Hlavní obsah

Skončí Lavička? Sehnat špičkového kouče pro Spartu není jednoduché, tvrdí Otava

Praha

Bude trenér Lavička odvolán? Kdo přijde na jeho místo? Kteří hráči Letnou opustí a kdo v zimě přijde? Spousta otázek se točí kolem fotbalové Sparty, ovšem zatím bez konkrétní odpovědi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný trenér Sparty Vítězslav Lavička na Stade de Suisse ve švýcarském Bernu.

Článek

„Je čas dovolených, blíží se Vánoce, v těchto dnech žádná konkrétní jednání neprobíhají," řekl Právu člen představenstva Sparty Jakub Otava, který má na starosti mimo jiné i sportovní personalistiku. Čas ale nečeká a především otázka trenéra je hodně ožehavá. Tým pod Lavičkovým vedením nesplnil ani jeden podzimní úkol: Sparta vypadla z kvalifikace Ligy mistrů, nepostoupila do jarní fáze Evropské ligy a v domácí nejvyšší soutěži je druhá, když v klíčovém duelu v Plzni selhala stejně jako v rozhodujících duelech v Malmö a Bernu.

Důvod? Podle expertů Lavička prokaučoval zmíněné tři zápasy špatnou taktikou i složením týmu a střídáním. Mužstvo roli nezvládlo a korunu všemu nasadily neproměněné tutovky v Bernu. „Přesto bych nehodnotil podzim jako nepovedený," řekl Vítězslav Lavička s tím, že jeho další osud je v rukou vedení klubu. Na vině ale není jen on, například co se týká útočníků, nemá kromě Davida Lafaty jediného použitelného pro evropské poháry.

„S podzimem nemůžeme být spokojeni, cíle nebyly naplněny," reaguje Otava. V tuto chvíli klub podle jeho slov situaci pečlivě analyzuje a poté padne rozhodnutí, zda trenér zůstane, nebo skončí. „Jsme dostatečně poučeni z minulosti, než abychom udělali nějaké rychlé a ne zcela rozmyšlené kroky. Pokud by byl Lavička odvolán, musíme mít adekvátní náhradu, protože je za ním kus dobré práce. Sehnat špičkového trenéra pro Spartu není jednoduché," dodal.

Odejde Hušbauer?

Jak Otava tvrdí, Sparta zatím s nikým nejedná, ani s Dušanem Uhrinem mladším, o němž se spekuluje. Upřímně řečeno, trenér pro Spartu, kromě Pavla Vrby, jenž je spokojený u rozjeté reprezentace, v Česku při vší úctě k ostatním prostě není.

Ani ohledně hráčských rošád, kdy se mluvilo hlavně o odchodu Josefa Hušbauera, se zatím nic neposunulo. „Vrátíme se k tomu po Novém roce. Pokud v případě neodmítnutelné nabídky někdo další z kádru odejde, což by ale nebyl nikdo ze základu, musíme za něj mít náhradu. I tohle vyhodnocujeme. Samozřejmě na možných posilách pracujeme, ale dokud nebude příchod konkrétního hráče dojednán, nemá smysl spekulovat," řekl Otava.

Kdo možná přijde na Letnou
Václav KadlecFrankfurtútočník
Jan KopicJabloneczáložník
Martin ZemanPříbramzáložník
Jakub ŘezníčekPříbramútočník
Simon DeliPříbramobránce, záložník
Kdo možná Spartu opustí
Josef Hušbauerzáložník
Radoslav Kováčobránce
Michal Breznaníkzáložník
Roman Bednářútočník
Martin Nešporútočník

Ve hře jsou i odchovanci hostující v ligových klubech. V létě se Spartě povedl jen příchod gólmanů Marka Štěcha a Davida Bičíka. Padá spousta jmen jak směrem ven, tak i na Letnou. Nejvíc se však mluví o návratu Václava Kadlece z Frankfurtu, který v bundeslize nehraje.

„Naprosto bezpředmětná záležitost. Kadlec tam má smlouvu a jeho návrat na Letnou, byť na hostování, není aktuální," řekl Právu hráčův manažer Pavel Paska. Co není aktuální v prosinci, však může být reálné v lednu. A netýká se to jen Kadlece. V Londýně například leští lavičku Arsenalu Tomáš Rosický...

Měl by trenér Lavička ve Spartě skončit?
Ano
23,7 %
Ne
76,3 %
Celkem hlasovalo 10968 čtenářů.

Reklama

Související témata: