Hlavní obsah

Předpověď z hotelového pokoje se naplnila. Vaněk hlavou sestřelil oslabený Baník

Ač v nejvyšší tuzemské fotbalové soutěži válčí už šestou sezónu, teprve včera se fotbalový záložník Ondřej Vaněk gólově prosadil při zakončení hlavou. Borec plzeňského kádru po centru Tecla zpečetil nedělní triumf nad ostravským Baníkem.

Foto: Petr Eret, ČTK

Střelec Ondřej Vaněk (vlevo) a jeho spoluhráč Václav Pilař se radují z druhého plzeňského gólu proti Baníku Ostrava.

Článek

„V sobotu jsem Davidovi Limberskému při soustředění na hotelu před zápasem říkal, že jsem ještě nedal v nejvyšší soutěži gól hlavou a byl bych rád, kdyby to konečně vyšlo. Povzbudil mě, že se určitě trefím. Předpověď vyšla dokonale, asi jsem svoji trefu přivolal," smál se čtyřiadvacetiletý borec.

V nedělním měření sil s ostravským Baníkem měl za stavu 1:0 jen pár desítek vteřin před druhou brankou velmi nebezpečnou střelu, hostující brankář Pavlenka se však zaskvěl parádním zákrokem, při němž gólovou ránu vytlačil zpod břevna.

„O to více jsem byl následně rád za vstřelenou branku, protože nebylo nic rozhodnutého a pořád hrozilo, že Baník jednou uteče a podaří se mu srovnat. A my jsme nechtěli kvůli nějaké šmudle přijít o vítězství," vyprávěl Vaněk.

Baník byl strašně zalezlý

„Nebylo nic snadného hrát šedesát minut proti oslabenému soupeři, který je rychlostně skvěle vybavený. Chtěli jsme vstřelit více gólů, ale Baník byl strašně zalezlý. Proto jsme rádi za tři body a čisté konto," vykládal Vaněk.

Hned po jeho trefě k němu spěchal i parťák Limberský. „Usmáli jsme se na sebe a řekli si, že to vyšlo. Je paradox, že se o něčem bavíme a další den se vše naplní," culil se Vaněk, jehož trenér v průběhu zápasu využil ve středu zálohy a v závěru jej pak přesunul vlivem střídání na kraj. „Nemám s přesuny žádný problém. Když budu v sestavě a trenér mě nepošle do obrany, bude mi to jedno," ujišťoval Vaněk.

Poslední tři zápasy odehrál v základní jedenáctce, ale v úvodu podzimu nebyl mezi jedenácti vyvolenými. Jen při úvodním duelu ligového podzimu naskočil od první minuty. Pak šel do hry vždy z lavičky náhradníků. S příchodem trenéra Koubka, jenž nahradil odvolaného Uhrina, se situace brněnského rodáka změnila. Spolupráci s Patrikem Hrošovským si nemůže vynachválit.

„Maximálně si vyhovíme, postupně se sehráváme a řekl bych, že naše spolupráce je zápas od zápasu lepší. Snad budeme dál vítězit a trenér nebude mít důvod sestavu měnit, abychom souhru vylepšili k dokonalosti," říkal Vaněk, jenž přišel do Plzně v létě z tureckého Kayserisporu.

„Jsem nadšený, že pravidelně hraju. A navíc jsme první. Chceme získat titul, což není žádné tajemství. Takže momentálně jsem nadšený," rozplýval se Vaněk po triumfu nad Baníkem.

Reklama

Související témata: