Hlavní obsah

FIFA žádá prošetření rasismu kandidáta na šéfa svazu v Itálii

Řím

Mezinárodní fotbalová federace FIFA nenechala bez povšimnutí rasistickou poznámku hlavního kandidáta na předsedu italského svazu Carla Tavecchia a požaduje prošetření případu. Tavecchio popsal africké hráče jako "pojídače banánů", což vzbudilo rozruch. Svá slova nyní označil za nevhodná, kandidaturu však stahovat nebude.

Foto: Twitter

Italský reprezentant Mario Balotelli se před časem přidal k iniciativě proti rasismu.

Článek

Jednasedmdesátiletý šéf Italské amatérské ligy se koncem minulého týdne zapojil do diskuse na téma přílivu zahraničních hráčů. Dopustil se však při tom poznámky s rasistickým podtextem. FIFA proto dnes písemně požádala italskou federaci, aby učinila potřebné kroky, rozhodla a následně podala FIFA zprávu.

Tavecchio v proslovu při shromáždění domácí amatérské ligy navrhl, aby si Itálie vzala příklad z Anglie a jejích přísných norem pro fotbalisty ze zemí mimo Evropskou unii. "V Anglii identifikují přicházející hráče, a pokud to jsou profesionálové, mohou hrát. U nás je místo toho nějaký 'Opti Poba', který dosud jedl banány a najednou hraje v základní sestavě Lazia," rozohnil se Tavecchio.

Nadále však má údajně podporu a kandidaturu stahovat nebude. Podle médií ale prvoligové kluby v Serii A nyní zvažují, že už pro něj ve volbách hlasovat nebudou. Předchozí svazový šéf Giancarlo Abete odstoupil v červnu po debaklu Italů na mistrovství světa v Brazílii. Nové volby se uskuteční 11. srpna.

Reklama

Související témata: