Hlavní obsah

Slavia loupila na Slovácku, Jablonec zdolal Brno. Plzeňský vicemistr na startu zaváhal

Praha
Aktualizováno

Po Spartě, která v pátek začala výhrou 2:1 nad Bohemians 1905, vstoupili o den později do nového ročníku fotbalové ligy i další adepti na přední umístění. Plzeň, největší konkurent Letenských v minulé sezóně, sice v Příbrami dvakrát vedla, ale nakonec odjela jen s bodem po remíze 2:2. To posilami nabitý Jablonec nezaváhal, před vlastními fanoušky porazil Brno 2:0 po trefách Čížka a Pospíšila. V souboji nováčka Hradce Králové s Teplicemi branka nepadla a pražská Slavia otočila dvěma slepenými góly ve druhém poločasu vývoj večerního duelu na Slovácku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský útočník Milan Petržela padá po zákroku příbramského brankáře Marka Boháče.

Článek
Fotogalerie

Máme nejvyšší ambice a samozřejmě chceme vyhrát," velel před bojem trenér Plzně Dušan Uhrin mladší. Nepovedlo se. Plzeň v Příbrami ztratila potřetí během posledních čtyř vzájemných utkání a na vítězství už marně čeká pět zápasů.

Přitom začala sebevědomě. Už v sedmé minutě poslal kapitán Horváth centr za obranu, kam si naběhl nepokrytý slovenský útočník Bakoš a propálil gólmana Boháče. Vedení mohl pojistit Vaněk, ale trefil jen tyč, a Příbram trestala. Do šaten však přesto šli s náskokem Západočeši, penaltu nařízenou za zákrok brankáře Boháče na Petrželu proměnil Horváth.

Těsný náskok však hosté neudrželi. Pilík poslal křížný pas za obranu a Řezníček z úhlu mířil přesně pod břevno. Vítězný směr mohou Plzeňští nabrat příští týden v Evropské lize proti Ploješti.

Jablonec, který před sezónou posílil jako žádný jiný domácí klub, ani na sedmý pokus nenašel v úvodním kole první ligy přemožitele. Tomáše Hübschmana ze Šachtaru Doněck sice nepustilo do hry zranění a také útočník Tomáš Jun z vídeňské Austrie přišel na hřiště až po hodině hry, ale vítěznou premiéru trenéra Šilhavého na severočeské lavičce to přesto neohrozilo.

Brno si naopak prodloužilo černou sérii v Jablonci na sedm zápasů bez vítězství. Ani v jednom navíc nedokázalo na Střelnici skórovat.

Neuznaný teplický gól

Fotbalisté Hradce Králové se po roční přestávce vrátili do první ligy remízou. V prvním kole nové sezóny hráli na domácím hřišti bez branek s Teplicemi a prodloužili si čekání na gól v nejvyšší soutěži na 497 minut.

Teplice, za které poprvé v soutěžním zápase od listopadového zranění kolena nastoupil kanonýr Aidin Mahmutovič, dokonce daly gól, jenže Ljevakovič podle rozhodčího Proskeho poslal míč do sítě rukou a místo branky tak hostující záložník oslavil svůj 150. start v české lize žlutou kartou.

Slavia pod vedením kouče Miroslava Beránka chtěla smazat matný dojem z minulého ligového ročníku a nakonec na sedmý pokus vstoupila do sezóny vítězně. Domácí Slovácko bylo sice dlouho herně lepším týmem, což stvrdil vedoucím gólem po půlhodině hry Michal Trávník, ale po přestávce dostali hráči z Uherského Hradiště lekci z produktivity.

Nejprve se po rohovém kopu ideálně trefil hlavou Škoda a o čtyři minuty později využila k zakončení skvělé Pitákovy přihrávky letní albánská posila sešívaných Bekim Balaj. Domácí se sice v závěru nadechli k náporu a nebyli daleko od vyrovnání, ale míč po hlavičce dezorientovaného obránce hostí Bílka skončil jen na břevnu slávistické branky. Slovácko tak počtvrté za sebou vstoupilo do nové sezóny porážkou.

V neděli jsou na programu zápasy dalších dvou českých zástupců v pohárové Evropě - Liberce a Mladé Boleslavi.

Fotbalová liga - 1. kolo:
Pátek
Bohemians 1905 - Sparta 1:2
Branky: 56. Šmíd - 26. Nešpor, 54. Hušbauer
Dukla - Ostrava 0:0
Sobota
Hradec Králové - Teplice 0:0
Jablonec - Brno 2:0
Branky: 37. Čížek, 87. Pospíšil
Příbram - Plzeň 2:2
Branky: 43. Zápotočný, 63. Řezníček - 7. Bakoš, 45.+1 Horváth z pen.
Slovácko - Slavia 1:2
Branky: 33. Trávník - 73. Škoda, 77. Balaj
Neděle
17:00 Jihlava - Mladá Boleslav
20:15 České Budějovice - Liberec (ČT Sport)

Reklama