Hlavní obsah

Smlouvu na příštích dvacet let už klokani mají, k ní ale ještě potřebují Ďolíček

Praha
Aktualizováno

Nájemní smlouvu na svůj Ďolíček už klokani mají. A dokonce na příštích dvacet let a za korunu ročně k tomu. Problém je ovšem v tom, že ke smlouvě potřebují ještě stadión, který dál zůstává ve vlastnictví společnosti Bohemians Real. „Osmnáct dnů, které zbývají do konce volebního období, máme na to, abychom provedli zamýšlenou směnu a Ďolíček získali,“ ujišťoval starosta Prahy 10 v úterním dopoledni Bohumil Zoufalík.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci Bohemians 1905 s transparentem na podporu záchrany Ďolíčku během malého pražského derby se Slavií.

Článek

Nachystaná a radními Prahy 10 schválená nájemní smlouva na Ďolíček je tudíž jen gestem. Aktem dobré vůle. Poselstvím, jímž se vedení desáté pražské části ohradilo proti tvrzení magistrátu, že po získání Ďolíčku do vlastnictví chce stadión zbourat a namísto něho vystavět obchodní centrum a studentské koleje.

„Jde skutečně o naši reakci na lživé prohlášení pražského primátora Hudečka. My nikdy neměli v úmyslu Ďolíček bourat, což smlouvou schválenou na mimořádném zasedání jen stvrzujeme," potvrzoval Zoufalík.

Fotbaloví klokani by po vlně vášní vzedmuté novými spekulacemi o další budoucnosti jejich stadiónu i výpovědí, kterou dostali od majitele stadiónu k 30. listopadu, mohli být v klidu. Mohli, ale nejsou.

Jak odpoví magistrát?

„Samozřejmě že nejsme, protože majitel stadiónu teď vyčkává, jak se zachová magistrát. Ale děláme vše pro to, abychom Ďolíček vyklízet nemuseli," ulevilo se i předsedovi představenstva Bohemians Dariuszi Jakubowiczovi, že nájemní smlouva dostala na radnici zelenou a i klubové představenstvo ji schválilo. „Aby ne, když stabilizuje Bohemku na příštích dvacet let."

Jediným sdělením plynoucím z nájemní smlouvy je ovšem zatím jen to, že radnice Prahy 10 hodlá směnu pozemků s vlastníkem stadiónu uskutečnit, k tomu doplatit požadovaných 49 miliónů a následně nehodlá Ďolíček bourat.

Původně chtěla Praha 10 stadión odkoupit, což se ovšem během několika let vlekoucích se jednání ukázalo i vzhledem k ceně přesahující 100 miliónů jako neprůchodné, nyní se domluvila s vlastníkem na směně pozemků a finančním dorovnání.

„Vůle společnosti Bohemians Real a Prahy 10 uskutečnit směnu existuje a transakci v tuto chvíli nic nebrání," ujistil starosta desítky Zoufalík a dokonce tvrdil, že by k ní během příštích osmnácti dnů mělo dojít.

Pozemky patří hlavnímu městu

„Tikají nám sice hodiny, ale věřím, že do konce volebního období celou záležitost kolem Ďolíčku zdárně dokončíme," ujišťoval klokany, jejich fanoušky a obyvatele desátého pražského obvodu.

Podle pražského magistrátu však nemá uzavřená smlouva právní platnost, neboť Praha 10 míní směňovat pozemky, které jí nepatří, neboť jsou majetkem hlavního města. „S majitelem společnosti Bohemians Real proto budeme jednat příští týden," řekla radní Eva Vorlíčková.

Reklama