Hlavní obsah

SuperMario je zpátky, Holkův návrat odnesli Kováč a Švejdík

Praha

„Super, Mario, SuperMario!“ Skandování letenských fanoušků bylo jasným znamením, jak důležitý hráč se vrátil do sestavy fotbalistů Sparty. Když se Mario Holek (27) zranil předminulé jaro, Letenští bez něj nezvládli dobře rozjetou jízdu za titulem. Když bez něj v létě odjeli k odvetě do Malmö, přišli o Ligu mistrů a také v domácí soutěži začali ztrácet. Až v nedělním duelu s Hradcem Králové (3:1) se klíčový stoper zase vrátil na hřiště.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vítej zpátky, kámo! Sparťan Josef Hušbauer (vlevo) se raduje s Mariem Holkem.

Článek
Fotogalerie

Holkův zraněný kotník přišel Spartu draho. Jen se znovu ujistila, jak potřebný hráč pro ni je.

„Těšil jsem se a až na ten začátek, kdy jsme rychle inkasovali, to bylo i dobré. Cítil jsem se celkem dobře, kotník drží, máme tři body, takže spokojenost," líčil po výhře nad Hradcem spokojený navrátilec Mario Holek, který si naposledy zahrál koncem července úvodní zápas předkola Ligy mistrů s Malmö.

„Mariův výpadek trval sedm týdnů a představoval pro nás komplikaci ve fázi sezóny, kdy jsme hráli o hodně. Je to pro nás stoper číslo jedna, i proto dostal dostatečný čas na doléčení. Až na úvodní známky nejistoty, kdy na něm byla nerozehranost znát, můžeme být spokojení. Postupem času se do toho dostal," konstatoval trenér Vítězslav Lavička.

Zvolili více perspektivní dvojici

Kvarteto sparťanských stoperů dostalo v neděli nové obsazení. Holek s Brabcem na hřišti, Kováč na lavičce a Švejdík na tribuně.

„Zvažovali jsme minulé výkony. Jak říkám, Holek je naše jednička. Brabcova výkonnost byla podobná jako Kováčova, potažmo Švejdíkova. Na základě Jakubových dobrých výkonů jsme se rozhodli pro více perspektivní dvojici. Ne že by Kováč, který má víc zkušeností, v minulých zápasech zklamal. Také Švejdík pracuje na tréninku poctivě, i když se teď propadl o patro níž. Jeho reakce je velmi profesionální," popsal Lavička.

Kluci pořád někde jezdili...

Holkem dirigovaná obrana inkasovala od Malinského gól již v 6. minutě. „Nic příjemného. Chyba v komunikaci a po tečovaném míči tam pak úplně osamocený hráč doklepával do branky. To by se stávat nemělo," věděl Holek. „Ale otočili jsme to a tři body jsou naše. Důležité bylo, že jsme brzy vyrovnali."

Druhý poločas už proběhl v letenské režii. Sparta se i s navrátilcem do sestavy může v klidu chystat na sobotní derby na Slavii. „Cítím se dobře, konečně jsem si s klukama také pořádně zahrál. V tréninku totiž nebyl moc prostor se sehrát, protože bylo hodně zápasů a kluci pořád někde jezdili," poukázal Holek.

„Každý zápas je dobrý a jsem za návrat rád. Trénuji tak týden, čtrnáct dnů. Musel jsem individuálně, když byli kluci na Evropské lize v Neapoli. Jsem rád, že jsem zase mohl hrát, že se do toho nějak dostanu," těší se Holek.

Reklama

Související témata: