Hlavní obsah

Fanoušci uctili památku ředitele Hrdličky. Odešla teplická ikona, shodli se na pietním místě

Teplice

Šokující zpráva o úmrtí ředitele teplického fotbalového klubu Františka Hrdličky krutě zasáhla i fanoušky. Na několik stovek z nich se v sobotním odpoledni sešlo v areálu Na Stínadlech, aby spontánně uctili jeho památku. Klub vytvořil před hlavním vchodem do útrob stadiónu pietní místo, kam lidi přicházeli pokládat květiny a zapálit svíčky. Smuteční akce začala přesně v 17 hodin, tedy v době začátku původně plánovaného výkopu ligového zápasu s Českými Budějovicemi. Utkání bylo odloženo zatím na neurčito.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Fanoušci Teplic přišli na stadión uctít památku ředitele klubu Františka Hrdličky, který v sobotu zemřel ve věku 57 let.

Článek
Fotogalerie

„Zrovna jsem seděl u počítače, projížděl internet a měl i zapnutou televizi. Chystal jsem se na fotbal s Jihočechy, když najednou v televizi říkali, že zápas nebude, protože umřel pan Hrdlička. Pak jsem se nějak dozvěděl, že fanoušci chystají smuteční setkání, a tak jsem tady," svěřil se 66letý Břetislav Kudrnáček se strnulým výrazem ve tváři. „Jsem teplickým fanouškem pětapadesát let. Vím, že v jednom období šlo o holou záchranu klubu a rozhodující bylo, že pan Hrdlička obnovil kontakt se sklárnou. Tím se všechno otočilo a nastal obrat k lepšímu," podotkl muž oblečený do teplického dresu.

„Prožili jsme hodně milníků. Třeba předkolo Ligy mistrů s Dortmundem. To byl pro mě zážitek, na který nezapomenu," líčil Kudrnáček. A vybavil si i okamžiky, kdy se ocitl v blízkosti ředitele Hrdličky. „Nějaké velké osobní zkušenosti ani nemám, ale setkal jsem se s ním při besedách s fanoušky. Jednou jsem při zápase Teplic v Příbrami seděl vedle něj. Za nás hrál tehdy Michal Kolomazník. Povídám panu Hrdličkovi: „Vy nevidíte, že toho hráče už teplický fotbal nezajímá?" Pan Hrdlička řekl: ‚Máte pravdu. Já ho prodám.' A myslím, že pro toho fotbalistu to byl poslední zápas za Teplice," prohodil Kudrnáček.

Mistrovským tahem byl návrat Cermana

Za předešlých let prošla Teplicemi řada trenérů. „Podle mě bylo mistrným tahem pana Hrdličky, že přivedl z Kypru zpátky pana Cermana, který nás dotáhl do první ligy," pravil fanoušek. Nechtěl spekulovat o teplické éře bez uznávaného šéfa. „Tak to si neumím představit, jak se situace vyvine. Asi nejvíc do toho bude mluvit majitel," zamyslel se. „Netuším, co se teď děje v hlavách hráčů, kteří byli se šéfem v každodenním kontaktu. Někteří kluci jsou v Teplicích dlouho, ale tým má i dost cizinců, kteří jsou tady krátce," podotkl věrný příznivec.

Na smuteční akt dorazilo i velké množství mladých fanoušků. „Odešla velká ikona Teplic. Pan Hrdlička toho udělal pro teplický fotbal, klub, město i kraj tolik, že jsme považovali za samozřejmost, abychom donesli svíčku a zapálili ji," říkal 17letý Tomáš Pecka.

Fanoušci chystají choreo

„Neznali jsme ho řadu let, jako mnozí starší fanoušci, ale zůstane nám v srdcích. Taky sportuji, konkrétně se věnuji vzpírání, a mám tudíž ke sportu osobitý vztah. Určitě se tragická událost dotkne hráčů i všech lidí v klubu. Je to něco podobného, jako by navždy odešel otec rodiny. Ale snad se po krutých dnech smutku mužstvo nakopne a kluci budou hrát pro něj," emotivně se vyznával mladík. „Příští zápas Teplic bude výjimečný. Přijdeme v co největším počtu, se srdcem na dlani a na tribuně přichystáme choreo. S hráči jsme zatím nemluvili, necháme to náhodě," hleděl do země Pecka.

Rovněž 17letá Lucie Kaucká se přidala: „Tahle smutná událost mě hodně zasáhla. Je to z ničeho nic rána pro Teplice, velká ztráta. I když jsme pana Hrdličku jako běžní fanoušci neměli možnost poznat osobně, vím, co v minulosti vykonal pro Teplice. Připravovali jsme se na zápas s Budějovicemi a teď tady takhle bezradně stojíme. Vůbec jsem neváhala sem přijít."

Reklama

Související témata: