Hlavní obsah

Semifinalisté Poháru UEFA: Sevilla, Steaua, Schalke, Middlesbrough

Fotbalisté Zenitu Petrohrad podle očekávání nedokázali v odvetě čtvrtfinále Poháru UEFA smazat tříbrankovou ztrátu z prvního zápasu na hřišti FC Sevilla a v soutěži skončili. Svěřenci trenéra Vlastimila Petržely doma uhráli remízu 1:1. Ze soutěže tak vypadl poslední tým se zástupci českého fotbalu.

Článek

Petrohrad nastoupil s Radkem Šírlem a Pavlem Marešem v základní sestavě a druhý z nich se podepsal pod jediný gól Zenitu. Po faulu na něj zahrával Zenit standardní situaci, míč se dostal na pravou ke Križanacovi a jeho přihrávku na hranici šestnáctky uklidil do sítě Korejec Hjon Jong-min.

Naděje na senzační obrat ale v Petrohradu nežila dlouho. Po čtvrthodině se hosté vymanili z tlaku a rychlý brejk zakončil střelou zblízka Kepa. Obránce byl chvíli poté vyloučen, vzápětí jej následoval do šaten i domácí Križanac, jenž kdysi nastupoval za pražskou Spartu.

Dvacet minut před koncem zavinil Slovák Škrtež penaltu, Brazilec Daniel ovšem proti Malafejevovi neuspěl. I tak se Sevilla raduje z historického úspěchu.

Schalke může zopakovat triumf

Jediný bývalý vítěz soutěže mezi čtvrtfinalisty Schalke stále drží naději, že zopakuje triumf z roku 1997. Německý klub před týdnem vyhrál v Sofii 3:1, a tak jej ani nemuselo znepokojovat, že víc než půlhodiny na svém stadionu prohrával o gól.

Přemožitele Artmedie Bratislava, kteří se do čtvrtfinále prokousali ze druhého předkola, poslal do vedení svým pátým gólem v soutěži Emil Angelov. Za Schalke ale po hodině hry vyrovnal akrobatickou střelou Brazilec Lincoln. Čtvrtý tým bundesligy se o finále utká s FC Sevilla.

Middlesbrough postoupil na poslední chvíli

Ani druhé bukurešťské derby mezi Steauou a Rapidem nemělo vítěze. Steaua sice v odvetě, v níž byla vedena jako domácí tým, uhrála na napěchovaném Národním stadionu jen bezbrankovou remízu, i to jí ale stačilo k postupu do semifinále. Nejslavnější rumunský klub tak navázal na zlatou éru z konce 80. let, kdy se třikrát probojoval mezi poslední čtyři kluby PMEZ, předchůdce nynější Ligy mistrů.

Doslova na poslední chvíli vybojovali postup do semifinále fotbalisté anglického Middlesbrough. Po prohře 0:2 v prvním zápase na hřišti Basileje museli stejného soupeře doma porazit minimálně o dvě branky. Jenže ve 23. minutě dostal Basilej do vedení Eduardo a jejich postup se začal hodně vzdalovat.

Ještě do prvního poločasu ale stačil vyrovnat Mark Viduka a australský útočník v 57. minutě dostal svůj tým poprvé do vedení. Jedenáct minut před koncem pak vykřesal další jiskřičku naděje Hasselbaink, pořád to však ještě nestačilo. Middlesbrough potřebovalo ještě jeden gól. Běžela už 90. minuta zápasu, hostujícího gólmana překonal z těžkého úhlu Maccarone a poslal anglický celek do semifinále.

Čtvrtfinále fotbalového Poháru UEFA, odvetné zápasy:
Zenit Petrohrad - FC Sevilla 1:1 (0:0)
Branky: 50. Hjon Jong-min - 66. Kepa. Rozhodčí: Farina (It.). ČK: 68. Križanac - 67. Kepa. Diváci: 24.000.
První zápas 1:4, postupuje Sevilla.
Steaua Bukurešť - Rapid Bukurešť 0:0
Rozhodčí: Cantalejo (Šp.). Diváci: 50 000.
První zápas 1:1, postupuje Steaua.
Schalke 04 - Levski Sofie 1:1 (0:1)
Branky: 58. Lincoln - 24. Angelov. Rozhodčí: Busacca (Švýc.)
První zápas 3:1, postupuje Schalke.
Middlesbrough - FC Basilej 4:1 (1:1)
Branky: 33. a 57. Viduka, 79. Hasselbaink, 90. Maccarone - 23. Eduardo. Rozhodčí: Baskakov (Rus.)
První zápas 0:2, postupuje Middlesbrough.

Reklama

Související témata: