Hlavní obsah

Na mistrovství bude tlak ještě desetkrát větší, ví Růžička. Švédové slouží jako ponaučení

Praha

V ochozech O2 areny přes šestnáct tisíc lidí, do toho těžký soupeř Švédové, kteří v letošní sezóně ještě neprohráli. Řada hráčů z české hokejové reprezentace prostě ve čtvrtek večer absolvovala utkání, které ve svých kariérách ještě nezažili. „Pro spoustu kluků byl životní zápas hrát před tolika diváky. A my potřebujeme, aby takových odehráli co nejvíc. Protože někteří z nich se dostanou do nominace na domácí mistrovství a na něm bude tlak ještě větší. Proto je pro ně souboj se Švédy ponaučením, může je posílit,“ říkal Růžička po prohře 4:6.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Růžička (vpravo) a asistent Ondřej Weissmann během utkání se Švédskem.

Článek

Jeho svěřenci přitom po vlažné úvodní desetiminutovce zabrali a slepenými góly si zajistili dvoubrankový náskok. A když pak v úvodu prostředního dějství přidal Červenka třetí zářez, vypadalo to na jasnou partii. Jenže všechno bylo nakonec jinak...

„Hned po třetím gólu jsme ještě měli přesilovku a zdálo se mi, že jsme ji sehráli hrozně lehkovážně. Jakoby nám přesilovky spíš uškodily, soupeř se v nich dostával víc do šancí než při hře pět na pět. Jenom v této za stavu 3:0 měli Švédové dvě tři šance," neuniklo Růžičkovi. Seveřané je sice ještě nevyužili, jenže pak v rozmezí pouhých 75 vteřin dokázali tříbrankové manko smazat.

„Na klucích bylo vidět, že jsou z toho hodně zaskočení," všiml si Růžička. I přesto pak Němec využitou dvojnásobnou početní převahou vrátil Čechům ztracené vedení, jenže ve třetí třetině mužstvo Tří korunek třemi góly zosnovalo další obrat, který už si tentokrát vzít nenechalo.

Růžička: Před tolika diváky asi zapracovala nervozita

„Švédové ukázali velkou sílu. Začali nás přebruslovat, měli lepší pohyb i klid na puku a dostávali se do hodně šancí. Přitom jsme se na jejich hru připravovali, jenže jedna věc je vidět to na videu a druhá pak vlézt na led. Tam už je to fofr. Přišlo mi, že jsme měli obavu hrát a zbavovali jsme se puků nebo nám odskakovaly. Asi pod dojmem tlaku tolika diváků zapracovala nervozita," snažil se kouč najít příčiny prohry.

„V obranném pásmu jsme dělali moc chyb. Možná z přemíry snahy, protože hráči makali, bojovali a hrozně moc chtěli. Musím jim za to poděkovat," říkal Růžička a prohry litoval i kvůli divákům, kteří libeňskou O2 arenu takřka vyprodali. „Atmosféra byla krásná, o to víc nás mrzí výsledek. Je pro nás ponaučením, že nikdy nemůžeme přestat hrát. Ani když je zápas takhle rozehraný. Švédy jsme dostali na koně a pak nás přehrávali. Dát čtyři góly je hezký, ale dostat jich šest? To je moc."

Už dnes se mužstvo přesouvá do hlavního dějiště Channel One Cupu, do Soči. A Růžička po duelu se Švédy ještě najisto nevěděl, že nebude moci do zápasů s Finy a Rusy počítat s útočníkem Romanem Červenkou, který čtvrteční střetnutí nedohrál, když pět minut před jeho skončením zamířil do kabiny. „Má natažený sval. Možná ani hrát nebude," předpokládal po zápase a jeho úvaha se nakonec potvrdila.

Reklama

Související témata: