Hlavní obsah

Šimáně prodal Slavii Číňanům v propocené košili a u skleničky za půl hodiny

Praha
Aktualizováno

Do dvou let hrát zase o poháry a mistrovský titul. Slova, která zní příznivcům sešívaných barev jako rajská hudba. Nové vedení klubu to však s čínským kapitálem v zádech myslí smrtelně vážně. Prezidentem fotbalové Slavie je podnikatel Jiří Šimáně. Internacionál Vladimír Šmicer se začlení do dozorčí rady, hlavním skautem se stal trenér Jakub Dovalil a manažerem mládežnické akademie další kouč Jiří Plíšek. Změny ještě musí schválit 20. října valná hromada klubu.

Jiří Šimáně se stal prezidentem Slavie Praha.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Jiří Šimáně se stal prezidentem Slavie Praha.

Poslyšte neuvěřitelný příběh o nové Slavii. Její velký fanoušek podnikatel Jiří Šimáně se nemohl dívat, jak je na 15. září stanoven de facto zánik klubu. Hledal pro něj investora v Americe, ale nakonec dopadlo všechno jinak. Do Edenu přilákal velkou čínskou skupinu CEFC, kterou v České republice zastupuje exministr Jaroslav Tvrdík.

„Děkuji CEFC za partnerství, dohodli jsme se strašně rychle. Když byl uzavřen jejich vstup do Travel Servisu, měli jsme všichni propocené košile a při skleničce jsem se pana Tvrdíka zeptal, jestli by také neměli zájem o sportovní nebo charitativní projekt. Protože podpora sportu dnes charitou je," říká na rovinu Šimáně, jak začal do svého partnera hučet.

„Říkal jsem mu: Podívej, 15. září je vlastně konec Slavie. Nezbyde mi, než do toho jít, i když sem lákám amerického partnera. Pan Tvrdík zavolal do Číny a za půl hodiny jsme si plácli. A to je neskutečný příběh nové Slavie," usmívá se prezident sešívaných.

Ronaldo nepřijde, ale posil bude dost

Červenobílí hráli v posledních sezónách spíš o záchranu, ale s tím chtějí noví majitelé rázně skoncovat. Čínský kapitál přinese efekt již v zimním přestupním termínu.

„Na rozpočtu se teprve pracuje, měl by však samozřejmě zohlednit i sportovní cíle. K jejich naplnění budeme potřebovat posily. Deset, patnáct vytipovaných jmen máme na papíře. Když uděláme tři, čtyři dobré hráče, hodně se posílíme," avizuje Šimáně.

Kolik peněz na posily vyčlení, nechce nikdo z vedení klubu komentovat. „Víte třeba, že Ronaldo je za 100 miliónů eur volný. Zrovna ráno jsme o něm diskutovali a rozhodli se, že ho brát nebudeme. Ale vážně, posily potřebujeme, abychom se dostali do pohárů," ujišťuje Šimáně.

Mužstvo hraje o vánoční prémie

„Slavia byla na pokraji konce. V první řadě šlo o to zachránit ji a nastavit normální fungování. Hráči dostali prémie za výhru v derby nad Spartou - a pokud splní vánoční cíl, bude i vánoční odměna, ne zrovna málo. Přestupní termín již končil, měli jsme málo času. Oba akcionáři budou mít na to, abychom hráli o poháry a titul. Ale 500 milionů korun, jak jsem někde četl, na posily určitě nedáme," usmívá se Jaroslav Tvrdík.

Slávisté chtějí v budoucnu těžit ze spolupráce s mládežnickými akademiemi v Šanghaji a Sarajevu. Čínská společnost pak v sobotu také podepíše smlouvu o partnerství s Fotbalovou asociací ČR.

Reklama

Související témata: