo, že Strachan nominoval vlastně dvě mužstva - jedno na zápas s českým týmem, druhé na následující duel s Dánskem.

Má to ale přece logiku. Chce poznat a vyzkoušet co nejvíc hráčů a ověřit si, jak jeho úkoly zvládnou. Až přijde kvalifikace, podobnou možnost mít nebude, neboť nominace bude mnohem užší.

Nemusel ale přece pro podobné zkoušení volit těžké soupeře kalibru Čechů a Dánů.

Jen dobře, že to udělal. Právě takováto utkání představují výzvu, abychom se dál zlepšovali. A také možnost, abychom se poučili z chyb, jichž jsme se dopouštěli a kterých se musíme v příští kvalifikaci vyvarovat. Navíc každý z nás se bude chtít trenérovi ukázat a udělat na něho dojem.

Vy také? Vždyť něco podobného nemáte vzhledem k bývalému přes dvanáct let trvajícímu angažmá na Old Trafford a současnému působení v anglické Aston Ville zapotřebí...

Ale ano, protože bych chtěl dosáhnout úspěchu i se skotskou reprezentací. Zvláště, když se v poslední době neustále zlepšujeme a chceme to potvrdit. V Praze se silným českým týmem, který se dostal na mistrovství Evropy, v následující kvalifikaci o účast na mistrovství světa v Rusku ještě víc. Máme těžkou skupinu, ale nesmíme se bát. Pak to zvládneme.

Jak dopadne přípravný zápas mezi Českem a Skotskem?
Vyhraje Česko
69,4 %
Utkání skončí remízou
16,4 %
Zvítězí Skotsko
14,2 %
Celkem hlasovalo 4301 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.