Hlavní obsah

Vše na Davida a Milana! Dotlačí ke koruně krále střelců sparťani Lafatu, nebo slávisti Škodu?

Sparťan, nebo slávista? Třetí Libor Došek ze Slovácka už má čtyřgólovou ztrátu, a tak bitvu o korunu krále střelců svedou v posledním kole fotbalové Synot ligy především David Lafata a Milan Škoda. Oba mají na kontě 19 branek a výhodu domácího prostředí. Lafatova Sparta v sobotu hostí v derby Bohemians, Škodova Slavia hraje se Slováckem. Zatímco sparťan by byl králem střelců počtvrté, slávista usiluje o premiéru. A třeba na trůn usednou oba.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Škoda (vlevo), nebo David Lafata? To je, oč tu běží...

Článek

Válčí spolu o titul Hráče sezóny, třetím kandidátem je ještě sparťan Pavel Kadeřábek. David Lafata a Milan Škoda však vedou také přestřelku o korunu pro nejlepšího ligového kanonýra.

Sparťan si udržoval jednobrankový náskok, v týdnu se však situace změnila. Slavia uspěla s protestem a Škodovi byl uznán gól v Příbrami, který byl veden jako vlastní obránce Zápotočného. Do posledního kola tak oba rivalové půjdou se shodným kontem.

Lafata vyhrál již v letech 2011, 2012 a 2013. Úpravu tabulky střelců přijal v klidu. „Já ani nevím, co o autorství rozhoduje. V hokeji to mají jasné, vlastní góly nevedou. Branka je připsána poslednímu hráči skórujícího týmu, který se puku dotkl. Klidně i brankáři po pěti minutách hry... Ve fotbale to tak jasné není," usmívá se letenský kapitán.

„Když jsem ke koruně krále střelců tak blízko, pokusím se ji získat, ale David má dlouhodobě asi větší kvalitu, je to pro mě těžké," reaguje slávista.

Tabulka střelců po 29. kole:
19 - Lafata (Sparta),
19 - Milan Škoda (Slavia),
15 - Došek (Slovácko),
12 - Mahmutovič (Plzeň),
10 - F. Novák (Jablonec),
10 - Wágner (Mladá Boleslav),
10 - Šural (Liberec),
10 - Dočkal (Sparta).

Hlavní je týmový výsledek

Rozhodující bude nejen forma střelců v sobotních zápasech, ale také podpora jejich spoluhráčů. Vše na Davida, zazní nejspíš v kabině Sparty. Vše na Milana, ponese se jistě také šatnou Slavie.

„Často říkám, že stačí dát balón do vápna - a David si ho tam najde a o zbytek se postará sám... V šestnáctce je úžasný. Ani v posledním kole nemůžeme hrát všechno jen na něj. Ale když bude možnost, určitě mu přihrajeme. Nejen kvůli králi střelců, jsme na to prostě zvyklí," líčí s úsměvem sparťanský záložník Ladislav Krejčí.

„Těžko se pro poslední zápas nazkouší, aby kluci hráli jen na mě, tak to rozhodně nebude. Hlavní je přece týmový výsledek. Zatím jsme se bavili jen o tom, že normálně nejsem určený na penalty, ale teď bych na ni případně šel," naznačuje Škoda.

Sejdou se i v reprezentaci?

Zatímco sparťan nechybí v nominaci národního týmu pro kvalifikační duel na Islandu, kde nejspíš znovu nastoupí v základní sestavě, slávista se pozvánky do reprezentace znovu nedočkal.

„Rozhodoval jsem se mezi dvěma jmény - Necidem a Škodou. Dal jsem přednost Tomášovi, který už s námi byl. Milan je však jedním z těch, kteří určitě prostor dostanou," ujišťuje trenér reprezentace Pavel Vrba.

Kdo získá korunu krále střelců?
David Lafata
40,6 %
Milan Škoda
48,9 %
Oba budou mít shodný počet gólů
10,5 %
Celkem hlasovalo 3844 čtenářů.

Reklama