Hlavní obsah

První liga je rozháraná, ale má vysoké tempo, říká chomutovský útočník Hovorka

Chomutov

Slovenský hokejový útočník Marek Hovorka je jedním z mnoha hráčů, kteří během léta vyměnili působení v extraligových klubech „jen“ za prvoligový Chomutov. Čeká se od nich, že budou patřit k tahounům mužstva Pirátů, což Hovorka potvrdil v zápase s Duklou Jihlava. Dvě minuty před koncem třetí třetiny srovnal na 3:3 a poté proměnil rozhodující nájezd a Severočeši vyhráli 4:3. „Až dosud jsem v soutěži vyšel střelecky naprázdno, teď jsem tam šoupnul dva góly a věřím, že to bude pokračovat,“ komentoval s úsměvem svůj zásadní podíl na dvoubodovém zisku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Marek Hovorka na archivním snímku ještě ve sparťanském dresu

Článek

Máte za sebou extraligová angažmá v Kladně, pražské Spartě a naposledy v Karlových Varech. Není vaše loučení s nejvyšší soutěží poněkud předčasné?

Ve Varech mi skončila smlouva a ani jedna ze stran jsme se neozvali. Dopadlo to tak, že přišla seriózní nabídka z Chomutova a jsem tady na přestup. Snažím se adaptovat na první ligu, která je odlišná. V extralize se víc dodržuje herní systém, zatímco první liga se mi zdá rozháraná, i když má vysoké tempo.

Neuvažoval jste o návratu na rodné Slovensko?

V Čechách se mi líbí a nemám důvod odtud odcházet. Bydlím na Střekově v Ústí nad Labem, kde jsem hrál už nejprve po příchodu do České republiky. Mám tam rodinu, přítelkyni, a když to jde, jsem doma třeba i čtyřikrát v týdnu.

Motivují vás v Chomutově i smělé cíle, směřující k návratu mužstva do extraligy?

Ano, ale plány jsou jedna věc a realita druhá. Mluví se o postupu, jenže případná cesta do baráže bude ještě dlouhá po sportovní stránce i z časového hlediska. Přemýšlet v září o tom, co bude eventuálně v dubnu, není na místě. Zajímá nás hlavně nejbližší zápas v Benátkách nad Jizerou.

Na co chcete v soutěži především spoléhat?

Pokud vyjdu ze zápasu s Jihlavou, která byla velmi silným týmem, musíme si zvykat na houževnatý odpor soupeřů. Nebude to jednoduché. Může nás nakopnout každé další vítězství, byť za dva body. Potřebujeme zvládat koncovky utkání.

Se slovenskou reprezentací jste získal pod vedením českého trenéra Vůjtka stříbro na MS 2012. Není z první ligy do národního týmu poněkud daleko?

Na reprezentaci mám výborné vzpomínky, ale momentálně neřeším, jestli budu mít naději na případnou nominaci i v této sezóně. Přece jen se soustředím na klubové povinnosti v Chomutově. A třeba se do extraligy vrátím za rok, ale to jsou pořád jen úvahy a touhy. Uvidí se podle výkonů a výsledků na ledě.

Reklama

Související témata: