Hlavní obsah

Jedním z majitelů Peltova Jablonce by se měl stát bývalý hokejový trenér Hadamczik

Jablonec

Bývalý trenér české hokejové reprezentace, ale v minulosti také majitel fotbalového Baníku Ostrava Alois Hadamczik by mohl být jedním z oněch dvou zatím tajemných akcionářů, jimž první muž českého fotbalu Miroslav Pelta hodlá přenechat svůj Baumit Jablonec. Hned několik strahovských zdrojů tuto informaci nezávisle na sobě pro Sport.cz potvrdilo, někteří činovníci dokonce dodávali, že movitý podnikatel Hadamczik navštěvuje v poslední době Peltu v jeho strahovském sídle hodně často. Většinový vlastník Jablonce Pelta, jemuž patří 80 procent klubových akcií, ale zatím nemíní jména svých nástupců prozrazovat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik možníá naznačuje, co dozrál čas, aby se do fotbalu vrátil.

Článek

Už v polovině října na večeři se sponzory v kazasšské Astaně Pelta prozradil, že míní svůj většinový podíl v Baumitu Jablonec přenechat novému akcionáři. Uprostřed tohoto týdne informaci veřejně potvrdil a dokonce přidal, že nepůjde o jednoho, ale rovnou o dva.

„Jednám se dvěma významnými lidmi známými nejen z byznysu, ale i ze sportovního prostředí o změně majetkových podílů v mém klubu," naznačil, ale nejmenoval. „Až 27. listopadu při oslavách mých padesátých narozenin bude vhodná příležitost, abychom jednání dovedli do konce," naznačil, že obchod je na spadnutí.

Podíl údajně nechce zpeněžit

Svůj většinový podíl v klubu nechce údajně zpeněžit. Na nové akcionáře ho převede pod podmínkou, že oni investují adekvátní finanční prostředky do dalšího rozvoje klubu a nákupu vyhlédnutých posil. Sám Pelta jich v létě přivedl trenérovi Šilhavému devět, teď v zimě by měli další tři čtyři hráči následovat.

Začalo se tudíž horečnatě diskutovat, které muže Pelta ke vstupu do Jablonce zlomil. „Nejde mi o to, aby akcie odkupovali, ale aby zajistili další financování klubu. A oni peníze mají. Samo sebou že z jiných aktivit, než jakou je fotbal," nechal Pelta nahlédnout do svých myšlenkových pochodů a potvrdil, že jeden z těchto mužů už v minulosti v českém fotbale působil.

I proto se spekulovalo o návratu Vlastimila Košťála, s nímž Pelta léta působil v pražské Spartě a i po Koštálově odchodu do Rakouska je pojily přátelské vztahy. Objevilo se i jméno někdejšího předsedy svazu Františka Chvalovského, jehož letitý soudní proces ukončila amnestie a on podle říjnového rozhodnutí pražského městského soudu dostane zpět peníze a nemovitosti v řádu miliónů korun.

Zklidní to situaci kolem střetu zájmů?

„Podle toho, co na Strahově víme, bude jedním z nových jabloneckých akcionářů Alois Hadamczik," potvrdil pro Sport.cz zdroj z Peltova okolí. Informace má svou logiku, protože Hadamczik si v dobách ostravského působení vedl na Bazalech obchodně zdárně, s Peltou ho navíc pojí už několik let přátelské vztahy, čehož dokladem byla třeba byla přítomnost hokejové ekipy vedené právě Hadamczikem na posledním evropském šampionátu v Polsku před dvěma lety.

Pelta si od převodu většiny akcií na nové majitele slibuje i zklidnění situace na domácí scéně, kde je mu vyčítán střet zájmů, k němuž u předsedy FAČR a majitele klubu zákonitě dochází.

„Určitě by to situaci zklidnilo," utvrzuje sám sebe i okolí a dodává, že si ponechá jen minoritní část akcií.

Reklama

Související témata: