Hlavní obsah

Bohemians 1905 - Sparta 1:2V derby s mistrovskou Spartou potopil klokany školácký kiks gólmana Havránka

MinutaMin. Tým Hráč Akce
26. Nešpor 0 : 1
54. Hušbauer 0 : 2
56. Šmíd 1 : 2
Záznam online reportáže

Praha

Neskutečná minela gólmana připravila klokany v prologu ligového podzimu s mistrovskou Spartou o bod, který by si určitě zasloužili. Zkušenější Švenger hostující u Botiče právě z Letné totiž nastoupit nemohl a Havránek si počínal jako školák. Nechal se totiž lacino obrat o míč Nešporem, který vedoucím gólem do prázdné brány určil ráz malého pražského derby a nasměroval Spartu k vítězství. Bohemians s ní přitom hráli vyrovnanou partii, nastřelili i břevno, ale za minelu draze zaplatili.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Bohemians Jiří Havránek během utkání 1. kola Synot ligy Bohemians 1905 - AC Sparta Praha.

Článek

Nebyla to vůbec jednoznačná partie, jak se čekalo. Ba naopak, domácí s podporou vyprodaných ochozů bojovali a měli chvíle, kdy dokonce soupeře přehrávali.

A to přitom Sparta vyrukovala u Botiče až na Matějovského a Krejčího v totožné sestavě, v níž potupila v prvním kvalifikačním duelu o Ligu mistrů Tallinn a poté převálcovala v zápase o Superpohár Plzeň.

Minela ztrestaná Nešporem

Jenže co to bylo platné, když klokany potopil jejich vlastní brankář. Snad si chtěl zahrát na Neuera, kterého při přenosech z mistrovství světa sledoval na televizní obrazovce, možná si myslel, že malou domů zvládne a kličkou se dotírajícímu Nešporovi vyhne. Udělal ji však tak laxně, že ho sparťanský útočník posadil na zadek, o míč ho obral a do prázdné brány pohodlně skóroval.

Paradox o to větší, že právě Havránek v samém úvodu derby svůj tým podržel. Už po třech minutách se na něho totiž řítil Přikryl, ale domácí brankář jeho obrovskou šanci zmařil. Bohemians v ten moment narostli a začali si troufat. A dokonce tak, že mohli jít do vedení oni. Po špatném odkopu Costy totiž musel Moravcovu střelu likvidovat Bičík, aby se vzápětí jen díval, jak po Mikušově dělovce rezonuje břevno za jeho zády a Engelmann mu posílá odražený míč rovnou do náruče.

Havránkův kiks přinutil domácí odložit i zbytek respektu a pokusit se brankářovu chybu napravit. Do přestávky marně, protože hra se rozdrobila do spousty osobních soubojů a častého přerušování, takže šance ani před jednou bránou nepřicházely.

Za vyrovnáním se hnali marně

Po půli se ovšem scénář derby změnil... Král střelců uplynulé sezóny Hušbauer se rozpomněl na své loňské trefy, a protože zůstal v šestnáctce nehlídaný, nedělalo mu problém po Lafatově přiťuknutí vedení Sparty jistit.

Kupodivu nijak nedeprimovaní klokani promptně odpověděli. Hlavičkujícího Šmída nechala letenská obrana při standardní situaci pro změnu nehlídaného před Bičíkem a obránce vršovického týmu dal domácím novou naději.

Ovšem jen naději, protože přes všechnu snahu se Bohemians zmohli jen na pár nepříjemných střel a několik závarů před Bičíkem, na vytoužené vyrovnání však nedosáhli.

Bohemians - Sparta 1:2 (0:1)
Branky: 56. Šmíd -  26. Nešpor, 54. Hušbauer. Rozhodčí: Zelinka - Kordula, Pochylý. ŽK: Hušbauer. Diváci: 5000 - vyprodáno.
Bohemians: Havránek - Růžička, E. Brabec, Šmíd, Kalina - Krch (74. Lietava), Jindřišek - Moravec, Rada, Engelmann (62. Bratanovič) - Mikuš (86. Artěmuk). Trenér: Pivarník.
Sparta: Bičík - Kadeřábek, Švejdík, Holek, Costa - Hušbauer (90. + 1. Kováč), Vácha, Dočkal - Přikryl (75. Breznaník), Lafata, Nešpor (70. Vacek). Trenér: Lavička.

Reklama

Související témata: