Hlavní obsah

Berbr: Jsem pro samostatnou ligu, ať je to třeba od zítřka!

Praha

Rámcová smlouva. Papír, který hýbe českým fotbalem. Pokud se na jejím znění shodne FAČR (fotbalová asociace) a LFA (Ligová fotbalová asociace), vznikne samostatná liga. Ovšem návrh, s nímž nedávno přišla FAČR, respektive jeho „otec“, místopředseda asociace Roman Berbr, údajně druhé straně nevoní. Podle různých indicií se právě proto ocitl v poslední době pod palbou médií. Berbr v rozhovoru pro Sport.cz a Právo své návrhy obhajuje a tvrdí, že je v mnoha bodech přístupný ke kompromisu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Místopředseda FAČR Roman Berbr předává trofej pro vítěze Superpoháru plzeňskému Davidu Limberskému.

Článek

Kvůli podobě smlouvy, která odstartuje samostatnost první a druhé ligy, se mluví o válce mezi LFA a FAČR. Sedí tento příměr?

Válka to není. Říkám, samostatná liga ano, ale...

Ale?

Je divné, že novináři nejdou ani za předsedou Peltou ani za Zlámalem (místopředseda FAČR za Moravu), říkají, že Berbr. Jsem asi největší bojovník za amatérský fotbal, to přiznávám, budu ochraňovat kluby třetí ligy, divizí, kraje, okresy. Samozřejmě si musíme říct, o čem to je.

O čem?

Je to klasický rozvod, jako v manželství. Již jednou jsem vystoupil, řekl jsem něco na samostatnou ligu, a když si přečtete ohlasy, všichni přemýšlejí pouze o tom, co kdo ukradne, co z toho bude Berbr mít. Ale je to tím, že tomu ani lidé z fotbalu nerozumí. Situace je ale přehledná, liga chce být samostatná, Berbr jí říká ano. A nyní ten klasický rozvod. Když je to v manželství, rozdělujete si děti, majetky, řešíte bydlení a peníze. Tady je to stejné. Děti nemáme, kde bydlet máme vyřešené, žádný zlý Berbr nevyhání LFA do jiných prostor, majetky jsou dnešní smlouvy a penězům rozumí všichni.

Není to spíš boj o moc?

V žádném případě není, nedá se rozdělit, i když někteří novináři píší především o moci. Jestli má někdo pocit, že za mnou přestanou chodit lidi, které znám, tak nepřestanou. Jestli má někdo pocit, že přestanu mluvit s ligou, tak nepřestanu. Liga si po osamostatnění musí prostě vytvořit svůj orgán, který bude právoplatným partnerem FAČR a tento jejich orgán bude pod tlakem a kontrolou samotných oddílů. My ho máme vytvořený, ten funguje. Žádnou moc nezískám, ani žádnou neztratím. Jak říkám, jde o přiměřeně spravedlivé rozdělení majetku a financí, nepůjde-li LFA zcela o něco jiného než o samostatnou ligu.

Můžete být konkrétní?

Musíme si nejdřív říct, co se stane, až se oddělí liga. FAČR bude mít v gesci reprezentaci, MOL Cup (pohár) a třetí ligu, divize, kraje a okresy, LFA bude řídit první a druhou ligu, dorosteneckou ligu a juniorskou ligu. Peníze za ligu obhospodařuje STES, dceřiná společnost FAČR, kromě toho dělá i reprezentaci. Já chci jednoznačně STES rozdělit. Všichni zaměstnanci, co pracují pro ligu, aby skutečně odešli k lize. Prostě a jednoduše, náklady – mzdy, odvody, auta, benzín – to vše si bude muset liga hradit ze svého. Plus veškeré smlouvy, které tam jsou, my si budeme hradit reprezentaci a další náklady s tím spojené. Selsky pro pochopení – chci, aby po klasickém rozvodu každý žil za své.

Kdo získá nárok na peníze z loterií?

Peníze z loterií chodily dva roky, jenže končí, což je průšvih pro každého. Pro ligu i pro FAČR. Největší procento průšvihu spadá na okresy, na kraje, na celý amatérský fotbal. Loterie nebudou, musíme se začít chovat jako dobří hospodáři. Kdyby přišel návrh, který jsem viděl z druhé strany, musím říct, že kluci na okresech a krajích by byli chudší než chudí. To nechci dopustit a museli by mě lidé z OFS i krajů zastřelit.

Jaký je návrh protistrany?

Obecně řečeno nabízejí obrácený systém, tedy aby FAČR dávala peníze lize. Ale já mám představu, jak je to běžné všude ve světě, že peníze dají oni nám. Moje představa je ročně 11,4 miliónu korun. Od počátku mi byla dávána za vzor smlouva v Německu. Jenže Němci dávají desítky miliónů eur do amatérského fotbalu, navíc každý bundesligový klub dává do svého regionu, v němž sídlí, procenta ze vstupného z každého zápasu. Jsou to neskutečné peníze. Je to tedy jednoduché.

Jak budou rozdělovány dotace od státu?

Končit nemůžou, to by zahynul sport. Rozděluje je FAČR. Ale musíme říct objektivně, že i ligové týmy dostávají dotace. Až se liga osamostatní, řekneme jejím zástupcům, tady máte svůj díl, rozdělte si ho v LFA. To vidím jako demokraticky správně. LFA totiž nemůže mít podíl na státních dotacích, neboť jde o akciovky, to tak nefunguje. Ale ligové kluby mají svá Občanská sdružení, na které čerpají státní dotace a to jim nikdo nebere. Takto je to správné.

Ve vašem návrhu, který jako první uveřejnil server aktuálně.cz, stojí, že si FAČR chce nárokovat 3 procenta z každého obchodu v oblasti marketingových a televizních práv, která přejdou na ligu. Souhlasí to?

Je to návrh smlouvy, já osobně na tom nelpím, je to právničina, prý je to běžná výše. Chceme, aby lidé z amatérského fotbalu cítili, že je liga nepřehlíží. My bychom zase lize dávali 5 procent ze zisku reprezentace. Televizní práva vlastní FAČR do roku 2018, já jsem ale úplně nabitý energií jim je předat hned. Ať jsou jejich, ať si s nimi pracují. Proč bychom měli držet práva, a liga by říkala, že FAČR s nimi pracuje. Jestliže se rozdělíme, co patří lize, lize dejme, co patří nám, si nechme. Pojďme na to selským rozumem.

Říkáte každý za své, jenže ve vašem návrhu stojí, že pokud bude chtít liga uzavřít kontrakt ohledně televizních práv, musí mít váš souhlas.

Ale to je naprosto špatně pochopeno. LFA si může jako samostatná jednotka uzavřít smlouvy s kýmkoliv na cokoliv, ale je tam zpětná vazba, kdyby se celý projekt nepovedl, aby FAČR nemusela koupit něco, co by jí ekonomicky vyčerpalo. Někdy má člověk dobrý nápad, ale nápad nejsou peníze, nemusí něco vyjít a bude se muset jednat, jak to vyřešit, toto je naše zpětná klapka. Pak existují dva momenty, které jsou stěžejní.

Jaké?

LFA je zájmové sdružené, tzn., že za Berbrem chodí spousta prvoligových a druholigových představitelů, každý je svébytným partner LFA. Oni nemají vedení, které bychom chtěli, aby definovali. My bychom chtěli, aby byli jako okres, nebo jako kraj, tedy pobočný spolek. Je to naprosto čisté a ve fotbale běžné. Pak to bude mít nějakou strukturu, udělají si svůj tzv. výkonný výbor a budou jednat s námi za samostatnou ligu. Tam již slyším, že je první problém, ale opravdu nevím. Ale jde-li skutečně o ekonomickou prosperitu LFA, neměl by být.

Jaký moment je ten druhý?

Trochu přeci jen mocenský. LFA prosazuje názor, že by všichni zástupci, kteří jsou nyní zvoleni za ligu, zůstali v našich strukturách, a my bychom v jejich strukturách neměli nikoho. Tudíž říkám, je to nesmysl, vraťme se do roku 1995, kdy FAČR bral ligu k sobě, a liga měla dva zástupce. Mí kolegové z krajů chtějí jednoho zástupce, já jsem ochoten jít na dva, ale v tom finálním jednání budu prosazovat většinový názor mých kolegů předsedů.

Proč pouze jednoho - dva?

Vždy v nějaké době se utvářely počty v mocenských strukturách fotbalu. Nyní dochází k rozvodu. Již nyní není adekvátní počet zástupců za ligu (4) na počet členů v profesionálním fotbale (11 000), ale budiž. Nyní odchází liga od FAČR, a mě se ptají předsedové OFS, majitelé klubů z ČFL, proč by tam měli být v plném počtu. LFA si bude prodávat svá televizní a marketinková práva, budou na to mít svoji organizaci, nemusí mít STES, mohou si vybrat úplně někoho jiného a u nás budou jenom pro to, aby přenášeli nějaké informace, které se týkají legislativy. Neznám za poslední roky, že by VV FAČR schválil něco, co se týkalo ligy, bez projednání v Ligovém shromáždění. Takto to bude fungovat i po rozdělení a takto je to správné. Liga musí rozhodovací momenty přenést na svůj nově vytvořený orgán z VV FAČR.

Komise rozhodčích musí zůstat pod svazem. Kolik členů v ní bude mít liga?

Reglement UEFA říká, že pod ligou nesmí být komise rozhodčích, není to nikde, kde je již samostatná liga. Dokonce v Německu není pod ligou ani disciplinární komise. My jsme dali do návrhu smlouvy, že ji LFA dáme celou, kompletní. V komisi sudích chtějí mít jednoho zástupce, s tím nemám problém. Ale oni mají možnost se českých sudích vzdát.

Jakým způsobem?

Jestliže bude liga samostatná liga a shledá, že čeští rozhodčí jsou špatní, může oslovit arbitry z Kypru, z Německa, z Turecka nebo z Mauretánie. Český rozhodčí však stojí 25 tisíc korun, německý 6 tisíc eur za jedno utkání. Pak je nutné přemýšlet ekonomicky, ale, třeba to někomu bude vyhovovat.

Navrhujete nevypověditelnost smlouvy do roku 2036, proč na tak dlouho?

Znovu opakuji, jsou to návrhy, jsem nakloněný jednání a kompromisům. Ať si to postaví právníci spolu, to mě netrápí, ani netěší nijak. Čím víc časového prostoru ale LFA bude mít, tím lépe pro ni, smlouvy s partnery se dají nastavit na desítky let. Já osobně jsem připraven k jasným jednáním, nevidím nic proti ničemu, co by se muselo díky tomuto rozvodu hrotit, prostě to život přináší, liga chce jít svoji cestou a ten zlý a ošklivý Berbr dnes říká – ano. Nezradím amatérský fotbal, ale umím se domluvit s kýmkoliv.

Tudíž dáváte dohodě velkou šanci?

Byť mě někteří pořád podsouvají, že já nechci samostatnou ligu, tak my jsme se po vytvoření našeho návrhu sešli s předsedy Českých krajů a všichni se chceme dohodnout. Nemůže to být však systémem, udělej, udělej a zaplať, ale musí dojít k nějakým jednáním. Zatím tomu tak není. Ten problém má základní dohadovací sektory – politický, ekonomický a právnický. Dojde-li k dohodě v prvních dvou, právníci to již dotáhnou bez nás. Chci se dohodnout, ale musím ochraňovat 307 000 členů v amatérském fotbale proti 11 000 členů v profesionálním fotbale. Nepotřebujeme konfrontační prostředí – rozvádíme se, pojďme se dohodnout.

Jak by podle vás měl vypadat kompromis?

Nechtějte na mě, abych vysílal zaručené informace přes média. Obě strany musejí trochu cuknout, ale řešení mám v hlavě.

Reklama