Hlavní obsah

Na Slavii nejsem žíznivý, stal jsem se obětí ruské rulety, pravil plzeňský kouč Koubek po výhře nad Hradcem

Karel FeltPrávo

Premiéra na lavičce Viktorie Plzeň vyšla kouči Miroslavu Koubkovi (62) dokonale, byť někteří fanoušci požadovali jeho vyhazov, sotva zápas začal. Na hře týmu už se projevila Koubkova silná stránka, dobrá defenziva. K tomu viktoriáni předvedli tradičně silnou ofenzivu a vyhráli v neděli večer nad Hradcem Králové 4:0. Ujali se vedení v lize, což jejich trenér kvituje, vyhlíží však už další zápas. Pro něj pikantní, v Edenu proti Slavii, odkud ho na jaře vyhodili...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Miroslav Koubek poprvé usedl na plzeňskou lavičku.

Článek
Fotogalerie

Cítíte velkou radost po vítězné premiéře na lavičce Viktorie?

Jsem rád, že jsme vyhráli 4:0. Určité napětí jsem prožíval. Premiéra je vždycky určitým momentem nejistoty. Věřil jsem ale mužstvu absolutně. Viděl jsem v tréninku pozitivní signály, které hráči přenesli na hřiště. Podali jsme kvalitní výkon proti dobrému Hradci. To nebyl špatný soupeř, který má svoji kvalitu. Vytváří si šance, ale zatím je nedává. Měl je i proti nám. Rozhodující byl ale náš způsob hry. V první půli to byl z naší strany moderní, nátlakový, agresivní, kombinačně dostatečně přesný fotbal. Mohli jsme přidat i třetí gól. Druhý poločas byl sehraný s rutinou, kdy jsme si na soupeře v určitých pasážích počkali, protože máme dobré brejkové hráče a věřili jsme, že naše příležitosti ještě přijdou. Hru jsme aktivně kontrolovali. I to se povedlo a branek mohlo být i víc. Myslím si, že mužstvu mohu poděkovat.

Co jste stihl změnit na herním stylu Viktorie?

Měli jsme určité nácviky součinnosti v různých fázích hry. Organizované chování po ztrátě míče a soustředili jsme se na obranné standardní situace. Už při nástupu jsem řekl, že chci korigovat určitou složku obranné hry. V ofenzivní části chceme pokračovat. Ta je v Plzni tradičně dobrá. Hru Viktorie nechci nijak výrazně měnit, ale vyprecizovat ji.

Všiml jste, že část fanoušků už po začátku utkání skandovala: Koubek ven a oslavovala vašeho předchůdce Dušana Uhrina mladšího?

Vnímal jsem to a nebylo to příjemné. S tím neudělám nic. Jako trenér mohu udělat jen to, že moje mužstvo bude podávat dobré výkony a pokud možno vyhrávat. Nevím, co za tím stojí. V devadesátých letech jsem s Viktorií sestoupil, ale s ní sestoupila i větší jména, nejen Koubek. Požádal jsem o schůzku s fanoušky. Chci o tom s nimi mluvit a klidně je pozvu na pivo. Ale pozitivní atmosféra v utkání s Hradcem jednoznačně převládala, a za to chci poděkovat.

Pavel Horváth zůstal na lavičce. Počítáte s ním už jen jako s asistentem nebo i hráčem?

S Pavlem jsme mluvili. Je to hrající asistent. V pátek utrpěl zhmoždění svalu. Nebyl úplně fit. V jeho prostoru jsme hráli velice dobře, nebyl důvod nedoléčeného Horvátha posílat na hřiště a riskovat. Pavel už se podílel na nějakých fázích tréninku. Ta první standardka, po níž dal Limberský gól, je ze skříňky Pavla Horvátha. On má na starosti útočné standardky. Já nejsem ten nejchytřejší. To byl jeho přínos do zápasu.

Vnímal jste před utkáním s Hradcem prohry Sparty a Slavie, které jste v tabulce přeskočili?

Samozřejmě jsme to vnímali. Byl to jeden z motivačních prvků zápasu s Hradcem. Být na tahu a dobře táhnout. Prostě využít možnost a dostat se do čela ligy. Ono je vždycky dobře, když vedete. Mužstvu to neublíží a s tímto motivem do zápasu šlo.

Plzeň nehraje evropské poháry a kádr Viktorie je široký. Budete sestavu točit častěji nebo zůstanete u té vítězné?

Ono těch zdravých hráčů až tolik není. Do pole je nás nějakých sedmnáct osmnáct, to není moc. Na marodce jsou Rajtoral, Končal, Chrien. Čišovský intenzivně trénoval, ale bolest se znovu ozvala. Zkusí to nejspíš za juniorku. Jestli si někdo myslí, že Plzeň má přecpaný kádr, tak to tak není.

Udělal jste změnu v brance a vrátil do ní Kozáčika. Co vás k tomu vedlo?

S gólmany jsem mluvil. Kozáčik tu byl dva roky jedničkou. Po Ploješti si odpočinul a pokračuje dál jako jednička. Bolek to pochopil pozitivně.

V sobotu jedete na Slavii, Budete hodně namotivovaný, když vás odtamtud na jaře vyhodili po vítězství nad Duklou?

Nemám proti Slavii nějakou žíznivou motivaci. Nejsem na ni naštvaný. To by byl nesmysl. Pojedu tam normálně s cílem uspět. Vyhodil mě nějaký ruský dobrodruh Kornějev, stal jsem se obětí ruské rulety.

Jak si povedou fotbalisté Viktorie Plzeň v sobotním utkání 5. kola Synot ligy na Slavii?
Na hřišti Slavie zvítězí
64,5 %
Zápas skončí remízou
16,1 %
V Edenu prohrají
19,4 %
Celkem hlasovalo 18099 čtenářů.

Reklama

Související témata: